Η απότομη αύξηση του κόστους δανεισμού της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα, έδωσε ένα ακόμη μήνυμα στην αγορά πως η Ευρώπη βρίσκεται πλέον στο ζενίθ των προβλημάτων χρέους της.
Όπως σχολιάζει η στρατηγική αναλύτρια της CMC Markets, Brenda Kelly, η δημοπρασία της Ιταλίας δεν ήταν τόσο κακή όσο αυτή της Ισπανίας, αλλά δείχνει ξεκάθαρα ότι η χώρα έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατα προβλήματα από εδώ και στο εξής.
Η επικίνδυνη κατάσταση της Ιταλίας, σε συνδυασμό με τα προβλήματα με τον προϋπολογισμό της Ισπανίας, η συνεχιζόμενη κρίση στην Πορτογαλία - όπου είδε τις τραπεζικές της μετοχές να καταρρέουν σε ιστορικά χαμηλά την περασμένη εβδομάδα, οι ανησυχίες γύρω από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η εκτόξευση του κόστους δανεισμού και άλλων υπερχρεωμένων χωρών της ζώνης του ευρώ, χτυπούν καμπανάκια στους επενδυτές, με αποτέλεσμα το ράλι που πυροδότησε η τεράστια ένεση ρευστότητας από την ΕΚΤ, μέσω των δύο πράξεων μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης, να εξατμίζεται πλέον.
Οι διεθνείς αγορές έχουν σημειώσει ένα αρκετά έντονο sell-off το τελευταίο διάστημα. Aν και ποτέ δεν μπορεί να γνωρίζει κανείς τους πραγματικούς λόγους, η JP Morgan συνοψίζει όλα αυτά που έχουν κάνει τις τελευταίες εβδομάδες τους επενδυτές να ανησυχούν και που όπως υποστηρίζει θα συνεχίσουν να κρατούν τις αγορές σε έντονη νευρικότητα:
Πρώτον οι ανησυχίες για την οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ είναι έντονες.
Δεύτερον, το μήνυμα του «όχι άλλο» από τις κεντρικές τράπεζες σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης στο επόμενο διάστημα, παρόλο που οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν ότι δεν θα αποφευχθεί.
Και τρίτον, η κρίση χρέους στην Ευρώπη, που έχει πάρει και πάλι φωτιά, με τις αποδόσεις των ισπανικών αλλά και των ιταλικών ομολόγων να ρίχνουν όλο και περισσότερο… λάδι.
Το πρόβλημα της Ισπανίας
Σύμφωνα και με την Societe Generale, ο δρόμος της Ισπανίας θα είναι μακρύς και επίπονος και θα συνεχίσει αν απασχολεί και να τρομαζει τις αγοράς για πολύ καιρό ακόμη.
Η Ισπανία σε καμία περίπτωση δεν έχει αποφύγει τον κίνδυνο, παρά τον προϋπολογισμό της ο οποίος ενίσχυσε την δέσμευση της ισπανικής κυβέρνησης προς την λιτότητα.Οπως προειδοποιεί η UBS, η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρότατη ύφεση το 2012, την οποία θα ακολούθησει σημαντική συρρίκνωση και το 2013, και περαιτέρω πτώση των τιμών των σπιτιών.
Οι ανησυχίες για σημαντική περαιτέρω υποτίμηση ολόκληρου του ισπανικού κλάδου ακίνητης περιουσίας, που θα οδηγήσει σε περαιτέρω προβλήματα για τις ισπανικές τράπεζες λόγω της μεγάλης τους έκθεσης στον κλάδο, είναι εντονότατες. Συνεπώς, όπως επισημαίνει ο οίκος, το επόμενο διάστημα για τις αγορές θα είναι δύσκολο με τους επενδυτές να επιστρέφουν σε… mode πανικού.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr