Η απόφαση αυτή θα εγκριθεί στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ την Τετάρτη και την Πέμπτη (8 - 9 Ιουνίου) στις Βρυξέλλες, εντασσόμενη πλήρως στο νέο πνεύμα περί μικρότερης και λιγότερο δαπανηρής στρατιωτικής δομής.
Η κατάργηση του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης είχε τεθεί από τον υπουργό Άμυνας, Ευ. Βενιζέλο ως ένας από τους βασικούς στόχους ήδη από την έναρξη της θητείας στο Πεντάγωνο, κυρίως λόγω των προβλημάτων που προκαλούσε στον εναέριο χώρο του Αιγαίου.
Στο ίδιο πλαίσιο είχε κινηθεί ο κ. Βενιζέλος με την άρνησή του να δεχθεί, έστω και εκ περιτροπής, την παρουσία Τούρκου διοικητή και υποδιοικητή στο υποστρατηγείο (CAOC) της Λάρισας, που επίσης δεν θα υπάρχει στη Νέα Δομή της Συμμαχίας αλλά θα εξακολουθήσει να είναι ενεργό για συμμετοχή σε επιχειρήσεις.
Η Άγκυρα αξιοποίησε την παρουσία του αεροπορικού στρατηγείου (CC AIR) στο έδαφός της με σκοπό να προωθήσει τις πάγιες διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Στο πλαίσιο αυτό, και όπως επισημαίνουν άριστοι γνώστες των ενδοσυμμαχικών διεργασιών με την ανοχή και του αμερικανού διοικητή της Σμύρνης, η Τουρκία επιχείρησε να «γκριζάρει» περιοχές του Αιγαίου και να ματαιώσει ασκήσεις όπως π.χ την εκτέλεση του «Ευγενούς Τοξότη» (Noble Archer) στον Άγιο Ευστράτιο.
Επιτελείς του Πενταγώνου εκτιμούν ότι η κίνηση της κατάργησης του αεροπορικού στρατηγείου της Σμύρνης θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο ώστε να πάψει το Αιγαίο να θεωρείται «ειδική περίπτωση» στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.
Όλα δείχνουν ότι στη θέση του αεροπορικού στρατηγείου, η Τουρκία θα λάβει ένα στρατηγείο χερσαίων δυνάμεων που αναμένεται να μεταφερθεί εκεί από την Ισπανία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr