Νέα σενάρια προκειμένου να προλάβει αρνητικές εξελίξεις για τον ίδιο και το κόμμα του εξυφαίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προτείνουν στον ίδιο να ανακοινώσει τη διενέργεια εκλογών τον Μάρτιο.
Πάντως, «κολλημένος με την καρέκλα», ο πρωθυπουργός επιμένει να ζητά σήμερα ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μολονότι ικανός αριθμός βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος έχει δηλώσει, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, ότι αίρει την υποστήριξη του για την κυβέρνηση. Εφόσον λοιπόν δεν γίνουμε μάρτυρες εντυπωσιακών αναδιπλώσεων, οι σημερινές πολιτικές εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.
Υπενθυμίζεται ότι η εξαγγελία του Γιώργου Παπανδρέου για τη διενέργεια δημοψηφίσματος προκάλεσε μινι κραχ στις αγορές της Ευρώπης, καθώς και τη μήνι των Ευρωπαίων εταίρων μας, οι οποίοι διεμήνυσαν ότι οι όροι της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν είναι διαπραγματεύσιμοι και άρχισαν να συζητούν ανοικτά για εκδίωξη της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ. Κατόπιν τούτων, εκδηλώθηκε ανταρσία στο υπουργικό συμβούλιο και στην κοινοβουλευτική ομάδα, και όλα έδειχναν χθες ότι ο πρωθυπουργός επρόκειτο να υποχωρήσει στις πιέσεις και να παραιτηθεί. Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, διευκόλυνε τις εξελίξεις, συναινώντας στη δημιουργία μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών, η οποία θα διασφαλίσει την εκταμίευση της «παγωμένης» έκτης δόσης από τα χρήματα του μηχανισμού στήριξης και την υπογραφή της συμφωνίας για το κούρεμα του ελληνικού χρέους.
Εν τέλει, όμως, ο κ. Παπανδρέου υπαναχώρησε μόνο από τη θέση του για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος και αρνήθηκε να εγκαταλείψει την εξουσία, παρά την επίθεση που δέχθηκε και στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αλλά και στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, λίγο αργότερα.
Σημειώνεται ότι η Βάσω Παπανδρέου επετέθη χθες με βαρύτατους χαρακτηρισμούς στον κ. Παπανδρέου, λέγοντας ότι βρίσκεται «εκτός τόπου και χρόνου». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή, Σούλα Μερεντίτη, και Έλενα Παναρίτη έχουν αφήσει σαφώς να εννοηθεί ότι δεν θα δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στον κ. Παπανδρέου, για τον οποίο ο βουλευτής κ. Λιντζέρης έχει δηλώσει ότι «αποτελεί παρελθόν». Λάβροι εναντίον του είναι και οι κύριοι Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου, Μίμης Ανδρουλάκης και Γιάννης Ραγκούσης. Ωστόσο, ο κ. Παπανδρέου, έχοντας εξασφαλίσει, για κάποιο λόγο, τη στήριξη του Ευάγγελου Βένιζελου, και με δόλωμα την υπόσχεση ότι θα ξεκινήσει άμεσα διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης εθνικής ενότητας, πιστεύει ότι θα αναδειχθεί νικητής στη σημερινή ψηφοφορία.
Το ερώτημα είναι αν αυτή τη φορά θα πιάσει ο εκβιασμός απέναντι στους διαφωνούντες.
Στο μεταξύ, η ανεξάρτητη βουλευτής, κυρία Έλσα Παπαδημητρίου ανακοίνωσε ότι θα απέχει από την ψηφοφορία.
Η βουλευτής που διεγράφει από την κοινοβουλευτική ομάδα του Ν.Δ. όταν ψήφισε τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου είπε ότι θα παραστεί στη συζήτηση και θα ακούσει τους πολιτικούς αρχηγούς αλλά θα απέχει από την ψηφοφορία εκτός εάν γίνει σαφές από τον Γ. Παπανδρέου ότι από αύριο το πρωϊ θα γίνουν ουσιαστικές κινήσεις για τη δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας.
Σημείωσε πως "οι κινήσεις του Γιώργου Παπανδρέου την τελευταία εβδομάδα ήταν κάκιστες. Δεν δίνω ψήφο εμπιστοσύνης σε στελέχη αυτής της κυβέρνησης που έχουν κάνει τόσα πολλά λάθη".
Νικ. Μαλ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr