Το ένταλμα αφορά στην κίνηση τραπεζικών λογαριασμών για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων του πρώην υπουργού Άμυνας μέσω off shore εταιρειών, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και το νεοκλασικό στην οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου, δηλαδή στοιχειοθετείται η κατηγορία για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος.
Διώξεις ασκήθηκαν και σε άλλα 5 άτομα, ενώ σύμφωνα πληροφορίες θέλουν να έχει συλληφθεί και ο Γιώργος Σαχπατζίδης.
Ο Γιώργος Σαχπατζίδης είναι επιχειρηματίας, εκδότης, αντιπρόσωπος οπλικών συστημάτων και ποδοσφαιρικός παράγοντας πίσω από την offshore εταιρεία η οποία μεταβίβασε το νεοκλασικό της Αρεοπαγίτου στη σύζυγο του Ακη Τσοχατζόπουλου.
Επίσης η Αστυνομία στην Θεσσαλονίκη συνέλαβε και τον Νίκο Ζήγρα, ξάδερφο του Άκη Τσοχατζόπουλου, διαχειριστή της offshore εταιρείας Blue Bell συνέλαβε η αστυνομία.στη Θεσσαλονίκη.
Και οι δύο κατηγορούνται ως συνένοχοι του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου.
Υπενθυμίζεται, ότι πριν λίγες ημέρες, ο εισαγγελέας του Συμβουλίου Εφετών, Γ. Μπρης, ζήτησε την παραπομπή του πρώην υπουργού στο Τριμελές Εφετείο, για την κατηγορία της ανακριβούς δήλωσης "πόθεν έσχες".Η επίμαχη δήλωση αφορά το οικονομικό έτος 2009.
Κατά την απολογία του, ο κ. Τσοχατζόπουλος υποστήριξε, ότι το σπίτι του δηλώθηκε στο "πόθεν έσχες" του 2011, καθώς και ότι έστειλε πολλές φορές συμπληρωματικά στοιχεία, που δεν προκαλούν αμφιβολίες για την οικονομική του κατάσταση.
Η σε βάρος του πρώην υπουργού δικογραφία σχηματίστηκε μετά τη διαβίβαση των αποτελεσμάτων του επανελέγχου, που διενήργησε η Επιτροπή Ελέγχου των Οικονομικών των κομμάτων και των βουλευτών, με στοιχεία που συγκεντρώθηκαν μετά από άρση του τραπεζικού, φορολογικού και χρηματιστηριακού απορρήτου.
Ο κ. Μπρης ζήτησε την οριστική παύση της ποινικής δίωξης σε βάρος του για τα έτη 1998 έως 2005. Ακόμη, ζήτησε τη διατήρηση των περιοριστικών όρων, που έχουν επιβληθεί σε βάρος του και αφορούν στην καταβολή χρηματικής εγγύησης ύψους 150.000 ευρώ, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και δέσμευση του ακινήτου του στην Ακρόπολη.
Η περιουσία
Πέρα από το γνώστο ακίνητο στην Αρεοπαγίτου, ο κ. Τσοχατζόπουλος και η σύζυγος του έχουν στην κατοχή τους κατοικία αξίας 1,5 εκατ. ευρώ που αγόρασε ο κ. Τσοχατζόπουλος για την πρώην σύζυγό του στο Παλαιό Ψυχικό, τα δύο διαμερίσματα συνολικής εμπορικής αξίας 380.000 ευρώ στην οδό Κομνά Τράκα στο Πεδίον του Αρεως, το σημερινής αξίας περίπου 700.000 ευρώ διαμέρισμα στην οδό Νίκης στη Θεσσαλονίκη, αλλά και η αξίας 350.000 ευρώ εξοχική κατοικία στον Κόρφο Κορινθίας.
Η συνολική αξία των ακινήτων της οικογένειας υπολογίζεται σε αξία άνω των 10 εκατ. ευρώ την ώρα που ο πρωήν υπουργός, στο πόθεν έσχες του για το 2009 αναφέρει ότι έχει στην τράπεζα 13.500 ευρώ...
Και πλάκες χρυσού!
Από την έφοδο των ανδρών της Αστυνομίας σε ακίνητα που ανήκουν στην κόρη του κ. Τσοχατζόπουλου, πληροφορίες αναφέρουν πως βρέθηκαν μέχρι και πλάκες χρυσού (!) και ειδικότερα δεκάδες από αυτές. Ακόμα, στην έφοδο που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί βρήκαν και μεγάλο αριθμό βιβλιάριων καταθέσεων. Τα σπίτια αυτά φέρονται να βρίσκονται στην ιδιοκτησία της θυγατέρας του πρώην υπουργού κυρίας Αρετής Τσοχατζοπούλου.
Οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη από το πρωί μετά την έκδοση πέντε ενταλμάτων για τη σύλληψη του κ. Άκη Τσοχατζόπουλου και άλλων τεσσάρων προσώπων, συγγενών ή και συνεργατών του πρώην υπουργού.
Έρευνα
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο πρώην υπουργός κλήθηκε ενώπιον των εισαγγελέων με την ιδιότητα του υπόπτου τον Οκτώβριο του 2011. Με το πέρας της προκαταρκτικής ο φάκελος διαβιβάστηκε στον ειδικό ανακριτή που σε συνεννόηση με την εισαγγελία εξέδωσε ένταλμα σε βάρος του πρώην υπουργού.
Το τελευταίο διάστημα, οι αρχές έχουν εντείνει τις συλλήψεις ατόμων για φοροδιαφυγή, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαίου και να καμφθούν οι οξείες κοινωνικές αντιδράσεις που προκαλούν τα μέτρα λιτότητας που εφαρμόζονται στο πλαίσιο της οικονομικής βοήθειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για την αγοραπωλησία του εν λόγω ακινήτου και για άλλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς και για πιθανές φορολογικές παραβάσεις, ανέφερε δικαστική πηγή. Τα κακουργήματα αυτά επισείουν ποινή κάθειρξης έως 25 έτη. Ο ίδιος πάντως έχει αρνηθεί κάθε ανάμειξη σε αξιόποινη πράξη.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος υπήρξε χρόνια βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ με συνεχείς παρουσίες σε κυβερνήσεις από το 1981 μέχρι το 2004. Το 1996 μόλις έλειψε να γίνει πρωθυπουργός μετά από την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου.
Σχόλια πολιτικών
«Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει απερίσπαστη τη δουλειά της». Με αυτό τον τρόπο σχολιάζουν πηγές της Ιπποκράτους, σχετικά με τη σύλληψη του πρώην υπουργού, κ. 'Ακη Τσοχατζόπουλου. Προσθέτουν μάλιστα ότι η Δικαιοσύνη «θα ήταν προτιμότερο να το είχε κάνει με μεγαλύτερη ταχύτητα».
«Δεν μπορούμε να σχολιάσουμε μία απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης», ανέφερε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Δημήτρης Ρέππας, κληθείς να σχολιάσει τη σύλληψη του πρώην υπουργού Άκη Τσοχατζόπουλου, δήλωση με την οποία συμφώνησε και ο υπουργός Μεταφορών, κ. Μάκης Βορίδης.
«Επιτέλους, μετά από όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Δικαιοσύνη λειτούργησε, συλλαμβάνοντας τον κ. Άκη Τσοχατζόπουλο», δήλωσε, από την πλευρά της, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη. Παράλληλα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι η σύλληψη του κ. Τσοχατζόπουλου γίνεται την ημέρα προκήρυξης των εκλογών εκτίμησε ότι «υπάρχει ο φόβος να εκληφθεί από τους πολίτες ως ένας φερετζές του πολιτικού συστήματος, το οποίο καταρρέει και το οποίο λίγες μέρες πριν αθώωσε τη Siemens».
Δ. Παπαδημούλης: Να παγώσει τώρα η προμήθεια γερμανικών υποβρυχίων
O βουλευτής Β' Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης με αφορμή το ένταλμα σύλληψης εναντίον του πρώην Υπουργού των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ κ. Τσοχατζόπουλου δήλωσε:
«Το ένταλμα σύλληψης εναντίον του κ. Τσοχατζόπουλου μεταξύ άλλων και για το σκάνδαλο της προμήθειας των 4 γερμανικών υποβρυχίων απαιτεί όχι μόνο δικαστικές αλλά και κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Η κυβέρνηση και τα κόμματα που την στηρίζουν οφείλουν έστω και τώρα να παγώσουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων εξοικονομώντας ταυτόχρονα για το δημόσιο ποσό ύψους τουλάχιστον 1δισ. ευρώ. Οι αποφάσεις της γερμανικής Δικαιοσύνης που συνδέουν την προμήθεια των γερμανικών υποβρυχίων με μίζες ύψους πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε Έλληνες αξιωματούχους αλλά και η εν εξελίξει έρευνα της ελληνικής Δικαιοσύνης για το ίδιο σκάνδαλο, επιβάλλουν το πάγωμα και την επανεξέταση από μηδενική βάση της σχετικής σύμβασης μέχρις ότου εκκαθαριστεί πλήρως δικαστικά η υπόθεση.
Η έμπρακτη καταπολέμηση της ατιμωρησίας των ισχυρών σε μια περίοδο σκληρής μνημονιακής μονόπλευρης λιτότητας απαιτεί έμπρακτα αποτελέσματα και όχι απλώς κινήσεις εντυπωσιασμού για λόγους επικοινωνιακής σκοπιμότητας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr