Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Στο ίδο κλίμα και οι αρχηγοί ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ τόνισαν ότι όσο δυσάρεστα και αν είναι τα μέτρα που θα χρειαστεί να παρθούν, αποτελούν τη μόνη λύση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την χώρα.
«Το όχι στο Μνημόνιο σημαίνει χρεοκοπία»
Ψυχραιμία και καταλλαγή ζήτησε ο Λ. Παπαδήμος ξεκινώντας την ομιλία του από το βήμα της Βουλής. «Οι βανδαλισμοί και οι καταστροφές δεν έχουν θέση σε μία δημοκρατία και δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές. Δεν έχουμε την πολυτέλεια τέτοιων συγκρούσεων σε αυτή την κρίσιμη ώρα. Οφείλουμε να πάρουμε αποφάσεις ως συντεταγμένη κοινωνία και όταν έρθει η ώρα ο λαός θα εκφραστεί», είπε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στα επεισόδια.
Ο κ. Λουκάς Παπαδήμος χρησιμοποιώντας για ακόμα μία φορά δραματικούς τόνους υποστήριξε ότι το «όχι» στο νέο μνημόνιο θα οδηγήσει στην χρεοκοπία. «Τα αποτελέσματα αυτής της συνεδρίασης θα καθορίσουν αν θα συνεχίσουμε σκληρή προσπάθεια εξυγίανσης ώστε να περάσουμε στην ανάπτυξη κατοχυρώνοντας θέση μας στο ευρώ ή αν από μοιραία πλάνη ή από λιποψυχία ή από λάθος απόφαση θα οδηγήσουμε την χώρα σε χρεοκοπία και εξαθλίωση. Έχω την πεποίθηση ότι οι βουλευτές θα πράξουν το καθήκον τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδήμος.
Ο Λ. Παπαδήμος έκανε λόγο για "επανάπαυση" και "προσδοκίες μιας εικονικής πραγματικότητας" που επικρατούσαν πριν το πρώτο μνημόνιο. Υποστήριξε ότι το κράτος ανέβαλε κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, χαρακτήρισε "σκληρό το πρόγραμμα" διαβεβαιώνοντας όμως ότι "αποτρέπει τη χρεοκοπία". Δήλωσε ότι τα τελευταία δυο χρόνια σημειώθηκε σημαντική πρόοδος. "Θα τα καταφέρουμε, θα υπερβούμε την κρίση" σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πρέπει να ψηφίσουμε για να μείνουμε στο ευρώ»
Το γεγονός ότι η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή ισοδυναμεί με ψήφο για την παραμονή της χώρας στο ευρώ, τόνισε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, καλώντας τους βουλευτές και τους πολίτες «να αξιοποιήσουμε αυτήν την ευκαιρία για μία ομαλή μετάβαση σε μία άλλη Ελλάδα».
Στην αρχή της ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για μάχη σε τρία μέτωπα: (α) ενάντια στις αγορές και στους κερδοσκόπους, «μάχη να κυριαρχήσει η πολιτική έναντι των αγορών», (β) απέναντι στη συντηρητική Ευρώπη (γ) απέναντι στην εξάρτηση που μαστίζει τη χώρα.
Ο κ. Παπανδρέου περιέγραψε αυτήν εξάρτηση κάνοντας αναφορά στα φαινόμενα παρασιτικής οικονομίας, παρασιτικού συστήματος πρόνοιας, καθώς και το πελατειακό σύστημα. «Αγοράζουμε ξένα προϊόντα αντί να παράγουμε ελληνικά», «είμαστε από τις πιο εξαρτημένες χώρες στο πετρέλαιο», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε «μία δημοκρατική επανάσταση», για τη δημιουργία ενός κράτους χωρίς σπατάλη και χωρίς πελατειακές εξαρτήσεις, με αξιοκρατία.
Ο ίδιος, παραδέχτηκε, έκανε λάθη «όπως κάθε άνθρωπος που παλεύει και προσπαθεί», αλλά τόνισε ότι η τελευταία διετία «δεν ήταν το πρόβλημα, ήταν η αρχή της λύσης του προβλήματος –ατελής, καθυστερημένη, αλλά ήταν η αρχή».
Περιγράφοντας την ανάγκη για μία διαδικασία μετάβασης «σε μία άλλη Ελλάδα» τόνισε ότι είτε θα γίνει με προστασία της χώρας, είτε άναρχα, και κάλεσε όλους να αξιοποιήσουν αυτήν την ευκαιρία για μία ομαλή μετάβαση.
«Αυτή η συμφωνία είναι ότι καλύτερο μπόρεσε να πετύχει η κυβέρνηση, με τη στήριξη των τριών κομμάτων. Δεν υπάρχει κάτι άλλο, κάτι ιδεατό» τόνισε ο κ. Παπανδρέου, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τώρα αυτήν την προσπάθεια» γιατί αυτό θα σημαίνει ότι χάνουμε κάθε ευκαιρία «να μπορέσουμε να επανορθώσουμε αδικίες».
«Να θυσιάσουμε πολλά για να μην χάσουμε τα πάντα» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στο «χάος και την καταστροφή, τις συνέπειες τις εντελώς ανεξέλεγκτες» από το ενδεχόμενο της χρεοκοπίας.
«Οι συνθήκες είναι πλεόν δραματικές»
Η ψήφιση του μνημονίου είναι η μοναδική λύση λόγω των δραματικών συνθηκών που έχουν πλέον διαμορφωθεί για τη χώρα, τόνισε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς και ξεκαθάρισε ότι με όποιον το καταψηφίσει «οι δρόμοι μας χωρίζουν», απειλώντας με διαγραφή.
Ωστόσο, μέσω δριμείας επίθεσης στο ΠΑΣΟΚ και ξεκαθαρίζοντας ότι η ΝΔ μένει πιστή στις αρχές και στις απόψεις της έκανε νέα προσπάθεια συσπείρωσης του κόμματός του τονίζοντας ότι «δεν αλλάξαμε στάση ή άποψη για το μνημόνιο, εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι αποτελεί λανθασμένη συνταγή. Και τώρα μάλιστα δικαιωθήκαμε».
Αυτό που άλλαξε και αναγκαζόμαστε να ψηφίσουμε είναι οι συνθήκες, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι με τις «ολέθριες επιλογές» που έκανε το ΠΑΣΟΚ από το 2010, σήμερα τα πάντα έχουν καταρρεύσει.
Το χρέος πλέον είναι μη βιώσιμο, η παραμονή μας στο ευρώ αμφισβητείται ευθέως, πρόσθεσε ο κ. Σαμαράς εξηγώντας τις δραματικές συνθήκες που καθιστούν την μη ψήφιση του μνημονίου «άλμα στο κενό».
Βεβαίως πρόσθεσε αποσπώντας το χειροκρότημα των βουλευτών της ΝΔ, «για όλα ατά οι υπεύθυνοι θα έρθει η ώρα να πληρώσουν».
Η σημερινή ψηφοφορία είναι από τις πιο κρίσιμες στην ιστορία της χώρας, είπε ο κ. Σαμαράς επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη δυσκολία της σε συνειδησιακό και πολιτικό επίπεδο.
Ο κ. Σαμαράς επαναλαμβάνοντας ότι η ΝΔ εξακολουθεί να τάσσεται κατά των μνημονιακών συνταγών λιτότητας, αναγνώρισε ότι το προς ψήφιση νομοσχέδιο περιέχει αρκετά στοιχεία της λανθασμένης συνταγής αλλά και αρκετές διαφοροποιήσεις, όπως το κούρεμα του χρέους «κατά τουλάχιστον 85 δισ. ευρώ».
Επίσης, πρόσθεσε ότι προβλέπεται η διάσωση των τραπεζών και όχι των τραπεζιτών, ώστε να δοθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Προσπαθώντας να δώσει μια αχτίδα ελπίδας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι αν αποφύγουμε τώρα τα χειρότερα η χώρα μπορεί να τα καταφέρει και ζήτησε την άμεση διεξαγωγή εκλογών, επαναλαμβάνοντας το αίτημά του να καθοριστεί από τώρα η ημερομηνία διάλυσης της Βουλής και η προκήρυξη εκλογών.