Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ταυτόχρονα όμως, προσδιόρισε τις προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης λέγοντας οτι πρέπει να υπογραφεί η συμφωνία με την ΕΕ και να λυθεί το θέμα της ονομασίας της FYROM. Περισσότερο σαφής όμως, ήταν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος, ο οποίος προσδιόρισε από το βήμα της Βουλής το χρόνο των εκλογών, μετά το πέρας Φεβρουαρίου.
Την ίδια στιγμή όμως, ο πρόεδρος της ΝΔ κ. Α. Σαμαράς δήλωσε οτι δεν θα συμμετέχει σε κυβέρνηση συνεργασίας, ενώ ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ κ. Γ. Καρατζαφέρης δήλωσε οτι χωρίς τη συμμετοχή της ΝΔ δεν νοείται κυβένρηση συνεργασίας.
Οδηγούμαστε λοιπόν σε μια ενδεχόμενη αλλαγή πρωθυπουργού, αν επιβεβαιωθεί το ρεπορτάζ των πολιτικών συντακτών, οτι ο κ. Παπανδρέου έχει συμφωνήσει με τον κ. Βενιζέλο να τον αντικαταστήσει στη θέση του πρωθυπουργού. Αν αυτό συμβεί - θα το ξέρουμε στα επόμενα δυο εικοσιτετράωρα - δεν θα πρόκειται περί κυβέρνησης συνεργασίας, αλλά περί αλλαγής Πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τον κ. Παπανδρέου, μια μεταβατική κυβέρνηση το πολύ έξι εβδομάδων, αυτή τη στιγμή, ισοδυναμεί με καταστροφή. «Αν πάμε σε εκλογές, χωρίς να διασφαλίσουμε εφαρμογή της συμφωνίας, η έκτη δόση και οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου θα ήταν στον αέρα. Υποχρέωσή μας είναι να ξεκινήσουμε άμεσα τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους μας. Επίσης, στον αέρα θα ήταν και η έβδομη δόση, ύψους 80 δισ. ευρώ, τα 30 δισ. για τις τράπεζες, τα 30 δις. για την ιδιωτική συμμετοχή τραπεζών στο νέο πρόγραμμα διάσωσης και 20 δισ. ευρώ για τις ταμειακές μας ανάγκες», ανέφερε.
Εκλογές αυτή τη στιγμή θα ισοδυναμούσαν με κλείσιμο της Βουλής για πολλές εβδομάδες. «Όχι μόνον δεν θα γίνουν αυτά που προβλέπει η συμφωνία, αλλά δεν θα μπορέσει να καταρτιστεί ο προϋπολογισμός. Αν δεν γίνουν όλα αυτά που πρέπει τις επόμενες εβδομάδες, δεν θα κερδίσουμε τη μείωση των τόκων κατά 5 δισ. ευρώ», προσέθεσε.
"Εδώ και 24 μήνες έδωσα, μόνος από την πολιτική ηγεσία της χώρας, μάχη άνευ προηγούμενου για να σωθεί η χώρα. Μόνος με στήριξη μόνο από τον λαό και την κοινοβουλευτική ομάδα ΠΑΣΟΚ", τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, στο ξεκίνημα της ομιλίας του στην Ολομέλεια της Βουλής για την ανανέωση της εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση.
"Πληρώνουμε το λογαριασμό δεκαετιών αμεριμνησίας" και "μαζεύω μήνες τώρα τα σπασμένα", τόνισε ο κ. Παπανδρέου που κατελόγισε ευθύνες σε όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις, αλλά κυρίως της πενταετίας 2004-2009.
"'Όταν απέχουν τα κόμματα από την ευθύνη τους, δίνουν το δικαίωμα και στο λαό να απέχει", είπε καταγγέλλοντας τα φαινόμενα ανομίας που στρέφονται κατά των αδυνάτων.
Η ψήφος εμπιστοσύνης είναι εντολή για κυβέρνηση εθνικής συνεργασίας είπε ο πρωθυπουργός. Ο κ. Παπανδρέου κατήγγειλε ότι δέχεται επίθεση από συμφέροντα τα οποία θέλουν κυβέρνηση "ανδρείκελο".
Τώρα είναι η ώρα να συνεργαστούμε, είπε ο πρωθυπουργός, απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης, τονίζοντας ότι «το τελευταίο που με νοιάζει είναι η καρέκλα» και "ποτέ μου δεν είδα την πολιτική ως επάγγελμα".
"Πετύχαμε μια συμφωνία που κάνει τη διαδρομή μας πιο εύκολη τα επόμενα χρόνια, που μας επιτρέπει να αλλάξουμε την Ελλάδα", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Επίσης ανέφερε ότι «αν η κατάσταση αντιμετωπιζόταν με αλλαγή πολιτικής τα πράγματα θα ήταν εύκολα. Όταν τα κόμματα συνεργάζονται στέλνουν ενιαίο μήνυμα για το καλό της χώρας. Χαίρομαι με το βήμα που έκανε η αντιπολίτευση και δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη Συμφωνία.»
Σηκώσαμε σταυρό να αλλάξουμε τα πάντα. Επιχειρήσαμε να αλλάξουμε συνειδήσεις. Δεν αρκεί όμως μια κυβερνητική πλειοψηφία. Ο ένας τρόπος ήταν το δημοψήφισμα. Προσωπικά θεωρώ ότι ήταν σίγουρο το «ναι» γιατί ο ελληνικός λαός κρίνει ποιό είναι το καλό του.
«Μόλις πήραμε αυτήν την απόφαση τη δημοκρατική που συντάραξε την Ευρώπη και τις αγορές πολλοί από αριστερά και από δεξιά μας κατακεραύνωναν ότι έπεσαν τα χρηματιστήρια. Περισσεύει η υποκρισία κύριοι. Γιατί ναι υπάρχουν τα χρηματιστήρια αλλά υπάρχουν και οι λαοί και αυτό πρέπει να το κρατήσουμε».
«Κάποιοι από την αντιπολίτευση κάνουν μηδενιστική κριτική για τα πάντα. Κάποιοι παραιτούνται. Εγώ δε θυμάμαι να παραιτήθηκαν όταν στη χώρα κουμάντο έκαναν οι διάφοροι χορηγοί. Βέβαια τότε ήταν υπουργοί».
«Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλουμε να γυρίσουμε πάλι σελίδα και να πάμε μπροστά με γνώμονα το συμφέρον της δημοκρατίας, της πατρίδα και του πολίτη».
«Να ξεφύγουμε από το στενό κομματικό μας συμφέρον για το συμφέρον της πατρίδας»
Για την προσφυγή στις κάλπες.
''Επεδίωξα πάντα συννενόηση για το καλό του τόπου. Ως κόμματα να ξεφύγουμε από τις κομματικές επιδιώξεις για το καλό της πατρίδας.
Ο κ. Σαμαράς ζητά εκλογές και δέχεται μεταβατική κυβέρνηση για 6 εβδομάδες. Όμως όχι απλώς ισοδυναμούν με καταστροφή αλλά δεν θα έπρεπε να γίνουν για λόγους εθνικού συμφέροντος. Όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε με τις διαπραγματεύσεις θα ήταν στον αέρα'', επισημαίνει.
Η λύση είναι μια. Να στηρίξουμε διακομματικά την συμφωνία για το καλό της χώρας.
Στόχος μου πάντα ήταν να μην μείνω στα τετριμένα. Να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Όπως έκανα και με το δημοψήφισμα.
Ο κ. Σαμαράς ζητά εκλογές και δέχεται μεταβατική κυβέρνηση για 6 εβδομάδες. Όμως όχι απλώς ισοδυναμούν με καταστροφή αλλά δεν θα έπρεπε να γίνουν για λόγους εθνικού συμφέροντος. Όλα αυτά που πρέπει να κάνουμε με τις διαπραγματεύσεις θα ήταν στον αέρα'', επισημαίνει.
Η λύση είναι μια. Να στηρίξουμε διακομματικά την συμφωνία για το καλό της χώρας.
Στόχος μου πάντα ήταν να μην μείνω στα τετριμένα. Να σπάω ταμπού για το καλό του τόπου. Όπως έκανα και με το δημοψήφισμα.
Ψήφο εμπιστοσύνης έδωσαν η κυρία Λούκα Κατσέλη (σ.σ. επανεντάσσεται στο ΠΑΣΟΚ), Εύα Καϊλή (με τη δεύτερη ανάγνωση του ονόματός της), Α. Λοβέρδος, Μ. Ανδρουλάκης, Άννα Διαμαντοπούλου.