Ήδη νωρίτερα, τις παραιτήσεις τους έθεσαν στη διάθεση του πρωθυπουργού οι βουλευτές του ΛΑΟΣ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Παπαδήμου.
Τα στελέχη του ΛΑΟΣ που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου υπέβαλαν την παραίτησή τους στον πρωθυπουργό την Παρασκευή. Πρόκειται για τους υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Μαυρουδή Βορίδη, αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Άμυνας Γιώργιο Γεωργίου, υφυπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Άδωνι Γεωργιάδη και υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αστέριο Ροντούλη. Ωστόσο, ο κ. Ροντούλης δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τα νέα μέτρα, ακολουθώντας τη γραμμή Καρατζαφέρη, ενώ οι κ.κ. Βορίδης και Γεωργιάδης είπαν ότι θα υπερψηφίσουν τα μέτρα.
Υπενθυμίζεται ότι χτες την παραίτηση του από τη θέση του υφυπουργού Εργασίας υπέβαλε αιφνιδιαστικά ο Γ. Κουτσούκος, εκφράζοντας τη διαφωνία του με το νέο Μνημόνιο, ο οποίος πάντως παραμένει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.
Την ίδια ώρα, εντονα ενοχλημένος, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να είναι ο πρωθυπουργός κ. Λ. Παπαδήμος, μετά τις δηλώσεις Καρατζαφέρη, ο οποίος είπε ότι πρόκειται να καταψηφίσει τη νέα δανειακή σύμβαση, κάτι το οποίο πρόκειται να πράξουν και οι βουλευτές του, τέσσερις από τους οποίους όμως, συμμετέχουν στη κυβέρνηση Παπαδήμου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Καρατζαφέρης απέστειλε επιστολή στον πρωθυπουργό, λέγοντάς του ότι είναι στην ευχέρειά του το αν θα τους κρατήσει στην κυβέρνηση ή όχι. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες κάνουν λόγο ότι ο κ. Παπαδήμος μετά την εξέλιξη αυτή θα ζητήσει από τους υπουργούς που προέρχονται από το ΛΑΟΣ να δεσμευθούν ότι θα στηρίξουν τα μέτρα. Διαφορετικά, θα έχει μία πρώτης τάξεως ευκαιρία, όπως αναφέρουν πολιτικοί παρατηρητές να προχωρήσει σε ανασχηματισμό, τοποθετώντας πρόσωπα της εμπιστοσύνης του.
Βουλευτές παραδίδουν τις έδρες τους
Την άρνηση του να ψηφίζει τη μέτρα που θα έρθουν στη Βουλή από το Σαββατοκύριακο, εξέφρασε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ με δηλώσεις που έκανε το μεσημέρι της Παρασκευής ξεκαθάρισε πως θα ψηφίσει αρνητικά στο πακέτο της νέα δανειακή σύμβασης, αν και υποστηρίζει την κυβέρνηση Παπαδήμου.
Νωρίτερα, ο Παύλος Στασινός, βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ, υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής την παραίτηση του. Ο ίδιος εξήγησε ότι οι λόγοι που τον οδηγούν εκτός πολιτικής σκηνής είναι τα νέα σκληρά μέτρα που θα κληθούν να ψηφίσουν στην Βουλή με το δίλλημα «ή ψηφίζετε η χρεοκοπούμε».
Διαβάστε το βιογραφικό του κ.Στασινού.
Λίγο αργότερα, και η Μιλένα Αποστολάκη ξεκθάρισε ότι δε θα ψηφίσει το νέο Μνημόνιο.
Στο απόηχο του κλίματος που επικρατεί, στις 18.00 η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση της συμφωνίας των πολιτικών αρχηγών. Η Κ.Ο της Ν.Δ θα συνεδριάσει τελικά αύριο, Σάββατο, όπως και αυτή του ΠΑΣΟΚ.
Μπροστά στον κίνδυνο διαρροών κατά την ψήφιση της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση στη Βουλή, ο εκπρόσωπος του κόμματος Γ. Μιχελάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας στους βουλευτές της ΝΔ. «θα τα δούμε όλα αυτά στην αποψινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ», αρκέστηκε να πει ερωτηθείς σχετικά στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1 και αφού επεσήμανε πως «αν φύγουμε από το ευρώ η κόλαση που θα ζήσουμε θα είναι άνευ προηγουμένου», σημείωσε ότι «πρέπει να υπάρξει ούτως ή άλλως έγκριση από τη Βουλή» για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Τι θα κάνουν οι βουλευτές;
Οι πληροφορίες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θέλουν αρκετούς από τους βουλευτές να είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν και να έχουν ήδη ξεκινήσει οι ζυμώσεις από το κόμμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές αυτοί φτάνουν τους 20, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν σκοπεύουν να καταψηφίσουν την Κυριακή ή στους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν τις ερχόμενες εβδομάδες.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ εμφανίστηκε επικριτικός σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την μείωση του κατώτατου μισθού. Αρνητικός και βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μιχελογιαννάκης.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους επέμεινε ότι δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει διάταξη με την οποία θα μειώνεται ο κατώτατος μισθός.
Αντίστοιχοι είναι οι προβληματισμοί των βουλευτών και στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να ψηφίσουν οι βουλευτές.
Η διαδικασία στη Βουλή
Το νέο πακέτο μέτρων θα περάσει με διαδικασίες μνημονίου. Η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται γιατί τα περιθώρια χρόνου έχουν στενέψει. Την ερχόμενη Δευτέρα πρέπει να λειτουργήσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, για να γίνει αυτό όμως πρέπει πρώτα η Ελλάδα να δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα.
Υπό αυτά τα δεδομένα «το έργο θα παιχτεί σε δύο φάσεις», στην πρώτη θα ψηφιστεί το PSI και επιπροσθέτως η ολομέλεια θα δεσμευτεί για τους δημοσιονομικούς στόχους των μέτρων. Στην δεύτερη θα έρθει ο εφαρμοστικός νόμος, δηλαδή το κείμενο - νομοσχέδιο που θα περιγράφει με αναλυτικό τρόπο τις διατάξεις για τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις κλπ.
Ειδικότερα, έως την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή κείμενο που θα περιγράφει την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επιπροσθέτως, θα επισυνάπτεται το προμνημόνιο, ένα κείμενο δηλαδή το οποίο δεν θα περιγράφει τα νέα μέτρα αλλά τον δημοσιονομικό αποτέλεσμα που αυτά θα επιφέρουν.
Οι βουλευτές θα δεν θα κληθούν να ψηφίσουν το προμνημόνιο, αλλά -αφού πρώτα το μελετήσουν- θα πρέπει να αποφασίσουν αν εξουσιοδοτούν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Λουκά Παπαδήμου να το υπογράψει.
Το Σάββατο το συνολικό πακέτο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Το κείμενο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα περιλαμβάνει επιμέρους άρθρα και άρα θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία με αυτή της ψήφισης του προϋπολογισμού, δηλαδή ο κάθε βουλευτής θα κληθεί να απαντήσει αν είναι υπέρ ή κατά του συνολικού πακέτου.
Το γεγονός δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτή την φάση συγκεκριμένα μέτρα, ενδεχομένως να διευκολύνει τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να υπερψηφίσουν.
Σε δεύτερη φάση και πάντως πριν από την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει ο εφαρμοστικός νόμος, δηλαδή το κείμενο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα (σ.σ. τα οποία οι βουλευτές θα έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα ψηφίσουν).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr