Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Μιλώντας, από την Αθήνα, στον ανταποκριτή του ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ για τα μεγάλα ενεργειακά έργα, όπως ο πετρελαιαγωγός Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη, "που είχε ξεκινήσει εδώ και 19 χρόνια, είχε καταφέρει να ξεμπλοκάρει εδώ και τέσσερα χρόνια και τώρα βρίσκεται ξανά στο σημείο μηδέν", ο κ. Σαμαράς είπε ότι "όλοι ξέρουμε ότι σήμερα αυτά τα έργα, είτε έχουν ανασταλεί είτε έχουν βαλτώσει. Εμείς προτιθέμεθα να τα ξεμπλοκάρουμε και να τα θέσουμε ξανά σε προτεραιότητα μαζί με κάθε μορφής μεγάλα έργα μεταφοράς ενέργειας που διευκολύνουν τον ανεφοδιασμό της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης γενικότερα και περνούν από το ελληνικό έδαφος. Πιστεύουμε ότι αυτά βοηθούν και την ανάπτυξη της χώρας μας και τον ασφαλή ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης".
Συνεργασία Ελλάδας - Ρωσίας για το ενεργειακό:
Η Ελλάδα, μπορεί να γίνει κόμβος για τη μεταφορά ενέργειας, δήλωσε ο Α.Σαμαράς, σημειώνοντας επίσης και "ευρύτερα έργα υποδομής, σε ενέργεια, μεταφορές και υπηρεσίες που επιτρέπουν στην Ελλάδα και να γίνει διαμετακομιστικό κέντρο, αλλά και να αναπτύξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα σε μια σειρά διαφορετικούς τομείς, από την παραγωγή και εξαγωγή οπωροκηπευτικών ως την τουριστική κατοικία και τις μαρίνες". Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ "υπάρχει ευρύ φάσμα επενδυτικών δυνατοτήτων για ξένες επενδύσεις γενικότερα, αλλά και ειδικότερα για επενδύσεις που μπορούν να προσελκύσουν το ρωσικό ενδιαφέρον. Στην ενέργεια και τις υποδομές της, αναμφίβολα, αλλά και πέραν αυτών...".
"Όσοι με γνωρίζουν, θα σας πουν, ότι όταν δίνω τον λόγο μου, τον κρατάω. Και όταν λέω "we mean business" το εννοώ", είπε ο κ. Σαμαράς στον ανταποκριτή του ΡΙΑ-Νόβοστι στην Αθήνα, περιγράφοντας "πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες ξεκίνησαν στο παρελθόν και στη συνέχεια βάλτωσαν ή και καταργήθηκαν πλήρως", καθώς και "εμπορικές συμφωνίες, οι οποίες έχουν ήδη υπογραφεί, αλλά βάλτωσαν. Και όλα αυτά πρέπει να τα ξεμπλοκάρουμε".
Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο κ. Σαμαράς είπε στο ίδιο πρακτορείο ότι "η έξοδος από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί λύση και θα γινόταν μια πολύ κακή και ολέθρια εξέλιξη για την Ελλάδα. Και αμέσως και σε μεσοπρόθεσμη προοπτική", γι' αυτό και τόνισε ότι "εάν δοθεί στην Ελλάδα ευκαιρία ανάπτυξης, να είναι ανταγωνιστική και εξωστρεφής, αν της δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιήσει τα μεγάλα και μέχρι τώρα αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα, συμπεριλαμβανομένων και των ορυκτών και ακινήτων, πιστεύω, ότι η Ελλάδα μπορεί να παρουσιάσει ένα πραγματικό αναπτυξιακό άλμα".
"Σήμερα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στα πρωτοσέλιδα του διεθνούς Τύπου, ως επίκεντρο της παγκόσμιας κρίσης", παρατήρησε ο κ. Σαμαράς, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι "ο ελληνικός λαός θα μπορέσει στο σύντομο μέλλον, να μετατρέψει τη χώρα του σε υπόδειγμα σύγχρονης ανάπτυξης. Και εδώ υπάρχουν δυνατότητες, τις οποίες θα αναζητήσουμε και θα αξιοποιήσουμε από κοινού, με όλους τους φίλους μας". Αναφερόμενος ειδικότερα στις διαπραγματεύσεις για το PSI είπε ότι "δεν θα ήταν σωστό να ασκήσω κριτική αυτή τη στιγμή, που οι σχετικές διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο πιο σημαντικό στάδιο. Οφείλω να σας πω όμως, ότι είναι μια απόλυτη και κομβική προτεραιότητα, να κάνουμε το ελληνικό χρέος "βιώσιμο", δηλαδή τέτοιο, ούτως ώστε να καταστεί δυνατή η εξυπηρέτησή του στο μέλλον.
Ελπίζω, ότι αυτό θα γίνει πολύ σύντομα. Στη συνέχεια, βεβαίως, θα πρέπει να ανασηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε σκληρά. Αλλά πρέπει να υπάρχει κάποιο φως στο τέλος του τούνελ". "Προσπαθούμε να επιστρέψουμε στον ελληνικό λαό την αυτοπεποίθηση, την πίστη στον εαυτό του και την ελπίδα για το μέλλον. Και είμαι βέβαιος ότι θα το πετύχουμε" σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος είπε στο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ ότι "έχω θέσει σε προτεραιότητα μέτρα που συνδυάζουν τη μείωση του ελλείμματος και τον έλεγχο του χρέους με την ανταγωνιστική ανάπτυξη.
Μέτρα που ενθαρρύνουν τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα και αλλάζουν τον προσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας. Με ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια.
Μέτρα, τέλος, που αξιοποιούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδας, εξασφαλίζουν την κοινωνική συνοχή και αναδεικνύουν τη στρατηγική θέση της χώρας μας στην περιοχή.
Όλα αυτά- η προτεραιότητα στην ανάκαμψη και στην ανάπτυξη, η αποκατάσταση της κοινωνικής συνοχής και η ανάδειξη του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας- έλειψαν ως τώρα από τις πολιτικές διάσωσης της οικονομίας μας".
Μεταξύ άλλων ο κ. Σαμαράς δήλωσε θετικός ως προς την κατάργηση της βίζας για την είσοδο των Ρώσων πολιτών στην ΕΕ και ανακοίνωσε την πρόταση της ΝΔ να χορηγείται άμεσα άδεια παραμονής για 10 χρόνια, σε όσους Ρώσους και κατοίκους τρίτων χωρών εκτός ΕΕ αγοράζουν ακίνητη περιουσία στην Ελλάδα. Η δήλωση αυτή συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ των πρώτων, που αναμεταδίδουν τα ρωσικά δελτία ειδήσεων στον ηλεκτρονικό Τύπο.
Για το ζήτημα Εφραίμ:
Όπως εκτίμησε ο πρόεδρος της ΝΔ "πέραν της οικονομικής συνεργασίας και των επενδύσεων, υπάρχει και ένα πιο βαθύ πνευματικό περιεχόμενο, το οποίο πρέπει να αξιοποιηθεί και να προωθηθεί στις ελληνο- ρωσικές σχέσεις", αναδεικνύοντας τους ισχυρούς δεσμούς των λαών Ελλάδας και Ρωσίας, οι οποίοι "συνδέονται μεταξύ τους, χάρη στην ιστορία, τον κοινό πολιτισμό και την ορθοδοξία".
"Η Ορθοδοξία δεν είναι μόνο θρησκεία των δύο λαών μας. Συνδέεται στενά με την ιστορία τους και αποτελεί ένα γερό συστατικό της πολιτιστικής ταυτότητας των σύγχρονων Ελλήνων και Ρώσων. Η Ορθοδοξία προσδιορίζει τον τρόπο σκέψης και δράσεων, προσδιορίζει και το πώς βλέπουν οι λαοί μας τον υπόλοιπο κόσμο" είπε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος δέχθηκε και αρκετές ερωτήσεις για την προφυλάκιση του αρχιμανδρίτη Εφραίμ και τις πρόσφατες ρωσικές αντιδράσεις σε αυτήν.
"Όπως γνωρίζετε η υπόθεση Βατοπεδίου χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η προηγούμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας" είπε ο κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι "δύο τουλάχιστον εξεταστικές επιτροπές, που συστάθηκαν και επί των ημερών της δικής μας διακυβέρνησης, αλλά και επί της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, δεν βρήκαν κανένα απολύτως επιβαρυντικό στοιχείο βλάβης του δημοσίου συμφέροντος της χώρας, όπως δεν βρέθηκαν ούτε ίχνη "πολιτικού χρήματος", ούτε διαδρομή "πολιτικού χρήματος". Έτσι η υπόθεση αυτή έκλεισε στην πολιτική της πτυχή, οριστικά. Κάποιοι ίσως τη χρησιμοποιούν για πολιτικές σκοπιμότητες".
"Εμείς επιμένουμε ότι πρέπει να κλείσει και στη δικαστική της πτυχή, να διευκρινιστεί πλήρως και σε βάθος, για να σταματήσει να υπάρχει η παραμικρή εκμετάλλευση. Έχουμε εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη. Εκείνο που μπορώ να πω, αυτήν τη στιγμή, είναι ότι σύντομα θα λάμψει όλη η αλήθεια και θα σταματήσει αυτή η θλιβερή υπόθεση να δηλητηριάζει και την εσωτερική πολιτική ζωή της Ελλάδας και την εικόνα της Ορθοδοξίας", κατέληξε ο πρόεδρος της ΝΔ, ο οποίος συναντάται σε λίγο στο Κρεμλίνο με τον νεοδιορισθέντα επικεφαλής της προεδρικής υπηρεσίας, πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Σεργκέι Ιβανόφ, ο οποίος εκτιμάται ότι ανέλαβε να προετοιμάσει το έδαφος για την επιστροφή του Βλαντίμιρ Πούτιν στην προεδρία μετά τις εκλογές της 4ης Μαρτίου.