Στην προεκλογική ένταση συνέβαλαν δύο ακόμη γεγονότα:
α) το τηλεγράφημα του πρακτορείου Ρόιτερ που υποστηρίζει ότι ο τότε υπηρεσιακός πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος είχε ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Μπαρόζο να κάνει την αυστηρή δήλωση της 11 Μαΐου ότι αν κάποιο μέλος ενός κλάμπ δεν σέβεται τους κανόνες πρέπει να αποχωρεί από το κλαμπ. Την πληροφορία διέψευσε ο κ. Παπαδήμος λέγοντας ότι δεν ζήτησε από κανέναν να κάνει δήλωση.
Με αφορμή τα γεγονότα αυτά ο κ. Τσίπρας μίλησε για εγχώριες δυνάμεις που βρίσκουν συμμάχους σε εξωθεσμικά κέντρα του εσωτερικού και του εσωτερικού και παρεμβαίνουν στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
β) Η έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα, μέσα στην καρδιά της προεκλογικής περιόδου, η Εθνική Τράπεζα σύμφωνα με την οποία οι καταστρεπτικές συνέπειες από ενδεχόμενη επιστροφή στη δραχμή παρουσιάζονται σε εφιαλτικά επίπεδα. Για την παρέμβαση αυτής της Εθνικής αντέδρασαν έντονα τόσο η ΝΔ όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ.
γ) Οι ευρωπαίοι εταίροι προειδοποίησαν και πάλι την Τετάρτη ότι δεν υπάρχει θέμα αναθεώρησης, αλλά μόνο τήρηση των όρων του μνημονίου. Ιδιαίτερα διαμηνύεται από την Κομισιόν ότι πρέπει η Ελλάδα να προχωρήσει άμεσα στις διαρθρωτικές αλλαγές αναπτυξιακού χαρακτήρα.
Ένα άλλο θέμα που παίρνει πολύ μεγάλη πολιτική σημασία - καθώς κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο να αναδειχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα - είναι το κυβερνητικό πρόγραμμα που αναμένεται το κόμμα αυτό να ανακοινώσει την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου το πρόγραμμα προβλέπει κατάργηση των εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου (με βάση τους οποίους επιβλήθηκαν τα γνωστά χαράτσια, καθώς και άλλα μέτρα), επίσης καταγγελία των δανειακών συμβάσεων με την τρόικα (και επαναδιαπραγμάτευσή τους), πέρασμα των ΔΕΚΟ στον έλεγχο του δημοσίου, καθώς και έλεγχο των τραπεζών με την απόκτηση κοινών μετοχών από το δημόσιο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr