Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
«Ιταμή επίθεση της τρόικας τα νέα μέτρα»
«Τα μέτρα που προκύπτουν [...] δεν είναι απλά σκληρά, αλλά οδυνηρά για τους εργαζομένους» τονίζει ο κ. Κουτσούκος στην ανακοίνωση με την οποία δικαιολογεί την παραίτηση του και επιτιθέμενος στην τρόικα προσθέτει ότι «με τρόπο εντελώς εκβιαστικό, ανοίκειο και ιταμό επέβαλλαν μέτρα που κατεδαφίζουν το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων και κατακτήσεων» σε αντίθεση με το Σύνταγμα, τις Διεθνείς Συμβάσεις και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Η στάση δε του ΔΝΤ κατά τις διαπραγματεύσεις επιβεβαιώνει, όπως τονίζει ο κ. Κουτσούκος, τους φόβους «για τις βαθύτερες επιδιώξεις και τους στόχους του ΔΝΤ, το οποίο δεν είναι μόνο δέσμιο των ιδεοληψιών του, αλλά είναι φανερό ότι εξυπηρετεί και συγκεκριμένα συμφέροντα, αφού αγνοεί τις αρνητικές επιπτώσεις των μέτρων στα δημόσια οικονομικά και στην ύφεση».
Έντονη δυσαρέσκεια προκάλεσε στον κ. Κουτσούκο σύμφωνα με πληροφορίες και το γεγονός ότι δεν είχε ενημερωθεί για την πρόβλεψη του νέου μνημονίου περί κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας και του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, παρά το ότι αποτελούν θέματα αρμοδιότητάς του.
Τι θα κάνουν οι βουλευτές;
Οι πληροφορίες από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ θέλουν αρκετούς από τους βουλευτές να είναι έτοιμοι να καταψηφίσουν και να έχουν ήδη ξεκινήσει οι ζυμώσεις από το κόμμα προς την αντίθετη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι βουλευτές αυτοί φτάνουν τους 20, χωρίς ωστόσο να είναι ξεκάθαρο αν σκοπεύουν να καταψηφίσουν την Κυριακή ή στους εφαρμοστικούς νόμους που θα έρθουν τις ερχόμενες εβδομάδες.
Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Ανδρέας Μακρυπίδης τόνισε ότι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν κατά συνείδηση, ενώ εμφανίστηκε επικριτικός σχετικά με τις ρυθμίσεις που αφορούν τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και την μείωση του κατώτατου μισθού.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Χρήστος Πρωτόπαπας σε συνομιλία του με δημοσιογράφους επέμεινε ότι δεν σκοπεύει να υπερψηφίσει διάταξη με την οποία θα μειώνεται ο κατώτατος μισθός.
Αντίστοιχοι είναι οι προβληματισμοί των βουλευτών και στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας προκειμένου να ψηφίσουν οι βουλευτές.
Η διαδικασία στη Βουλή
Το νέο πακέτο μέτρων θα περάσει με διαδικασίες μνημονίου. Η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται γιατί τα περιθώρια χρόνου έχουν στενέψει. Την ερχόμενη Δευτέρα πρέπει να λειτουργήσει η διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, για να γίνει αυτό όμως πρέπει πρώτα η Ελλάδα να δεσμευτεί για την εφαρμογή ενός πακέτου μέτρων το οποίο δεν έχει κλείσει ακόμα.
Υπό αυτά τα δεδομένα «το έργο θα παιχτεί σε δύο φάσεις», στην πρώτη θα ψηφιστεί το PSI και επιπροσθέτως η ολομέλεια θα δεσμευτεί για τους δημοσιονομικούς στόχους των μέτρων. Στην δεύτερη θα έρθει ο εφαρμοστικός νόμος, δηλαδή το κείμενο - νομοσχέδιο που θα περιγράφει με αναλυτικό τρόπο τις διατάξεις για τις μειώσεις σε μισθούς, συντάξεις κλπ.
Ειδικότερα, έως την ερχόμενη Παρασκευή αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή κείμενο που θα περιγράφει την διαδικασία ανταλλαγής ομολόγων, «κουρέματος» του ελληνικού χρέους και ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Επιπροσθέτως, θα επισυνάπτεται το προμνημόνιο, ένα κείμενο δηλαδή το οποίο δεν θα περιγράφει τα νέα μέτρα αλλά τον δημοσιονομικό αποτέλεσμα που αυτά θα επιφέρουν.
Οι βουλευτές θα δεν θα κληθούν να ψηφίσουν το προμνημόνιο, αλλά -αφού πρώτα το μελετήσουν- θα πρέπει να αποφασίσουν αν εξουσιοδοτούν τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών Λουκά Παπαδήμου να το υπογράψει.
Το ερχόμενο Σάββατο το συνολικό πακέτο θα συζητηθεί και θα ψηφιστεί από τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και την Κυριακή θα εισαχθεί στην Ολομέλεια για συζήτηση και ψήφιση.
Το κείμενο, όπως όλα δείχνουν, δεν θα περιλαμβάνει επιμέρους άρθρα και άρα θα ακολουθηθεί παρόμοια διαδικασία με αυτή της ψήφισης του προϋπολογισμού, δηλαδή ο κάθε βουλευτής θα κληθεί να απαντήσει αν είναι υπέρ ή κατά του συνολικού πακέτου.
Το γεγονός δεν θα περιλαμβάνονται σε αυτή την φάση συγκεκριμένα μέτρα, ενδεχομένως να διευκολύνει τους βουλευτές των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση να υπερψηφίσουν.
Σε δεύτερη φάση και πάντως πριν από την εκταμίευση της δόσης στις αρχές Μαρτίου θα ακολουθήσει ο εφαρμοστικός νόμος, δηλαδή το κείμενο που θα περιλαμβάνει τα μέτρα (σ.σ. τα οποία οι βουλευτές θα έχουν ήδη δεσμευτεί ότι θα ψηφίσουν).