Ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ακόμα πως σε περίπτωση που το κόμμα του κληθεί να πάει στις Βρυξέλλες θα θέσει «μια επαναρύθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με την Ευρώπη».
Για το ζήτημα των τραπεζών, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ –και εκ των κορυφαίων στο οικονομικό επιτελείο του κόμματος- αναφέρει ότι «δεν θα πρέπει να λειτουργούν με κερδοσκοπικούς όρους» και πως θα πρέπει να συμβάλουν στην οικονομία της χώρας «ως μοχλός ανάπτυξης».
Ο κ. Δραγασάκης τονίζει ακόμα ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ριζική ανασυγκρότηση του φορολογικού συστήματος μιας και όπως λέει «το υπάρχον φορολογικό είναι παράλογο και άδικο» ενώ σχολιάζει ότι «οι μεταρρυθμίσεις που λένε ότι κάνανε τα τελευταία 10 χρόνια μόνο μεταρρυθμίσεις δεν ήταν».
Αναλυτικά η συνέντευξη του Γιάννη Δραγασάκη:
Κύριε Δραγασάκη, μπορείτε να μας πείτε ποιες είναι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες και ποια σκοπεύετε να είναι η πολιτική που θα ακολουθήσετε με το τραπεζικό κλάδο;
Κοιτάξτε, η θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες έχει ως εξής: Πρώτον, αν υπάρξει δημόσιο χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση τους, θα πρέπει να υπάρξει και δημόσιος έλεγχος. Δεύτερον η μορφή του δημόσιου ελέγχου είναι αντικείμενο συζήτησης. Δε θέλουμε να υπάρξουν κομματικές παρεμβάσεις.
Να καθοριστεί από μια άλλη αρχή δηλαδή αυτός ο έλεγχος;
Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε. Το πρώτο για εμάς είναι να υπάρχει δημόσιος έλεγχος. Πρέπει να υπάρξει κάτι τέτοιο μέχρι να ανακτηθούν τα χρήματα τα οποία θα διατεθούν για την ανεκεφαλαιποίηση των τραπεζών. Επίσης, σημαντικό είναι να υπάρξει μια πολιτική ρύθμισης για τα χρέη, ιδίως αυτά των νοικοκυριών. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο μπορεί να περιλαμβάνει πολλά ζητήματα. Η αφετηρία για εμάς είναι κάποιος που είχε πάρει ένα δάνειο ενώ είχε εργασία και τώρα είναι άνεργος να μην πρέπει να χάσει το σπίτι του. Κανείς δεν μπορεί να χάνει την πρώτη κατοικία του λόγω των συνθηκών, είτε επειδή όταν έπαιρνε το δάνειο είχε δουλειά και τώρα είναι άνεργος, είτε επειδή όταν έπαιρνε το δάνειο δε φανταζόταν ότι θα έχει περικοπές στο εισόδημα του.
Το τρίτο και ποιο σημαντικό που λέμε για τις τράπεζες είναι ότι θα πρέπει να δρουν ως μοχλός ανάπτυξης της οικονομίας και εργαλείο χρηματοδότησης μια στοχευόμενης ανάπτυξης. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να λειτουργούν με όρους κερδοσκοπικούς αλλά με όρους δημοσίου συμφέροντος.
Μετά από το κλίμα που δημιουργείται τελευταία, ποια είναι η συμβουλή σας προς τους καταθέτες των ελληνικών τραπεζών; Θα έπρεπε να ανησυχούν για τα χρήματα τους;
Σας είπα ότι για μας οι τράπεζες αποτελούν βασικό εργαλείο ανάπτυξης της οικονομίας και μας ενδιαφέρει η σταθερότητα του συστήματος και η ασφάλεια των καταθέσεων. Λέμε λοιπόν ότι οι πολίτες δεν έχουν κανένα λόγο να ανησυχούν για τις καταθέσεις τους. Θα ήθελα όμως εδώ να κάνω και μια παρατήρηση. Όσοι κινδυνολογούν σήμερα είναι αυτοί που μας έφεραν σ’ αυτή την καταστροφή που έχει γεμίσει τον κόσμο ανασφάλεια.
Υπάρχει περίπτωση να μπορέσετε να πάρετε πίσω κάποια από τα μέτρα που πήραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια; Θα μπορούσατε δηλαδή να επαναφέρετε τον κατώτατο μισθό στα προηγούμενα του επίπεδα;
Το Μνημόνιο, που ήταν και ο λόγος που πάρθηκαν αυτά μέτρα, ήταν καταστροφικό για την οικονομία και την κοινωνία και έδειξε πως απέτυχε, το ίδιο και τα μέτρα που απέρρεαν από αυτό. Εμείς, τώρα, λέμε ότι πρέπει να υπάρξει ένας συνολικός επανασχεδιασμός με βάση τα νέα δεδομένα. Και πάνω σ’ αυτό το πλαίσιο πρέπει να εξεταστούν εκ νέου όλα τα μέτρα. Τα φορολογικά, τα μισθολογικά κλπ.
Και πιστεύουμε ότι άμεσα πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος. Να το καταστήσουμε κοινωνικά δίκαιο και οικονομικά αποτελεσματικό.
Στο μέτωπο των ιδιωτικοποιήσεων που επιτάσσουν οι δανειστές μας, πως σκοπεύετε να δράσετε;
Το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων θα το συνδέσουμε με την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Θα πρέπει να δούμε σε ποιους τομείς θέλουμε να έχουμε παραγωγική βάση. Και αυτό θα το κάνουμε μέσα από ενδελεχείς συζητήσεις που θα έχουμε με όλους τους παραγωγικούς φορείς
Θα προχωρήσετε στις μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ και ακολούθως η κυβέρνηση Παπαδήμου;
Να σας πω, η άποψη μας είναι πως ότι ονομάζεται «μεταρρύθμιση» εδώ και μια δεκαετία συνιστά αντιμεταρρύθμιση. Ζούμε στον απόηχο ενός νεοφιλελεύθερου συστήματος, αρχών και αξιών, το οποίο έχει χρεοκοπήσει. Αυτός είναι ο λόγος που η Ελλάδα έχει μείνει τόσο πίσω στην παγκόσμια οικονομική εξέλιξη. Το περιεχόμενο των αλλαγών που ζητάμε εμείς είναι εντελώς διαφορετικό. Δεν έχει καμία σχέση με μεταρρυθμίσεις ο καθορισμός του αφορολόγητου κάτω από το όριο της φτώχειας. Να σας το πω και έτσι: Εμείς δε θεωρούμε μεταρρύθμιση τη θωράκιση του πλούτου.
Σε τι θα διαφοροποιηθείτε εσείς;
Εμείς θέλουμε να δώσουμε στο κράτος μια άλλη κατεύθυνση. Μακριά από τους κομματικούς στρατούς και τις δομές διαφθοράς και αδιαφάνειας. Έχουμε ένα κράτος που δεν υπολογίζει καν που καταλήγουν οι κοινωνικές δαπάνες του και το μοναδικό που το νοιάζει είναι να απολύει δημόσιους υπάλληλους. Εμείς δεν πρόκειται να ακολουθήσουμε αυτές τις λογικές.
Ο Φρανσουά Ολάντ σήκωσε πολύ ψηλά στις προεκλογικές του θέσεις το μέτρο φορολόγησης κατά 74% σε εισοδήματα άνω του 1 εκατ. Ευρώ. Έχετε σκεφτεί να φορολογήσετε και εσείς τα υψηλά εισοδήματα;
Η φορολόγηση του πλούτου είναι στις θέσεις μας και στο οικονομικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως να σας πω και μία πιο προσωπική μου επιφύλαξη. Θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να διαμορφώσουμε ένα αξιόπιστο φορολογικό μηχανισμό ένα φορολογικό σύστημα που θα είναι δίκαιο, αδιάβλητο. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα για εμάς. Διότι αν δεν το έχεις πετύχει αυτό, τότε μονάχα με την αύξηση των φορολογικών συντελεστών καταλήγεις να φορολογείς αυτούς που ήδη πληρώνουν.
Δεδομένου του ότι από τον Ιούνιο θα ασκηθούν πολλές πιέσεις από τις Βρυξέλλες πότε πιστεύετε ότι θα μπορούν αυτές οι διαρθρωτικές αλλαγές που περιγράφεται να έχουν ολοκληρωθεί;
Το σχέδιο μας αποτελείται από τρία μέρη. Το πρώτο σας το ανέφερα παραπάνω, με τις αλλαγές στο εσωτερικό που χρειάζεται να γίνουν, για τις οποίες εμείς πιέζαμε και προ κρίσης. Το δεύτερο αποτελεί μια επαναρύθμιση των σχέσεων μας με την Ευρώπη. Μια επαναδιαπραγμάτευση των πάντων, γιατί δεν μπορούμε να συνεχίσουμε στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν μέχρι τώρα οι οποίες είναι καταστροφικές. Και αυτό δεν το λέμε μόνο εμείς. Το λέει εμμέσως και το ΔΝΤ με την έκθεση για το Μάρτιο, πως η εσωτερική υποτίμηση δε λειτουργεί. Το τρίτο είναι μια εθνική συνεννόηση σε πολιτικό επίπεδο εντός της χώρας για να φύγουμε από αυτό το αδιέξοδο. Εμάς δε μας ενδιαφέρει να πάρουμε την αυτοδυναμία. Εμείς επιθυμούμε πρωτίστως τη δημιουργία μιας μεγάλης εθνικής δημοκρατικής πανστρατιάς.
Σε περίπτωση που θα κληθείτε να πάτε τον Ιούνιο να διαπραγματευτείτε με τους Ευρωπαίους για το οικονομικό πρόγραμμα και λάβετε αρνητική απάντηση στα αιτήματα μας, πως θα αντιδράσετε;
Ήδη πάμε στις εκλογές αυτές με μια πρώτη προίκα του ΣΥΡΙΖΑ. Η προίκα αυτή είναι ενώ πριν από ένα μήνα όλη η συζήτηση γινόταν για την αυστηρή εφαρμογή του Μνημονίου, σήμερα όλη η συζήτηση γίνεται και σε Ευρώπη και σε Ελλάδα για το πώς και το ακριβώς θα χαλαρώσει το Μνημόνιο. Έχουν αλλάξει τα πράγματα, αν δείτε και το διεθνή Τύπο. Δεύτερον, εμείς και στη διάρκεια των εκλογών θα πούμε την αλήθεια στην κοινωνία.
Θα επιδιώξουμε να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη για την πραγματική κατάσταση. Έχουμε τώρα μια πληρέστερη εικόνα και από τις επαφές που είχαμε με την Τράπεζα της Ελλάδας και με το υπουργείο Οικονομικών και άλλους φορείς. Θα προσπαθήσουμε λοιπόν να πούμε την αλήθεια και στο όνομα αυτής της αλήθειας θα ζητήσουμε την ψήφο του κόσμου ούτως ώστε να μας στηρίξει και να μπορέσουμε να επιτύχουμε το καλύτερο. Δε θα κάνουμε τίποτα το οποίο θα επιδεινώσει τη διαπραγματευτική θέση της χώρας. Ότι κάνουμε θα αποσκοπεί στο να ενισχύθει αυτή τη θέση
Υπάρχει περίπτωση να συνεργαστείτε μετά τις εκλογές με κόμματα και σχηματισμούς που δεν ανήκουν στο χώρο της Αριστεράς;
Είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα επιδιώξει συνεργασία πρώτα με κόμματα της Αριστεράς. Τώρα, αν υπάρξουν σ’ άλλους χώρους εξελίξεις διαφορετικές, θα τις παρακολουθούμε. Αλλά, αφού ρωτάτε για μετεκλογικές συνεργασίες μ’ άλλους φορείς, να σας πω κάτι. Το αποτέλεσμα των εκλογών έδειξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα της νέας γενιάς και πως ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι μόνο ο αρχηγός ενός κόμματος, αλλά ο εκπρόσωπος των 30ρηδων και των 40ρηδων. Η ενδυνάμωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι το οποίο δεν είναι τυχαίο. Είναι αποτέλεσμα της εμπιστοσύνης που δείχνουν οι πολίτες στο νέο λόγο, απορρίπτοντας το παλιό κομματικό σύστημα.
Για τα εθνικά ζητήματα, όπως είναι η ΑΟΖ και το Σκοπιανό δεν είναι ευρέως γνωστές οι θέσεις της παράταξης σας. Πως τοποθετήστε σ’ αυτά;
Για την ΑΟΖ υποστηρίζουμε ότι εφόσον το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο των Θαλασσών μας παρέχει τις δυνατότητες αντιμετώπισης του προβλήματος, αυτές οι δυνατότητες πρέπει να αξιοποιηθούν με τρόπο που να μη θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη και έτσι ώστε να προωθεί την ισότιμη συνεργασία και ασφάλεια στην περιοχή μας.
Για το θέμα των Σκοπίων είμαστε οι μόνοι που από τις αρχές του ’90 φωνάζαμε πως πρέπει να βρεθεί άμεσα μια λύση, για την οποία θα πρέπει να υπάρξουν ειδικοί χειρισμοί κατά τη διαπραγμάτευση. Και να σας πω και κάτι τελευταίο: το σύστημα του παλιού πολιτικού κόσμου και οι εκφραστές του, προκηρύσσοντας εκλογές κάνει ένα ακόμα λάθος. Για άλλη μια φορά υποτίμησαν τις δυνατότητες μας και τη δυναμική που απόκτα ο ΣΥΡΙΖΑ ανάμεσα στους πολίτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr