Επανέλαβε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα αντικαταστήσει το μνημόνιο που οδηγεί στη χρεοκοπία με ένα νεό εθνικό σχέδιο ανόρθωσης της οικονομίας και της παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
O ελληνικός λαός στις 17 Ιουνίου ανοίγει το δρόμο της νέας μεταπολίτευσης, είπε και πρόσθεσε: «Αναλαμβάνουμε τη διακυβέρνηση δίνοντας τέλος στο σάπιο οικονομικό και πολιτικό σύστημα».
Μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας εξήγγειλε:
- την κατάργηση των ακριβά αμοιβόμενων συμβούλων στα υπουργεία
- το τέλος του πλουτισμού με δημόσιο δανεικό χρήμα
- την περικοπή στο μισό της αμοιβής του πρωθυπουργού και των υπουργών
- την αντικατάσταση του σημερινού νόμου περί ευθύνης υπουργών
- την επαναφορά του κατώτατου μισθού για όλους και όλες
- την κατάργηση των χαρατσιών στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τους ανέργους και τους φτωχούς συμπολίτες μας
- την ολική ή μερική διαγραφή των υποχρεώσεων των νοικοκυριών στις τράπεζες
- τη σταθερή χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι»
Επίσης, είπε ότι θα αποδοθούν ευθύνες για τα μεγάλα σκάνδαλα του δικομματισμού όπως και ότι θα γίνει επανεξέταση όλων των μεγάλων σκανδάλων και κυρίως του σκανδάλου της Siemens. «Τέλος στη ατιμωρησία», είπε χαρακτηριστικά.
Την Κυριακή ο λαός θα γράψει ιστορία, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ περνούν στη λήθη της ιστορίας, αφήνοντας έναν λαό λαηλατημένο, συνέχισε ο κ. Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Εμείς απλώς αναλαμβάνουμε την ευθύνη της ανοικοδόμησης της χώρας από τα ερείπια του μνημονίου»
Σε χαμηλούς τόνους κράτησε οκ. Τσιπρας το περιεχόμενο των απαντήσεών του στις ερωτήσεις που του υποβλήθηκαν μετα την αρχική του τοποθέτηση.
Για το θέμα του μνημονίου και πάλι δεν ήταν απόλυτα σαφής λέγοντας ότι «θα αντικαταστήσουμε» το μνημόνιο με το δικό μας σχεδιο εθνικής ανασυγκρότησης». Πάντως σε άλλη ερώτηση απάνησε ότ»ι δεν θα πάμε για διαπραγμάτευση με διάθεση τσαμπουκά, αλλά θα πάμε να τους πείσουμε». Σε μια ακόμη πιο σαφή ερώτηση για το αν θα υπάρξει μονομερής καταγγελία τουμνημονίου, απάντησε ότι «δεν θεωρούμε μονομερή ενέργεια το δικαίωμα που έχει το ελληνικό κοινοβούλιο να ψηφίζει νόμους»
Για τη φορολόγηση του πλούτου είπε ότι σε πρώτη φάση θα γίνει η σύνταξη του περιουσιολόγιου και με βάση αυτό θα κληθούν να καταβάλουν αυξημένους φόρους οι έχοντες.
Για «λίγο ψηλότερη φορολόγηση» των μεγάλων επιχειρήσεων έκανε λόγο σε άλλο σημείο των απαντήσεών του. Αλλά δεν έδωσε σαφή απάντηση για το συντελεστή φορολόγησης των μεγάλων επιχειρήσεων.
Για το ΝΑΤΟ ανέφερε ότι θεση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι δεν εχουν λόγο ύπαρξης αυτού του τύπου οι οργανισμοί, αλλά πρόσθεσε ότι εφόσον υπάρχει δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες του κόμματός του η αποχώρηση της Ελλάδας. Πάντως προσθεσε ότι δεν θα συμμετέχουν ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις σε επιχειρήσεις της συμμαχίας εκτός συνόρων.
Για το ενδεχόμενο μη αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι επιθυμία είναι να γίνει μια κυβέρνηση ευρύτερη και δεν απέκλεισε όχι μόνο ψήφο ανοχής αλλά και συμμετοχή άλλων πολιτικών δυνάμεων πέραν των δύο άλλων κομμάτων της αριστεράς, προφανώς υπονοώντας και το ΠΑΣΟΚ. Πάντως ήταν σαφής ότι δεν θα επιδιώξει νέες εκλογές. «Ο τόπος στις 18 πρεπει να έχει κυβέρνηση», ήταν η διατύπωσή του.
Για το πρόβλημα των ταμείων ιδίως μετά το κούρεμα των ομολόγων τους, ανέφερε ότι «θα επιχειρήσουμε να βρούμε νέους πόρους για τη στήριξή τους», αλλά δεν μίλησε για κάποιου είδους ακύρωση του κουρέματος. Ενώ για τους μικοομολογιούχους είπε ότι θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση.
Υπερασπίστηκε τους δημόσιους υπαλλήλους, προσθέτοντας ότι δεν θα γίνουν απολύσεις, αλλά αλλαγές και τομές.
Τέλος προανήγγειλε κάποιου είδους παρεμβάσεις στα τηλεοπτικά κανάλια, λέγοντας ότι θα πληρώνουν οι καναλάρχες για τις συχνότητες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr