Στο υπουργικό συμβούλιο η ατζέντα θα συητηθούν:
1. Σχέδιο Νόμου: Αναμόρφωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και ρυθμίσεις θεμάτων κοινωνικής ασφάλισης, με εισηγητή τον κ. Γ. Κουτρουμάνη.
2. Σχέδιο Νόμου για τη λειτουργία Ενεργειακών Αγορών Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου (ενσωμάτωση οδηγιών 2009/72 και 2009/73) και άλλες διατάξεις. (3 ο Ενεργειακό πακέτο) με εισηγήτρια την κα Τίνα Μπιρμπίλη.
3. Βασικές αρχές στο σχέδιο νόμου για την εδραίωση της διαφάνειας στη λειτουργία της ασφαλιστικής αγοράς, την ενδυνάμωση της προστασίας των καταναλωτών και την προστασία των οφειλετών από αθέμιτες εισπρακτικές μεθοδεύσεις με εισηγήτρια την κα Λ. Κατσέλη.
4. Ενημέρωση για το Σχέδιο ΚΥΑ «Ειδικό Πλαίσιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών» με εισηγητή τον κ. Ν. Σηφουνάκη.
5. Ενημέρωση για το «πρόγραμμα θεσμοθέτησης μορφολογικών κανόνων για τη δόμηση και την αρχιτεκτονική σε όλους τους Δήμους της χώρας και σε περιοχές εκτός σχεδίου» με εισηγητή τον κ. Ν. Σηφουνάκη.
Παπανδρέου: "Στα σενάρια με τη σταθερή πορεία μας"
Θυμίζουμε ότι χτες, Τρίτη, ο πρωθυπουργός Γιώργος υπογράμμισε στη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, την ανάγκη για συστράτευση. περνώντας την γραμμή ότι πρέπει «να στείλουμε μήνυμα βούλησης και αυτοπεποίθησης» το οποίο «να περνά και στην Ευρωπαϊκή Ένωση και διεθνώς».
Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου έγινε πολιτική συζήτηση για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε αλληλεγγύη και ενότητα από τους υπουργούς του, υπογραμμίζοντας: «Σήμερα αποφασίζουμε και πάμε μπροστά».
Ο πρωθυπουργός έστειλε και μήνυμα «σε όσους καλλιεργούν σενάρια μιζέριας», λέγοντας ότι «απαντάμε με τη σταθερή πορεία μας». Πρόσθεσε δε ότι οι διαπραγματεύσεις με την Ευρώπη είναι δύσκολες, αλλά εξέφρασε αισιοδοξία ότι τελικά «θα βγούμε με το κεφάλι ψηλά».
Τρία ναι και τρία όχι από το υπουργικό
Σύμφωνα με πληροφορίες, το Υπουργικό Συμβούλιο είπε τρία ξεκάθαρα «ναι» και τρία ξεκάθαρα «όχι». Ενέκρινε τα διαρθρωτικά μέτρα του 2011, το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Ταυτόχρονα, απέρριψε κατηγορηματικά τα περί εξόδου από το ευρώ και αναδιάρθρωσης, προσφυγής στις κάλπες και ανασχηματισμού.
Παράλληλα, η κυβέρνηση πετά το μπαλάκι στην αξιωματική αντιπολίτευση, διαπιστώνοντας ανάγκη ευρύτατων συναινέσεων. Μάλιστα, εν όψει του λεγόμενου «Ζάππειο ΙΙ», την Πέμπτη, στην κυβέρνηση δεν αποκλείουν την υιοθέτηση των όποιων θετικών προτάσεων έχει να διατυπώσει η ΝΔ για την οικονομία.
Επίσης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ενημέρωσε το υπουργικό συμβούλιο, μεταξύ άλλων, και για την πρώτη συζήτηση σχετικά με την δανειοδότηση της Ελλάδας το 2012, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, εν όψει των κρίσιμων αποφάσεων που θα ληφθούν στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ τον Ιούνιο.
