«Μπορούμε να δημιουργήσουμε δουλειές και επενδύσεις, και δεν αλλάζουμε πορεία», είπε ο υπουργός. Η κυβέρνηση δεν συμφωνεί την αναδιάρθρωση του χρέους, τόνισε και είπε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να δημιουργήσει πρωτογενή πλεονάσματα στον προϋπολογισμό. Κλειδί γι' αυτό, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται. Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόμα ότι οι εξαγωγές ανακάμπτουν και επανέλαβε την πρόβλεψη του ότι η οικονομία θα εισέλθει σε τροχιά ανάπτυξης στο τελευταίο τρίμηνο του 2011. Στο ίδιο μήκος κύματος, σε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους συνεπάγεται και αποκλεισμό της Ελλάδας από τις διεθνείς αγορές.
«Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα έπληττε και την πραγματική οικονομία. Θα μπορούσαν να υπάρξουν αλυσιδωτές επιπτώσεις. Όλες οι λόγοι αυτοί καθιστούν την αναδιάρθρωση χρέους μη επιθυμητή για την Ελλάδα», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συζήτηση για «εθελοντική αναδιάρθρωση». ίδιος τόνισε ότι η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη πρόσθετης χρηματοδότησης για το 2011, ενώ για το 2012 αποσαφήνισε πως η χώρα θα πρέπει να εκδώσει ομόλογα ύψους 25-30 δισ. ευρώ. Για την δυνατότητα επαναγοράς του χρέους, τόνισε πως θα είχε ενδιαφέρον εάν υπήρχαν τα κεφάλαια για να γίνει κάτι τέτοιο
Ζητά επιπρόσθετα μέτρα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ο Schaeuble
Επιπρόσθετα μέτρα για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους ζήτησε ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών W. Schaeuble σε συνέντευξη που θα δημοσιευτεί την Πέμπτη στην εφημερίδα Die Welt, προσθέτοντας ότι εφόσον τα στοιχεία από ανάλυση που αναμένεται τον Ιούνιο αποκαλύψουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, θα πρέπει να αναληφθούν δράσεις.
Αν και ο κ Schaeuble απέφυγε να δώσει συγκεκριμένη απάντηση για το τι ακριβώς θα πρέπει να γίνει εφόσον η επίμαχη ανάλυση δείξει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι διατηρήσιμο, ωστόσο επισήμανε ότι οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους πριν το 2013 θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.
“Περιμένω μια αναλυτική έκθεση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους", ανέφερε ο κ Schaeuble και πρόσθεσε ότι “αν αυτή η έκθεση διαπιστώσει ότι υπάρχουν αμφιβολίες για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι θα πρέπει να γίνει για αυτό”.
Διαβουλεύσεις
Σε πυρετώδεις διαβουλεύσεις βρίσκεται η κυβέρνηση με υπουργούς, αλλά και με βουλευτές της κυβερνητικής παράταξης, ενώ την Πέμπτη από τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας 2012-2015, το οποίο θα ανέρχεται στα 23 δισ. ευρώ και όχι 22, όπως θεωρείτο αρχικά. Αυτό αποκάλυψε την Τρίτη ο Γ. Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στον Κοινοβουλευτικό Τομέα Εργασίας Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του εκτίμηση ότι η ανάπτυξη είναι το "κλειδί" για την δημιουργία πλεονασμάτων, που θα οδηγήσει στην αποφυγή της αναδιάρθρωσης, συσχετίζοντας την ανάκαμψη της οικονομίας με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.Από τα 23 δισ. ευρώ τα 14 δισ. θα προέλθουν από περικοπές στις κρατικές δαπάνες και τα 9 δισ. από αύξηση των εσόδων. Σύμφωνα με πληροφορίες από τα 14 δισ. μειώσεων στις δαπάνες, τα 4,6 δις. θα προέλθουν από τον εξορθολογισμό των μισθολογίων στο δημόσιο, τα 2,4 από περικοπές στις ΔΕΚΟ, άλλα 2,4 από «ψαλίδι» στα επιδόματα, 2,3 δισ. από μειώσεις στις αμυντικές δαπάνες και επίσης 2,3 δισ. από περιορισμούς στα έξοδα του τομέα της Υγείας. Για τα εννέα δισ. έσοδα η κυβέρνηση εξετάζει διάφορα μέτρα, όπως το «μαχαίρι» σε διάφορες φοροαπαλλαγές και η επιβολή έμμεσων φόρων σε προϊόντα, όπως φόρος σε αναψυκτικά.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως «μέχρι τις 16 Μαϊου θα έρθει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα στη Βουλή» με τη μορφή πολυνομοσχεδίου ενώ επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους πως δεν θα υπάρξουν νέες οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων.
