"Με θετικές προσεγγίσεις για το πρόσωπο του νέου Πρωθυπουργού, πραγματοποιήθηκαν οι σημερινές επικοινωνίες του Γιώργου Παπανδρέου και του Αντώνη Σαμαρά", αναφέρεται σε ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Ηλία Μόσιαλου
Νωρίτερα είχε παρατηρηθεί εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις Νέας Δημοκρατίας, ΠΑΣΟΚ και του προτεινόμενου πρωθυπουργού κ. Λ. Παπαδήμο. Ο κ. Παπαδήμος ζητεί από τα δύο μεγάλα κόμματα να τοποθετήσει και δικούς του συνεργάτες στο οικονομικό επιτελείο, ενώ θέτει και θέμα χρόνου. Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές του «R», ο κ. Παπαδήμος δεν επιθυμεί να είναι ένας πρωθυπουργός ‘γλάστρα», δεδομένου του εγνωσμένου κύρους του, από τη θητεία του στην προεδρία της Τράπεζας της Ελλάδος και στην αντιπροεδρία της ΕΚΤ. Ο ίδιος, λέγεται ότι διαμήνυσε στους κ.κ. Παπανδρέου και Σαμαρά ότι ότι το διάστημα μέχρι τις 19/2 είναι πολύ βραχύ, αφού εκτός από την ψήφιση της δανειακής σύμβασης ουδείς γνωρίζει τι άλλο μπορεί να προκύψει στην Ε.Ε. Από την άλλη, ζητεί και ο ίδιος να τοποθετηθούν και στελέχη από τη Νέα Δημοκρατία και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ. Διότι, όπως φέρεται να είπε, «ας έμενε πρωθυπουργός ο κ. Παπανδρέου, αφού και η νέα κυβέρνηση θα είναι ΠΑΣΟΚ».
Την ίδια ώρα ο Νικηφόρος Διαμαντούρος ανέφερε από το Στρασβούργο, ότι δέχθηκε ένα διερευνητικό τηλεφώνημα χθες και έκτοτε δεν είχε καμία επικοινωνία. Ο κ. Διαμαντούρος τόνισε ότι δεν το αποκλείει αλλά υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Πάντως, νωρίτερα την Δευτέρα συνομίλησαν τηλεφωνικά οι κ.κ. Παναδρέου – Σαμαράς, ενώ δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι οι δύο άνδρες βρίσκονται πολύ κποντά. Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων πάντως, έπεσε και το όνομα του κ. Ν… Διαμαντούρου που είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Διαμεσολαβητή.
Ο κ. Σαμαράς πάντως, θέλει να αποφύγει την τοποθέτηση στελεχών της Ν. Δ. στη νέα κυβέρνηση, επιδιώκοντας έτσι να αποφύγει το πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών και εφόσον οι άλλοι διεκδικητές της αντιπολίτευσης από την ευρεία παράταξη της Δεξιάς οκ. Γ. Καρατζαφέρης και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, μένουν εκτός κυβέρνησης. Και αυτή η νύχτα αναμένεται μακρά, σχολιάζουν πολιτικοί αναλυτές, ενώ η Ευρώπη καταρτίζει τα σχέδιά της για να πορευτεί χωρίς την Ελλάδα στο ευρώ…
Πρόσκληση σε Καρατζαφέρη
Πρόσκληση να συμμετέχει στην υπό δημιουργία κυβέρνηση «σε εξαιρετικά τιμητική θέση» έλαβε, κατά δήλωση του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης. Ο ίδιος τόνισε ότι θα στηρίξει την νέα κυβέρνηση υπό τις προϋποθέσεις που έθεσε εξερχόμενος, το μεσημέρι, του Προεδρικού Μεγάρου, ενώ εξέφρασε την αγωνία του να σχηματιστεί έγκαιρα η κυβέρνηση αυτή «πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της».
Η δήλωση του κ. Καρατζαφέρη έχει ως εξής:
«Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη φιλική υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο και τις εξαιρετικά χρήσιμες σκέψεις του.
»Ευχαριστώ τον απερχόμενο πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου για την πρόσκλησή του να συμμετέχω στην υπό δημιουργία κυβέρνηση σε εξαιρετικά τιμητική θέση. Ευχαριστώ τον Πρόεδρο της Ν.Δ. για τη σύμφωνη γνώμη του, όπως με διαβεβαίωσε ο Γ. Παπανδρέου, παρότι σήμερα κατέστη αδύνατο να επικοινωνήσω μαζί του.
»Όμως η αδυναμία εξευρέσεως ενός πολιτικού προσώπου για την πρωθυπουργία, όπως και η τελική σύνθεση της κυβερνήσεως με πολιτικά πρόσωπα για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν τις εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις οι οποίες βρίσκονται μπροστά μας, δεν αποτελούν ενθαρρυντικά στοιχεία .
»Θα στηρίξω αυτή την κυβέρνηση με τις προϋποθέσεις τις οποίες έθεσα εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου. Θέλω να ελπίσω ότι αυτή η κυβέρνηση θα υπάρξει έγκαιρα πριν ανεξέλεγκτα γεγονότα καταστήσουν αδύνατη τη συγκρότησή της, όπως και την αποτελεσματικότητά της».
Νωρίτερα ο κ. Καρατζαφέρης είχε θέσει τρεις «απαραίτητες», όπως τις χαρακτήρισε, προϋποθέσεις για να στηρίξει τη νέα κυβέρνηση συνεργασίας:
- «"Οχι" μειώσεις μισθών και συντάξεων»
- «"Οχι" παραχώρηση της εθνικής κυριαρχίας»
- «"Οχι" στο πλιάτσικο της δημόσιας περιουσίας»
Ωστόσο, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έβαλε και έναν τέταρτο όρο λέγοντας ότι ο «"ομογάλακτος εταίρος"» (σσ. ο κ. Αντώνης Σαμαράς) θα ζητήσει άρση του νόμου περί ιθαγένειας μεταναστών».
Ο κ. Καρατζαφέρης έπλεξε στη συνέχεια το εγκώμιο του Προέδρου της Δημοκρατίας συμπληρώνοντας ότι έχει ζητήσει «εδώ και 18 μήνες μία κυβέρνηση σωτηρίας και τελικά έγινε μία συγκυβέρνηση ΠαΣοΚ - ΝΔ». Αλλά πρόσθεσε: «Από ολότελα και αυτή η λύση είναι καλή».
Επίσης, εξέφρασε την πίστη του ότι το εγχείρημα μπορεί να συνεχιστεί, ενώ σε ερώτηση «εάν τον ενοχλεί το γεγονός ότι το κόμμα του παραμένει απ'έξω» ο κ. Καρατζαφέρης απάντησε: «εγώ είχα έναν ρόλο, να τους φέρω κοντά και από εδώ και πέρα θα είμαστε θεατές, ακροατές και παρόντες στις εξελίξεις».
Σε έτερη ερώτηση, «εάν τελικώς νέος πρωθυπουργός θα είναι ο κ. Λουκάς Παπαδήμος» - όπως είπε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - απάντησε λακωνικά: «Ιδωμεν».
Προηγουμένως, όταν ο κ. Παπούλιας ζήτησε τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΛΑΟΣ ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι «έλεγα ότι εξερχόμενος θα μπορούσα να εξαγγείλω το "Habemus... Papademum"». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απάντησε ότι «εκκολάπτεται όμως» και με τη σειρά του ο κ. Καρατζαφέρης ανταπάντησε ότι «καμιά φορά η επώαση είναι λίγο επώδυνη αλλά να ευχηθούμε ότι όλα θα πάνε καλά στη γέννα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr