Ιδιαίτερη σημασία στην εθνική συνεννόηση προσέδωσε ο Λουκάς Παπαδήμος για την επίτευξη βασικών εθνικών στόχων,αναφερόμενος στην απόφαση των αρχηγών των τριών κομμάτων για το σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Σύμφωνα με τον νέο πρωθυπουργό οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν πρέπει να πάνε χαμένες. Η αλήθεια και η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης το διακύβευμα. Πρέπει να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις. Η κρίση έχει κλιμακωθεί και επεκταθεί" ανέφερε στη συνέχεια, ενώ επισήμανε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας αναμένεται να μειωθεί στο 9% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2011.
Κατά τις προγραμματικές του δηλώσεις ο κ. Παπαδήμος τόνισε ότι έχει πλήρη συνείδηση της ευθύνης που του δίδεται. "Οι νέοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να ζήσουν και να ευημερήσουν στον τόπο τους. Ενωμένοι θα τα καταφέρουμε", πρόσθεσε.
Για μεγάλη ευθύνη της νέας κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά, μίλησε ο νέος πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι αυτό που διακυβεύεται είναι η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Η Ελλάδα, πρόσθεσε, μπορεί να επιτύχει με την αλληλεγγύη των ευρωπαϊκών εθνών και των διεθνών οργανισμών, με την εφαρμογή της κατάλληλης πολιτικής και των μεταρρυθμίσεων, καθώς και με τη συστράτευση και τη συνειδητή προσπάθεια του ελληνικού λαού.
Αφού επισήμανε πόσο σημαντικό είναι να δοθούν έγγραφες δεσμεύσεις για την επίτευξη των στόχων του προγράμματος, ανέλυσε τις προτεραιότητες της κυβέρνησης σε δύο άξονες:
- Να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για την εκταμίευση της 6ης δόσης των 8 δισ ευρώ έως τις 15/12.
- Η ολοκλήρωση των συζητήσεων με την τρόικα για το νέο δανειακό πρόγραμμα.
"Αναλαμβάνουμε την ευθύνη αυτή τη κρίσιμη στιγμή γιατί διακυβεύεται η συμμετοχή της χώρας στο ευρώ", τόνισε ο κ. Παπαδήμος, παρουσιάζοντας τις προτεραιότητες της κυβέρνησης. «Πρώτη προτεραιότητα η εκταμίευση του δανείου της 6ης δόσης, το αργότερο μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου», είπε, ενώ τόνισε ότι προϋπόθεση για την επιτυχία είναι "να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη στις δικές μας δυνάμεις".
Η αποτελεσματική εφαρμογή του σχεδίου αναδιάταξης του χρέους (PSI) σημαίνει πως οι πληρωμές των τόκων θα μειωθούν σημαντικά και θα περιοριστεί η ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων", σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι συνεχίζεται κανονικά και εν αναμονή του επενδυτικού ενδιαφέροντος, ενώ εστιάζοντας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο τόνισε ότι η διασφάλιση της ρευστότητας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Παρά τη μεγάλη πρόοδο στην αποκατάσταση της δημοσιονομικής ισορροπίας και της ανταγωνιστικότητας, το δημόσιο χρέος αυξάνεται γιατί, όπως εξήγησε, δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμη πρωτογενή πλεονάσματα.
Παράλληλα, η διαδικασία δημοσιονομικής εξυγίανσης έχει επιφέρει ύφεση «πέραν του προβλεπόμενου», εν μέρει και λόγω της παγκόσμιας κρίσης, με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας, τις περαιτέρω δυσκολίες επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων. «Η κοινωνική συνοχή δοκιμάζεται» τόνισε.
Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:
Ξεκίνησαν οι προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, στο πλαίσιο της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης, με τα μάτια να είναι στραμμένα στην ομιλία του νέου πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Τη νέα κυβέρνηση θα στηρίξουν με την ψήφο τους εκτός από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ και οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμμαχίας, ενώ ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ και Δημοκρατική Αριστερά έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα την καταψηφίσουν.
Είναι αξιοσημείωτο ότι η νέα κυβέρνηση, εφόσον δεν υπάρξουν απουσίες ή διαρροές στην ψηφοφορία, πηγαίνει για νέο ρεκόρ ψήφων στην Μεταπολίτευση -μετά, βεβαίως, τις 297 ψήφους της οικουμενικής κυβέρνησης Ζολώτα το 1989 – αφού μπορεί να επιδοκιμαστεί έως και από 260 βουλευτές.
Το μεσημέρι προς απόγευμα της Τετάρτης με τη λήξη της συζήτησης θα ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία που θα δείξει αν η νέα κυβέρνηση απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του Κοινοβουλίου. Σύμφωνα με το πρόγραμμα και τον κανονισμό της Βουλής η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης διεξάγεται τα μεσάνυχτα της τρίτης μέρας ωστόσο επήλθε μια αλλαγή έτσι ώστε να μη συμπέσει η διαδικασία με τυχόν επεισόδια εν όψει της επετείου της 17ης Νοεμβρίου.
Από νωρίς στα δύσκολα...
Πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι στο προεδρικό διάταγμα που επικυρώνει την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Λουκά Παπαδήμο, ο νέο πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει καίρια και φλέγοντα ζητήματα μέσα στην πρώτη εβδομάδα του... μελιού.
Σήμερα αναμένεται να ανακοινώσει τις προγραμματικές του δηλώσεις, αν και το έργο της νέας κυβέρνησης είναι λίγο έως πολύ προκαθορισμένο. Να επικυρώσει τις αποφάσεις της Συνόδου της 26ης Οκτωβρίου και να οδηγήσει τη χώρα προς τις εκλογές.
Ωστόσο, αυτήν την εβδομάδα ο Παπαδήμος θα έλθει αντιμέτωπος με την Τρόικα, την ψηφοφορία για την εμπιστοσύνη της Βουλής και πλήθος άλλων ζητημάτων, όπως οι αποκρατικοποιήσεις και οι μεταρρυθμίσεις, οι οποίες έχουν παγώσει τον τελευταίο μήνα.
Η Τρόικα που θα βρίσκεται στην Αθήνα αυτήν την εβδομάδα θα στοχεύσει ώστε να κλείσουν τρία ζητήματα: Η κατάθεση του νέου προϋπολογισμού, το πρόγραμμα συμμετοχής ιδιωτών στο νέο πρόγραμμα απομείωσης του ελληνικού χρέους κατά 50% και η διαμόρωση των λεπτομερειών της νέας δανειακής σύμβασης.
Αυτήν την εβδομάδα θα πρέπει να κλείσει και το ζήτημα της έκτης δόσης, υπό την απειλή μάλιστα τα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου να μηδενίσουν. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι διαρροές κάνουν λόγο ότι το ΔΝΤ ζητά ως προϋπόθεση από την Αθήνα να δοθούν νέες δεσμεύσεις για την τήρηση των συμφωνηθέντων, πριν μάλιστα αποδεσμευθεί η δόση. Την ίδια ώρα η Κομισιόν έχει αναφέρει ότι «η απόφαση για την έκτη δόση συνδέεται με την πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και την ικανότητα της νέας κυβέρνησης να συμφωνήσει στα βασικά στοιχεία του προγράμματος» και πως η προϋπόθεση του Eurogroup για δεσμεύσεις «ισχύει ακόμη».
Παράλληλα, αυτήν την εβδομάδα αναμένεται να καταφθάσει στην Αθήνα και η ομάδα εργασίας της Κομισιόν υπό τον Χορστ Ράιχενμπαχ, ώστε να επιταχυνθούν οι αποκρατικοποιήσεις και μεταρρυθμιστικές προσπάθειες που έχουν βαλτώσει όλους αυτούς τους μήνες.
Την ίδια ώρα, την τελική ευθεία θα πρέπει να μπει και το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, ώστε μέχρι το τέλος του έτους να έχει ήδη εγκριθεί. Ανάμεσα στα θέματα που θα τεθούν σε προτεραιότητα είναι και η καθιέρωση νέου φορολογικού πλαισίου (κατάργηση αφορολόγητου, μείωση φορολογίας επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, καθιέρωση ενός συντελεστή ΦΠΑ, αντικειμενικά κριτήρια σε ελεύθερους επαγγελματίες κλπ)
Παράλληλα, στόχος τόσο της κυβέρνησης όσο και των πιέσεων της Τρόικας είναι να μειωθούν σημαντικά οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης, κατεύθυνση η οποία δεν αποκλείεται να επιφέρει και δραματικές μειώσεις σε αποδοχές και προσωπικό του Δημοσίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr