Την ώρα που η Γερμανίδα Καγκελάριος ξεκαθαρίζει ότι λύση - σταθμός δεν θα υπάρξει στη Σύνοδο της Πέμπτης, ο υπουργός οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε στη συνεδρίαση του ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ ότι «το χειρότερο σενάριο της Πέμπτης θα είναι να μην υπάρξει λύση», «γιατί και η χειρότερη λύση, είναι λύση».
Ο Ευ. Βενιζέλος χαρακτήρισε «παρανοϊκή» και «μικροκομματική» τη στάση του κ. Σαμαρά με το να λέει «όχι στη συμμετοχή ιδιωτών» στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, την ώρα που εκείνη δίνει μια μάχη στο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας. Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα σκληρός με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέροντας ότι ποντάρει στην καταστροφή.Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τον Πρόεδρο του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, μόλις δύο 24ωρα πριν από τη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες από την οποία η Ελλάδα περιμένει πολλά και έχει "επενδύσει" πολλά.
Το τηλεφώνημα στον Αντώνη Σαμαρά διεύρευσε ότι διήρκεσε τρία λεπτά. Ο κ. Παπανδρέου τηλεφώνησε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης στις 5.30 το απόγευμα και τον ενημέρωσε για τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης ενόψει της Συνόδου.
Ο κ. Σαμαράς περιορίστηκε να ακούσει χωρίς να πει τίποτε, ενώ κατά άλλες πληροφορίες επέμεινε στη θέση της ΝΔ για μη συμμετοχή ιδιωτών σε τυχόν λύση για τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Από τον ΛΑΟΣ ανακοινώθηκε, εξάλλου, ότι η διάρκεια του τηλεφωνήματος με τον κ. Καρατζαφέρη ήταν εικοσάλεπτη.
Παράλληλα, η Σύνοδος αυτή πιθανό να θέσει τις βάσης της εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα μέσω ενός νέου τραπεζικού φόρου στην μελλοντική διάσωση της Ελλάδας.
Eπαναγορά ελληνικών ομολόγων, γαλλικό σχέδιο και τραπεζικός φόρος είναι οι τρεις λύσεις, που βρίσκονται στο "μικροσκόπιο" των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι συνεχίζουν πυρετωδώς τις διαβουλεύσεις τους ενόψει της Συνόδου, προκειμένου να καθορίσουν εν τέλει το ρόλο που θα έχουν οι ιδιώτες ομολογιούχοι στο νέο ελληνικό δάνειο.
Αναφορικά με την πρώτη λύση, η επαναγορά ομολόγων ενδεχομένως να οδηγήσει σε "επιλεκτική χρεοκοπία", για την οποία τόσο οι διεθνείς οίκοι αξιολόγησης όσο και ο επικεφαλής της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ έχουν "κρούσει" τον κώδωνα κινδύνου, μιλώντας οι μεν για πιθανές υποβαθμίσεις και ο δε για παύση ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών.
Σχετικά με τη δεύτερη λύση, η οποία έχει σαν "μπούσουλα" τη γαλλική πρόταση για μετακύλιση του χρέους, σημειώνεται ότι δεν περιλαμβάνει κίνητρα από δημόσιους φορείς.
Τέλος, η λύση του τραπεζικού φόρου, στοχεύει σε έσοδα, χαμηλότερα επιτόκια και επιμήκυνση των δανείων της Ελλάδας από το EFSF και δεν θα περιλαμβάνει επαναγορά ομολόγων.
Η δεύτερη και η τρίτη επιλογή για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους δεν απειλούν την Ελλάδα με το ενδεχόμενο του selective default.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr