Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Σύμφωνα με την κυρία Μέρκελ, τη δεδομένη χρονική στιγμή μία περικοπή χρέους θα ήταν ανεξέλεγκτη, δηλώνοντας ότι δεν θέλει να είναι υπεύθυνη για την εξάπλωση της κρίσης χρέους στην υπόλοιπη Ευρωζώνη, την οποία και θα προκαλούσε μία ενδεχόμενη ελληνική χρεοκοπία.
Τέλος, ως προς την ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση, η καγκελάριος της Γερμανίας υπογράμμισε ότι είναι ένα σημαντικό βήμα, αλλά αναμένεται και η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου.
Κομισιόν: Μόνο ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου - Όχι άλλη εναλλακτική λύση
Στο μεταξύ, η Κομισιόν εξακολουθεί και θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις στην Αξιωματική Αντιπολίτευση για συναίνεση στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, καθώς, όπως η ίδια αναφέρει σε ανακοίνωσή της, δεν έχει plan B για την Ελλάδα, σε περίπτωση που δεν ψηφιστεί το Μεσοπρόθεσμο.
Σύμφωνα με την Κομισιόν, το μοναδικό σενάριο που εξετάζεται αυτή την στιγμή για την Ελλάδα είναι μόνο η υπερψήφισή του Μεσοπρόθεσμου και κανένα άλλο.
Ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τράπεζες για βοήθεια σε Ελλάδα
Νωρίτερα ανώτατες κυβερνητικές πηγές δήλωναν στο Reuters ότι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις των ευρωπαικών κυβερνήσεων με τις εγχώριες τράπεζες και ασφαλιστικές σχετικά με την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης για την Ελλάδα.
"Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έχει προσκαλέσει τις τράπεζες και τις ασφαλιστικές εταιρίες σε συζητήσεις στη Φρανκφούρτη", είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι ανάλογες συζητήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε άλλες χώρες της ευρωζώνης.
Όλες οι τράπεζες και οι ασφαλιστικές της Γερμανίας που θα συμμετάσχουν εθελοντικά στη λύση θα λάβουν μέρος στις συζητήσεις, συμπλήρωσε η πηγή.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, οι σχετικές συζητήσεις θα λάβουν χώρα μεταξύ του γερμανικού υπουργείου οικονομικών και των τραπεζοασφαλιστικών ιδρυμάτων της χώρας.
Τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ - Παπανδρέου
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ συνεχάρη τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής στην κυβέρνησή του. "Ο κ. Παπανδρέου συνεισέφερε σε μεγάλο βαθμό για να ακολουθήσει η Ελλάδα το μόνο δρόμο που υπόσχεται μια διαρκή επίλυση της κρίσης, το δρόμο για αξιόπιστα και βιώσιμα δημοσιονομικά και σε μία ανταγωνιστικότερη οικονομία", δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ σήμερα στο Βερολίνο. Πρόσθεσε δε ότι "η καγκελάριος ενεθάρρυνε τον κ. Παπανδρέου να συνεχίσει αυτό το δρόμο, όσο κοπιώδης και δύσκολος και να είναι".
Σίγουρη η Τσεχία για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους - "Είναι οικονομικά αναπόφευκτο"
Αργά ή γρήγορα το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ή του reprofiling θα τεθεί επί τάπητος, καθώς είναι οικονομικά αναπόφευκτο, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Petr Necas.
Ο ίδιος επεσήμανε ότι η υποχρεωτική συμμετοχή των ιδιωτών στο νέο πακέτο στήριξης στην Ελλάδα είναι προτιμότερη από την εθελοντική.
«Είμαι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα, το ερώτημα της αναδιάρθρωσης ή του reprofiling του χρέους θα τεθεί επί τάπητος. Είναι οικονομικά αναπόφευκτο», είπε ο Necas. «Το μόνο ερώτημα είναι πόσα χρήματα θα εξαφανιστούν, πόσο σφοδρή θα είναι η επιχείρηση και ποιο θα είναι το πολιτικό και οικονομικό κόστος».
Lipsky (ΔΝΤ): Μόνο με πολιτική βούληση η Ελλάδα θα σημειώσει πρόοδο
Την ανάγκη ύπαρξης πολιτικής βούλησης στην Ελλάδα τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, John Lipsky, επισημαίνοντας πως μόνο με πολιτική βούληση η χώρα θα σημειώσει πρόοδο.
«Το βασικό δημοσιονομικό σύστημα της Ελλάδας έχει χαλάσει, αν όμως έχει χαλάσει τότε μπορούμε να το ξαναφτιάξουμε. Δεν είναι δύσκολο να βρούμε πως θα το φτιάξουμε. Είναι θέμα πολιτικής βούλησης» δήλωσε ο κ. Lipsky σε ομιλία του στο Βερολίνο και συμπλήρωσε «Μετά τη συνάντηση αυτού του Σαββατοκύριακου, είμαι πολύ αισιόδοξος και περιμένω να δω πραγματική πρόοδο».
Αναφερόμενος στις υπερχεωμένες χώρες της Ευρωζώνης που έχουν λάβει πακέτο βοήθειας από το ΔΝΤ και την ΕΕ είπε: «Κανείς δεν περιμένει θαύματα ή ότι οι λύσεις θα είναι αυτόματες. Σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις, τα προγράμματα παρέχουν αρκετή χρηματοδότηση έτσι ώστε οι χώρες να μην χρειάζονται πρόσβαση στις αγορές για κάποιο χρονικό διάστημα».