Θέμα με τις δηλώσεις Βενιζέλου
Θέμα δημιουργήθηκε με τις δηλώσεις του υπουργού Άμυνας κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος κατά τη διάρκεια του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, τόνισε ότι «το πρόβλημα της οικονομίας είναι πολιτικό» και «πρέπει επειγόντως να ανακτηθεί η ικανότητα πολιτικής διεύθυνσης της χώρας».
Η φράση του αυτή ερμηνεύτηκε ως αιχμή προς τον πρωθυπουργό, αλλά αργότερα ο κ. Βενιζέλος διευκρίνισε ότι η κριτική του αφορούσε τη ΝΔ, τα συνδικάτα και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις.
Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας υπογράμμισε ότι «αν παραμείνει μόνη της η κυβέρνηση να σέρνει ένα τεράστιο κάρο δεν θα καταλήξουμε πουθενά».
Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι καθοριστικός, καθώς έχει και την υποχρέωση συναίνεσης, ενώ συμπλήρωσε: «Δεν θέλω να δω τον κ. Σαμαρά, μεθαύριο στο Ζάππειο, να επιχαίρει εμμέσως για προβλήματα ή έμμεσα να ποντάρει σε αποτυχία της προσπάθειας της χώρας».
Στη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι η χώρα χρειάζεται ευρύτατη συναίνεση, εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή, καθώς και συσπείρωση γύρω από δίκαιους και εφικτούς στόχους, χωρίς προσφυγή σε εκλογές που, όπως είπε, θα αναπαράγουν ή θα διογκώσουν το πρόβλημα.
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε επίσης της πρότασή του για προγραμματικές συμφωνίες με τη Δικαιοσύνη, τις τράπεζες, την τοπική αυτοδιοίκηση και τους παραγωγικούς φορείς σε τοπικό επίπεδο.
Σε ό,τι αφορά το πακέτο μέτρων είπε ότι δεν πρέπει να τεθεί απλώς ένα δίλημμα προς την αξιωματική αντιπολίτευση ή υπερψηφίζει το πακέτο ή η χώρα οδηγείται σε εκλογές με δική της ευθύνη, αλλά ανέφερε ότι πρέπει να επιλεγούν εκείνα τα νομοθετικά κείμενα και εκείνες οι αποφάσεις που είναι συνταγματικά αναγκαίο να ψηφιστούν με αυξημένη πλειοψηφία 3/5 και οι διεθνείς δεσμεύσεις της χώρας που πρέπει να γίνουν σεβαστές από τις μελλοντικές κυβερνήσεις.
Τηλεφωνική συνομιλία με Μέρκελ
Πριν τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τους υπουργούς, ο κ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ το μεσημέρι της Τρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι Παπανδρέου και Μέρκελ συζήτησαν για την κατάσταση στην Ευρώπη, με έμφαση στα προβλήματα και τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα για τις εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος.
Συζήτησαν επίσης την κατάσταση στην Ελλάδα και την πορεία της οικονομίας, στο πλαίσιο των συζητήσεων που γίνονται το τελευταίο διάστημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Συνάντηση Παπανδρέου με Παπούλια
Νωρίτερα, το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισήμανε την ανάγκη για πανεθνική συστράτευση. Δήλωσε ακόμα ότι χρειάζεται πανεθνική συστράτευση, «διαφορετικά δεν βγαίνει» και αναφέρθηκε σε δημοσίευμα της εφημερίδας Suddeutsche Zeitung, στο οποίο γίνεται αναφορά για τις διαρροές του Λουξεμβούργου, και μάλιστα από την γερμανική πλευρά.
Ο κ. Παπανδρέου είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει στις μεγάλες αλλαγές, χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος.
Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι για τις αλλαγές αυτές χρειάζεται «μια ευρύτερη συναίσθηση ενότητας και συμπαράστασης, για να μπορέσει αυτός ο τόπος να ορθοποδήσει».
Η απάντησή μας στα σενάρια πρέπει να είναι επιμονή, αποφασιστικότητα και ψυχραιμία» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Κατά την έξοδό του από το Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε κομβικό σημείο και ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θέλει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr