“Είναι σημαντικό να καταστεί μακροπρόθεσμα βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος. Αυτό το αντιλαμβάνεται πάρα πολύ καλά η αμερικανική πλευρά και είναι έτοιμη να βοηθήσει με συγκεκριμένες προτάσεις και προς την κατεύθυνση των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας. Γιατί στόχος πάντα είναι η ανάπτυξη, στόχος είναι η καταπολέμηση της ανεργίας, στόχος είναι να κατακτήσει η Ελλάδα τη θέση της ως μία ανταγωνιστική χώρα μέσα στην ΕΕ και μέσα στην παγκόσμια αγορά”.
Aυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλος μετά τη συνάντηση που είχε με την υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Χίλαρι Κλίντον, προσθέτοντας ότι, «η αμερικανική υποστήριξη είναι πάρα πολύ σημαντική. Είναι σημαντική μέσω του ΔΝΤ, όπου ο ρόλος των Ηνωμένων Πολιτειών είναι καθοριστικός. Είναι σημαντική η υποστήριξη των ΗΠΑ επίσης και μέσω των διμερών επαφών που έχουν με όλες τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης και αντιλαμβάνονται πάρα πολύ καλά ότι, εφόσον η Ελλάδα εφαρμόσει το πρόγραμμα, εφόσον η Ελλάδα παρουσιάσει αποτελέσματα στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, στη συλλογή των δημοσίων εσόδων και στην εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, το διεθνές περιβάλλον θα αλλάξει. Σημειώνουν δε και το παραμικρό επίτευγμα, το παραμικρό θετικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή».
Ποιους είδε, τι είπε
Την ισχυρή στήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες που καταβάλλει ο ελληνικός λαός και η κυβέρνηση, επανέλαβε η Χίλαρι Κλίντον, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών, Σταύρο Λαμπρινίδη, μετά τις συνομιλίες που είχαν, στο πλαίσιο των επαφών της Αμερικανίδας υπουργού Εξωτερικών, στην Αθήνα.
Δεν ήταν εύκολες οι αποφάσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου. Υποστηρίζουμε όμως την αποφασιστικότητά της για τις μεταρρυθμίσεις. Οι επιπτώσεις της αδράνειας θα ήταν πολύ χειρότερες από τις σημερινές δυσκολίες, τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός και εξέφρασε την πίστη της στη δύναμη του ελληνικού λαού.
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Σταύρος Λαμπρινίδης, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ελλάδα του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του παρελθόντος και απαραίτητη προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης είναι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Στις συνομιλίες που προηγήθηκαν, μεταξύ των δύο υπουργών, συζητήθηκαν η οικονομική κρίση και θέματα εξωτερικής πολιτικής, με επίκεντρο την Λιβύη, το μεσανατολικό, τα δυτικά Βαλκάνια, το κυπριακή και τα ελληνοτουρικά.
Στη συνέχεια, η κ. Κλίντον μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου είχε γεύμα εργασίας με τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου.
Ακολούθως, η Αμερικανίδα υπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια. Η κ. Κλίντον εξέφρασε την αισιοδοξία της για τις προοπτικές της Ελλάδας ενώ ο Κάρολος Παπούλιας ευχαρίστησε τόσο την ίδια όσο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα για την στήριξή τους και τις παρεμβάσεις τους στους ευρωπαίους ηγέτες υπέρ της χώρας μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr