Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Επιστολή κατέθεσε στον πρωθυπουργό η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Α΄Θεσσαλονίκης Εύα Καϊλή, λέγοντας ότι αν επιμείνει η κυβέρνηση στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρητοποιηθεί. Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, σε πολιτική παρέμβαση μπροστά στις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ωρών αναμένεται να προχωρήσουν οι τρεις υπουργοί που είχαν αποστείλει επιστολή διαμαρτυρίας στα μέσα Οκτωβρίου, η Άννα Διαμαντοπούλου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Γιάννης Ραγκούσης.
Νωρίτερα, και σε δηλώσεις του ο κ.Ραγκούσης χαρακτήρισε "μέγα λάθος" τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Πλέον η κυβερνητική παράταξη διαθέτει 152 βουλευτές και αναλυτές δεν αποκλείουν η κυβέρνηση να μην φτάσει καν μέχρι την Παρασκευή που η κυβέρνηση θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης και την οποία μετά τις τελευταίες εξελίξεις μπορεί να μην λάβει καν.
Η επιστολή
Από την πλευρά της στην επιστολή της η κυρία Αποστολάκη σημειώνει: «Δεν παραιτούμαι από την εντολή που μου έδωσαν οι συμπολίτες μου, αλλά ανεξαρτητοποιούμαι αποχωρώντας από την ΚΟ του ΠαΣοΚ. Τούτη τη στιγμή έχω χρέος να αντισταθώ σε αυτή τη λαθεμένη πολιτική επιλογή που διχάζει επιχειρώντας ανεπίτρεπτα να υποκαταστήσει τη λαϊκή εντολή και την ίδια στιγμή απειλεί τη βιωσιμότητα της χώρας», υπογραμμίζει.
Η κυρία Αποστολάκη εκφράζει την κατηγορηματική της διαφωνία με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης, όπως λέει, να καταφύγει σε δημοψήφισμα με αντικείμενο τη νέα δανειακή σύμβαση, χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα ως μία βαθειά διχαστική διαδικασία και σημειώνει:
«Συμπυκνώνεται σε μονοσήμαντα ερωτήματα τα οποία απαντώνται με ένα ναι ή ένα όχι διαιρώντας τον λαό». Υπογράμμισε ότι είναι ανεπίτρεπτο να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί ως εργαλεία προκειμένου να επιδιωχθούν σκοπιμότητες. Αναφέρει ότι η κρίση στη χώρα έχει πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλεί τη συνοχή της ελληνικής κοινωνίας, ότι η διαδικασία προσαρμογή της ελληνικής οικονομίας είναι ανεπιτυχής, ότι οι στόχοι του προγράμματος δεν επιτυγχάνονται, ότι η νομοθετική υπερπαραγωγή αδυνατεί να μετουσιωθεί στις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και ότι η στόχευση των κυβερνητικών πολιτικών εξαντλείται στα συνήθη «υποζύγια», αδυνατώντας να θωρακίσει τα μέτρα που λαμβάνονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης.
Η κυρία Αποστολάκη κάνει επίσης λόγο για πολιτικές συμμαχίες «που δεν μπορέσαμε να συνάψουμε» και για αποτυχία σύναψης ενός «μίνιμουμ συμμαχιών με εκείνες τις κοινωνικές δυνάμεις που κατανοώντας την κρισιμότητα των γεγονότων και την αναγκαιότητα για μεταρρυθμίσεις και ανατροπές θα συμπορεύονταν μαζί μας».
Αναβρασμός
Σύμφωνα με πληροφορίες στο ΠΑΣΟΚ υπάρχει πρωτοφανής αναβρασμός, ενώ έτοιμοι να ανεξαρτητοποιηθούν βρίσκονται και άλλοι βουλευτές. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρούν ότι "έφτασε το τέλος".
Στο ενδεχόμενο που η παρούσα κυβέρνηση πέσει, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει το σχηματισμό κυβέρνησης από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαρά. Αν δεν καταστή εφικτός ο σχηματιμός κυβέρνησης από κανέναν από τους πολιτκούς αρχηγούς, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές.
Σε δήλωση της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κυρία Βάσω Παπανδρέου είπε ότι η χώρα κινδυνεύει με άμεση χρεοκοπία, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Σωτηρίας.
Έξι στελέχη του ΠΑΣΟΚ
Πλέον, οι πολιτικές εξελίξεις παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας μετά την απόφαση του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου να αναγγείλει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.
Την παραίτηση του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου μετά την εξαγγελία για τη διενέργεια δημοψηφίσματος ζητούν έξι στελέχη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.
Ταυτόχρονα, σύσσωμη η αντιπολίτευση τάχθηκε κατά της απόφασης του πρωθυπουργού, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι κάνει ότι μπορεί για να παραμείνει γαντζωμένη στην εξουσία, τη στιγμή που η αβεβαιότητα ενισχύεται και παρατείνεται με το χρόνο διεξαγωγής του δημοψηφίσματος αλλά και με το περιεχόμενο του διλήμματος και της ερώτησης που θα τεθεί.
Έλληνες και ξένοι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για επικίνδυνο ελιγμό, αλλά και για μεγάλο πολιτικό ρίσκο εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού, που "αν δεν του βγει" και οι πολίτες λόγω του συσσωρευμένου θυμού τους ψηφίσουν από αντίδραση όχι τινάζεται στον αέρα το δανειακό πρόγραμμα της χώρας και η χρεοκοπία θα βρεθεί πιο κοντά.
Αντιπολίτευση
Πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν με νόημα ότι η αβεβαιότητα θα συνεχιστεί για το επόμενο τρίμηνο μέχρι να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα, ενώ δεν είναι και λίγοι εκείνοι ότι παρά τη μείωση του χρέους στο μισό και η επανεκκίνηση της οικονομίας που σχεδιάζεται με την κρατικοποίηση των τραπεζών, αποτελεί το άλλοθι του κ. Παπανδρέου για να αποχωρήσει από τη στιγμή που το νέο δανειακό πρόγραμμα καταψηφιστεί από το λαό. Την ίδια ώρα, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντ. Σαμαράς έθεσε ζήτημα εκλογών, κάτι που έκανε χθες και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλ. Τσίπρας. Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου μίλησε μάλιστα για "εθνική ανάγκη" για εκλογές κάνοντας λόγο για "εκβιαστικό και διχαστικό" δίλημμα.
Ο κ. Σαμαράς, όπως αναφέρουν συνεργάτες του, φέρεται να είπε ότι, "σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές θα κάνω ότι μπορώ για να μην μπει η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σε περιπέτειες". Ένα από τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι ο κ. Σαμαράς να προχωρήσει σε διάλυση της κοινοβουλευτικής του ομάδας, σύροντας ανοιχτά πια την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στη λήψη απόφασης για εκλογές.
Η αντίδραση των αγορών σε Ευρώπη και Ελλάδα είναι απογοητευτική, με το Χ.Α. να υποχωρεί πάνω από 6%, στις 758 μονάδες, ενώ το ευρώ έχει κατρακυλίσει στα επίπεδα κάτω του 1,37 σε σχέση με το δολάριο. Η υποδοχή της απόφασης του πρωθυπουργού από τους εταίρους του στην Ευρώπη χαρακτηρίστηκε από δυσθυμία με τον Γάλλο Πρόεδρο κ. Νικολά Σαρκοζί να μένει άφωνος, όπως έγραψε νωρίς την Τρίτη ο Le Monde.