«Τα μέτρα δεν θα δημιουργήσουν φόβο και πανικό αλλά δυναμική» τόνισε. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «στόχος είναι η μείωση δαπανών και η αύξηση των εσόδων».
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Πάντως, ο κ. Παπακωνσταντίνου κράτησε κλειστά τα χαρτιά του σχετικά με τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.
Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα αναμενόταν να ψηφιστεί στη Βουλή έως τα μέσα Μαΐου. Τώρα πλέον, αυτό θα γίνει στις αρχές Ιουνίου.
Ο υπουργός σημείωσε ότι στα τέλη του 2011 θα έρθει το τέλος της ύφεσης ώστε από το 2012 η οικονομία να μπει ξανά σε τροχιά ανάκαμψης. Για φέτος, εκτίμησε ότι η ελληνική οκονομία θα συρρικνωθεί κατά 3%.
Παράλληλα, διέψευσε για μία ακόμα φορά τα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του χρέους και είπε πως κάθε χρόνο θα υπάρχουν μέτρα για μείωση των δαπανών και αύξηση των εσόδων στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σε ό,τι αφορά το ενιαίο μισθολόγιο ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι σε πρώτη φάση θα εφαρμοστεί στο στενό δημόσιο τομέα και εν συνεχεία θα επεκταθεί στις ΔΕΚΟ.
Επίσης, για μια ακόμη φορά, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να τροποποιηθεί προς το αυστηρότερο η αναλογία 1 προς 5 για τις προσλήψεις στο δημόσιο (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις).
Κλίμα ανακωχής με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
Μετά την έντονη σύγκρουση που είχε προηγηθεί την περασμένη εβδομάδα, οι σχέσεις μεταξύ του υπουργού οικονομικών και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ περνάνε σε φάση ανακωχής. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια μετατίθεται για μετά το Πάσχα, αφού θα έχουν ενσωματωθεί οι παρατηρήσεις των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ.
Χαρακτηριστική του κλίματος που επικράτησε ήταν η αποστροφή της βουλευτού Σούλας Μερεντίτη ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ρίξει την κυβέρνηση ή να δημιουργήσει θέμα, για να λάβει την απάντηση του γραμματέα της ΚΟ, Βασίλη Έξαρχου, ότι δεν αμφισβητούνται οι προθέσεις κανενός βουλευτή.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκαν ιδιαίτερα και στο ζήτημα της ανάπτυξης.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής είπε ότι «δεν πρέπει να στηριχτεί η πολιτική μας σε περικοπές, λλά στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Είμαι βουλευτής και θέλω να ξέρω πόσα από τα 30 δισ. που πήραν οι τράπεζες πάνε στην ανάπτυξη».
Ο Κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε από την πλευρά του ότι «χωρίς ανάπτυξη δεν θα βγει κανένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα». Με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, είπε, «επιστρέφουμε στο 2003, με την διαφορά ότι τότε είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ σήμερα η οικονομία είναι σε ύφεση».
Οι Οδ. Κωνσταντινόπουλος και Κ. Καρτάλης ζήτησαν από τον υπουργό να καταθέσει αναλυτικό απολογισμό της αποδοτικότητας των μέτρων που έχουν ληφθεί μέχρι τώρα ώστε να καταστεί σαφές τι είναι αναγκαίο και για ποιό λόγο από δω και πέρα.
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε πως υπάρχουν σημαντικά προβλήματα για τη διαμόρφωση αυτού του απολογισμού. Στο θέμα επανήλθε ο γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ Β. Έξαρχος, ο οποίος είπε πως αυτός ο απολογισμός πρέπει να γίνει ξεχωριστά από κάθε υπουργείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr