Σε δύσκολη εξίσωση μετατρέπεται η προσπάθεια της ΝΔ να σχηματίσει κυβέρνηση μέσω της διαδικασίας διερευνητικών εντολών, ενώ έντονη είναι η φημολογία ότι το πιθανότερο σενάριο είναι προκήρυξη νέων εκλογών στις 10 Ιουνίου.
Η διαδικασία των διερυνητικών εντολών, ωστόσο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος ακυβερνησίας και το αδιέξοδο. Όμως ο γρίφος της ψήφου εμπιστοσύνης είναι εξαιρετικά δύσκολος να λυθεί, από την ώρα που ο ελληνικός λαός αποφάσισε ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεδομένου, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, ότι τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν 149 έδρες (108 + 41) η ψήφος εμπιστοσύνης, ή ακόμη και η ψήφος «ανοχής» είναι αμφίβολη.
Η πρώτη συνάντηση του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα απέβη άκαρπη, ενώ το ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προϋπόθεση για τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση την σύμπραξη τόσο του δεύτερου κόμματος όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Σε δηλώσεις του από τα γραφεία του κόμματος στην Κουμουνδούρου, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: "Ζητήσαμε ψήφο διακυβέρνησης για συνεργασία των δυνάμεων της αριστεράς. Το εννοούσαμε", για να προσθέσει πως "η σωτηρία περνά μέσα από την απόρριψη των μέτρων". "Δεν μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας", κατέστησε σαφές ο κ. Τσίπρας για να συμπληρώσει "Οι προγραμματικές θέσεις του κ. Σαμαρά βρίσκονται στον αντίποδα του σχεδίου κυβέρνησης της Αριστεράς. Ο Σαμαράς έχει υπογράψει το μνημόνιο. Δεν μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση"."
Κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, δηλαδή της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ πρότεινε στον κ. Σαμαρά ο Ευ. Βενιζέλος, στη διάρκεια της μεταξύ τους συνάντησης. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προτείνει πρωθυπουργό ευρείας αποδοχής, ενώ επισήμανε πως δεν είναι όρος η συμμετοχή στελεχών του ΠΑΣΟΚ στη νέα κυβέρνηση.
Κατά τον κ. Βενιζέλο, στόχος της προσπάθειας της κυβέρνησης ενότητας πρέπει να είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
Όπως σημείωσε επίσης ο κ. Βενιζέλος, πρέπει να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου, με στόχο την επιμήκυνση του χρόνου προσαρμογής μέχρι το 2015 ή και περισσότερο χωρίς οριζόντιες περικοπές, να κινηθεί η αγορά και να ληφθούν μέτρα για τους αδύναμους.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης διεμήνυσε στον κ. Σαμαρά πως δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε καμία κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν απέκλεισε ολοκληρωτικά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
"Είναι προφανές ότι η μεταμφιεσμένη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ δεν θα είναι σε αρμονία με την εντολή των πολιτών", δήλωσε ο κ. Κουβέλης μετά το πέρας της συνάντησής του με τον κ. Σαμαρά, ενώ επισήμανε πως "Η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ".
Αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε πως "αναμένει σαφείς και καθαρές προτάσεις".
Όχι στον Αντ. Σαμαρά για το ενδεχόμενο μεταξύ τους συνάντησης έχει ήδη πει και ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Π. Καμμένος.
Ο κ. Σαμαράς είχε σύντομη επικοινωνία και με την γενική γραμματέα του ΚΚΕ, Αλ. Παπαρήγα, η οποία του διεμήνυσε λακωνικά και αναμενόμενα πως "δεν υπάρχει κανένα θέμα συζήτησης".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr