Σημείωσε δε, πως η παρουσία της Ελλάδας στο πλευρό των χωρών που τάσσονται υπέρ της ένοπλης πίεσης στο καθεστώς Καντάφι, με την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, αλλά και του Αραβικού Συνδέσμου και της Αφρικανικής Ένωσης, είναι σύμφωνη με τις πάγιες θέσεις της εξωτερικής της πολιτικής για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα.
«Ως χώρα, έχουμε συμφέρον να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διεθνούς μας αξιοπιστίας χωρίς την λογική των δύο μέτρων και δύο σταθμών», ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, παρατηρώντας πως, όταν η Ελλάδα αξιώνει την υλοποίηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και την ΠΓΔΜ, δεν μπορεί να αντιτάσσεται στις σημερινές. Οι πολεμικές ενέργειες εναντίον της Λιβύης ωστόσο, θα πρέπει να συνοδευτούν και από μία συνολική πολιτική προσέγγιση, που θα αποσκοπεί στην προώθηση της εθνικής συνεννόησης στη χώρα αυτή και στον σεβασμό της νομιμότητας.
«Πολλοί μπορεί να σκέφτονται μόνον το σήμερα. Εμείς ως φίλος του λιβυκού λαού οφείλουμε να σκεφτόμαστε και την επόμενη μέρα. Θα πρέπει να ξέρει ότι έχει ένα φίλο, με αρχές, ανιδιοτελή, έτοιμο να βοηθήσει τον λιβυκό λαό στην ανοικοδόμηση της πατρίδας του. Η Ελλάδα δεν πρόκειται να γίνει ο επιτήδειος ουδέτερος στις εξελίξεις. Η απουσία της Ελλάδας δεν θα βοηθούσε τα εθνικά μας συμφέροντα. Θα είμαστε παρόντες με την δύναμη αρχών, με σεβασμό στις υποχρεώσεις μας και στην ανάγκη για δημοκρατική αναγέννηση της περιοχής» ανέφερε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
«Όσοι φίλοι και μη, είχαν ξεχάσει τον σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο της χώρας μας, σήμερα ξανά τον αναγνωρίζουν και τον ανακαλύπτουν. Το στοιχείο αυτό θα πρέπει να λαμβάνεται υπ' όψιν σοβαρότατα και να χρωματίζει τις αποφάσεις της Ε.Ε. που αφορούν και την Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι και θα είναι, πραγματικός πόλος αρχών, σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή» ανέφερε ο κ. Παπανδρέου.
«Η συμμετοχή μας δεν ήταν ποτέ στρατιωτική»
«Κατανοώ ότι υπάρχουν ψυχροπολεμικά αντανακλαστικά σε ηγεσίες πολλών κομμάτων, αλλά οι διεθνείς συνθήκες αλλάζουν ραγδαία, δεν μπορούν να μπουν στα καλούπια των τελευταίων δεκαετιών, αλλάζουν τα στερεότυπα του παρελθόντος και γκρεμίζονται. Μην αντιδρούμε λοιπόν με τα στερεότυπα του παρελθόντος γιατί κάνουμε λάθη», τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου απαντώντας στην κριτική που άσκησαν κόμματα της αντιπολίτευσης.
Κατά την δευτερολογία του ο κ. Παπανδρέου διερωτήθηκε: «Τι θα έκανε εδώ η διεθνής κοινότητα; Το δίλημμα δεν ήταν και δεν είναι: επέμβαση ή ειρήνη, επέμβαση ή Δημοκρατία. Το δίλημμα είναι πολύ διαφορετικό. Να παρέμβει ή να αφήσει απροστάτευτους, έρμαια στη μοίρα τους χιλιάδες ανθρώπους που η ζωή τους βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο; Αυτό ήταν το δίλημμα στο οποίο έπρεπε να αποφασίσει ο ΟΗΕ».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια μονομερή απόφαση, είτε του ΝΑΤΟ, είτε της ΕΕ που, όπως είπε, «συχνά φιγουράρουν ως συνθηματολογία» και ανέφερε ότι μιλάμε για γεγονότα που οδήγησαν σε διεθνή καταδίκη με αποκορύφωμα απόφαση του Συμβουλίου του ΟΗΕ του μόνου αρμόδιου οργάνου σύμφωνα πάντα με διεθνές δίκαιο.
Ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, είπε πως το συνταγματικό θεμέλιο της συμμετοχής μας στον ΟΗΕ και άρα της υποχρέωσης της συμμόρφωσης προς τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι το άρθρο 28 του Συντάγματος, καλώντας τον κ. Τσίπρα να το διαβάσει.
Απαντώντας στον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως δεν υπάρχει συμμετοχή της φρεγάτας Θεμιστοκλής και σε καμία επιχείρηση στρατιωτική δεν έχει συμμετάσχει.
«Η συμμετοχή μας δεν ήταν ποτέ στρατιωτική. Δεν υπάρχει συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, ούτε στο Ιράκ, ούτε στο Κόσοβο, ούτε και στη Λιβύη σήμερα», τόνισε ο πρωθυπουργός.
«Βεβαίως η Δημοκρατία δεν επιβάλλεται με βομβαρδισμούς. Δεν ήταν αυτός ο στόχος του ψηφίσματος του ΟΗΕ. Ο στόχος είναι η προστασία των αμάχων», είπε, ενώ αντικρούοντας το επιχείρημα των κομμάτων της Αριστεράς για διεθνή συμφέροντα παρατήρησε: «Τα διεθνή συμφέροντα δεν ήταν καλά με τον Μπεν Αλί στην Τυνησία, δε ήθελαν τον Καντάφι στη Λιβύη;»
«Φυσικά είχαμε σχέσεις με τον Καντάφι. Κι ο ίδιος συναντήθηκα μαζί του. Ήταν τότε μια ηγεσία που δεν βιαιοπραγούσε εναντίον των πολιτών της ούτε και φαινόταν ότι προσπαθούσε να κάνει βήματα εκσυγχρονισμού», τόνισε και πρόσθεσε πως πριν από 30 - 40 χρόνια κάποιοι από τους ηγέτες της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου πάλεψαν ενάντια στον ιμπεριαλισμό, ενάντια στην κυριαρχία της Δύσης, μετά φάνηκε το πραγματικό πρόσωπο των καθεστώτων απέναντι στα οποία αντιστάθηκαν οι λαοί τους.
«Έτοιμοι σε διπλωματική πρωτοβουλία για ειρηνική επίλυση»
Προς αξιολόγηση της παρουσία της Ελλάδας στην Λιβύη και της ορθότητας της απόφασής της κυβέρνησης, έθεσε στην Εθνική Αντιπροσωπεία ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου τηλεγράφημα από την Τουρκία που περιήλθε σε γνώση του μόλις έκλεινε την δευτερολογία του στη Βουλή για την ενημέρωση σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις.
Όπως ενημέρωσε την Βουλή ο κ. Παπανδρέου, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας μιλώντας σε στελέχη κόμματός του είπε ότι η Τουρκία είναι πρόθυμη να αναλάβει τη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λιβύη, να διαχειριστεί το αεροδρόμιο της Βεγγάζης και να αναπτύξει ναυτικές δυνάμεις για τον έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής Βεγγάζης και Κρήτης.
«Μακάρι να είχαν εξελιχθεί με ειρηνικό τρόπο τα πράγματα στη Λιβύη, μακάρι ο Καντάφι να είχε κρατήσει νηφάλια στάση και να είχε αποδεχθεί το συλλογικό αίτημα για εκδημοκρατισμό, να είχε αφουγκραστεί το λαό του. Εμείς πάντως είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε το ταχύτερο σε μια διπλωματική πρωτοβουλία ώστε να υπάρξει μια ειρηνική λύση σε αυτή την τραγωδία που ζούμε στη γειτονιά μας. Η Ελλάδα είναι πόλος σταθερότητας, παραμένει και πόλος για την ειρήνη», διεμήνυσε ο πρωθυπουργός.
Παπανδρέου: «Δεν συμμετείχα ποτέ στο ίδρυμα Καντάφι»
«Δεν συμμετείχα ποτέ στο ίδρυμα Καντάφι», τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης.
Ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε πως ουδέποτε έδωσε την συγκατάθεσή του κι επιπλέον ανέφερε ότι είχαν βάλει το όνομά του στο site του Ιδρύματος δίχως ο ίδιος να συγκατανεύσει. Απευθυνόμενος δε προς την αντιπολίτευση είπε: «Θεωρείτε το site του Καντάφι περισσότερο αξιόπιστο από τα όσα εγώ διαβεβαιώνω;».
«Είμαστε φίλοι του αραβικού λαού που έχει ξεσηκωθεί»
«Η Ελλάδα ήταν και είναι απ' τους πιο γνήσιους φίλους, αλλά και ισχυρός συνεργάτης με τον αραβικό λαό. Μεγάλος φίλος του αραβικού λαού και υπερασπιστής του δικαίου του αραβικού λαού ήταν ο Ανδρέας Παπανδρέου. Σήμερα είμαστε επίσης φίλοι του αραβικού λαού, αλλά ενός λαού που έχει αποφασίσει σε πολλές χώρες αραβικές να ξεσηκωθεί και να απαιτήσει δημοκρατία», ανέφερε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στο «κλείσιμο» της «μίνι» προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή.
Ο κ. Παπανδρέου διέψευσε πως ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν μέλος στην Σοσιαλιστική Διεθνή -«ούτε ήταν, ούτε τον έβαλα», είπε-, ενώ σε ό,τι αφορά το κυβερνώντα ως πρόσφατα κόμματα στην Αίγυπτο και στην Τυνησία ανέφερε ότι «μόλις ξέσπασαν οι λαϊκές εξεγέρσεις, ήμουν εγώ που διέγραψα άμεσα τα κόμματα αυτά από την Διεθνή, ως μη σοσιαλιστικά και μη δημοκρατικά».
Εξάλλου, απαντώντας στον Αλέξη Τσίπρα και στις κατηγορίες ότι υπήρξε «ουραγός» σε ειρηνευτικές πρωτοβουλίες, ο πρωθυπουργός ανέφερε πως «έχουμε μιλήσει για την ανάγκη εκεχειρίας, αλλά αυτό σημαίνει πως τηρείται και από τις δύο πλευρές και έχω ζητήσει επανειλημμένως με επαφές που είχα, για κατάπαυση πυρός. Είμαστε λοιπόν έτοιμοι ως μέρος της λύσης, να παίξουμε διπλωματικό ρόλο, αν χρειαστεί».
Αβραμόπουλος: «Ορθή η στάση της χώρας μας»
Συναινετικός, στηρίζοντας τις ενέργειες της κυβέρνησης, και χαρακτηρίζοντας ορθή τη στάση της χώρας μας έναντι των εξελίξεων στη Λιβύη, εμφανίστηκε από το βήμα της Βουλής ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Δημήτρης Αβραμόπουλος, που εκπροσώπησε τον πρόεδρο του κόμματός του Αντώνη Σαμαρά.
«Τη στάση μας καθορίζει το εθνικό συμφέρον της χώρας και η διεθνής νομιμότητα, με υπόβαθρο και ηθική βάση, το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος. Παράλληλα, υποστήριξε την ανάγκη να συμβάλουν όλα κόμματα στη διαμόρφωση μιας εθνικής στάσης που θα ενισχύσει, όπως είπε, το κύρος της χώρας και θα την καθιστά παράγοντα ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου.
«Η Ελλάδα οφείλει να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις, να τιμά και να αξιοποιεί τα στρατηγικά της πλεονεκτήματα σε συνδυασμό με την σταθερή και μακροχρόνια φιλία της με τον αραβικό κόσμο. Η Ελλάδα ούτε μικρή ούτε αδύναμη είναι. Η παρουσία της πρέπει να είναι απαλλαγμένη από φοβικά σύνδρομα και συνάμα να έχει κρυστάλλινη θέση», υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε:
«Ορθά η Ελλάδα είναι παρούσα στις εξελίξεις. Οφείλει η χώρα μας να επιδιώξει πέραν όλων των άλλων και την διπλωματική της παρουσία και να επαγρυπνά για τις κυοφορούμενες εξελίξεις. Ορθά στηρίζει η Ελλάδα το ψήφισμα του ΟΗΕ λειτουργώντας υποστηρικτικά και όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος δεν συμμετέχει σε στρατιωτικές επεμβάσεις. Η χώρα μας είναι παράγοντας σταθερότητας της περιοχής και οφείλει αυτό το ρόλο να το διεκδικεί συνεχώς. Η Ελλάδα δεν πρέπει να είναι ουραγός των εξελίξεων αλλά με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και ξεκάθαρες θέσεις πρέπει να δράσει με ενέργειες που θα είναι προέκταση της διεθνούς νομιμότητας. Δεν της ταιριάζει ούτε ο ρόλος του μεγάλου ασθενούς ούτε του επιτήδειου ουδέτερου. Είμαστε μετρίσιμη δύναμη φτάνει να το δείχνουμε και να το επιδιώκουμε».
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Αβραμόπουλος στη μάχη, όπως είπε, που δίνει παράλληλα και ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς στις Βρυξέλλες και στη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ενώ έκανε λόγο «για προβληματισμό που έχει προκληθεί από την αδυναμία συνεννόησης τόσο στους κόλπους της νατοϊκής συμμαχίας όσο και ανάμεσα στα κράτη της ΕΕ.
«Η διεθνής έννομη τάξη οφείλει να συνεχίσει τις προσπάθειες της γιατί διαφορετικά θα βάλει σε μακρά αστάθεια τη περιοχή με ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Εδώ που φτάσαμε χρειάζεται ένα ολοκληρωμένο, συγκροτημένο σχέδιο δράσης και όλες οι χώρες πρέπει να συμβάλουν με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης και της ασφάλειας στη περιοχή», κατέληξε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Παπαρήγα: «Μπάτε, σκύλοι αλέστε, κάνατε την Ελλάδα»
«Είστε απολύτως επικίνδυνοι και εσείς και η Ν.Δ., ως κυβερνήσεις που είστε απολύτως αποφασισμένες να δράσετε στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και του διεθνούς δικαίου. Την Ελλάδα την προσφέρατε. Μπάτε σκύλοι αλέστε κάνατε την Ελλάδα. Από αυτή την άποψη είστε επικίνδυνοι. Θα έρθει η στιγμή που ο ελληνικός λαός θα πληρώσει ακριβά τη συμμετοχή σας σε αυτούς τους πολέμους. Εμείς θα το παλέψουμε για να το πληρώσετε εσείς ακριβά», τόνισε κατά την ομιλία της στη Βουλή η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.
«Γιατί γίνεται ο πόλεμος στη Λιβύη. Τώρα ανακαλύψατε την δικτατορία του Καντάφι, του δικού σας φίλου; Και πότε οριοθετήθηκε ότι ο Καντάφι είναι αντιδημοκράτης», αναρωτήθηκε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας: «Για μας δεν υπήρξε ποτέ φίλος, ούτε είχαμε ποτέ σχέσεις. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε ότι λαϊκές εξεγέρσεις έγιναν στην Αίγυπτο και την Τυνησία από το 2007 και 2008 τοπικές εξεγέρσεις. Στη Λιβύη δεν έγινε».
Συνεχίζοντας επικριτικά κατά των δύο κομμάτων εξουσίας, η γγ του ΚΚΕ τόνισε: «Μπήκατε σε αυτό τον πόλεμο όπως και σε όλους για να συμμετάσχετε στην διανομή της πίτας έστω και από την θέση του φτωχού συγγενή. Γιατί λέτε ότι έχουμε πλεονεκτήματα που πρέπει να τα αξιοποιήσουμε. Το είπε κι ο κ. Αβραμόπουλος. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα; Ότι η Ελλάδα είναι οικόπεδο για την Σούδα, για την Ανδραβίδα, για τον Άραχθο, για το Άκτιο, ο εναέριος χώρος είναι διέλευση στρατευμάτων αυτή τη στιγμή. Αυτό πουλάτε για να πάρετε ανταλλάγματα για το εφοπλιστικό και το βιομηχανικό κεφάλαιο. Αυτή την Ελλάδα την πολεμάμε. Τι σχέση έχει αυτό με τον πατριωτισμό; Δεν μπήκατε στην Αίγυπτο και την Τυνησία, γιατί εκεί τα λαϊκά στρώματα ξεσηκώθηκαν αλλά την σφραγίδα την βγάζουν τμήματα της αστικής τάξης που θέλουν να προχωρήσουν ορισμένοι εκσυγχρονισμοί στα πλαίσια του συστήματος. Αυτό που δεν αρέσει στην ΕΕ και τις ΗΠΑ και στην ελληνική κυβέρνηση είναι πως στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Λιβύη παρά τις ιδιωτικοποιήσεις είναι εκτεταμένος ο κρατικός τομέας».
«Θέλετε αυτό τον κρατικό καπιταλισμό να τον καταργήσετε προς όφελος της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς», συνέχισε. «Γιατί φοβηθήκατε τον Καντάφι; Γιατί όταν άνοιξε τις πόρτες σε Ινδία και Κίνα και εκβίασε ότι θα δώσω τις πηγές ενέργειας σε αυτές της χώρας όταν έδειξε τη φιλοδοξία να γίνει ηγετική δύναμη σε αφρικανικό επίπεδο θέλετε να του κόψετε το κεφάλι. Αυτοί είναι οι πραγματικοί λόγοι που γίνεται ο πόλεμος. Και δεν σας έπιασε ο πόνος για τους λαούς».
Καρατζαφέρης: «Μεγάλο λάθος η συμμετοχή της Ελλάδας»
«Μεγάλο λάθος», χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, τη συμμετοχή της Ελλάδας στην ένοπλη επέμβαση στη Λιβύη, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχουν οφέλη για την Ελλάδα, αλλά αντίθετα ελλοχεύουν κίνδυνοι. «Οι ηγέτες των χωρών με τον μισό πληθυσμό της γης, η Κίνα, η Ρωσία, η Ινδία, η Βραζιλία είναι εναντίον. Εμείς γιατί πάμε με τον Αμερικανό; Ουδέποτε ελληνικά όπλα έχουν σκοτώσει Άραβα. Γιατί τώρα; Υπήρξαν επιχειρήσεις βομβαρδισμών μέχρι την Κυριακή το πρωί από την φρεγάτα Θεμιστοκλής;», ρώτησε ο κ. Καρατζαφέρης, αμφισβητώντας και τους ισχυρισμούς του Πρωθυπουργού ότι η επέμβαση στη Λιβύη σέβεται την διεθνή νομιμότητα.
«Τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, μιλούν για αεροπορικό εμπάργκο. Όμως τα γαλλικά Ραφάλ χτύπησαν άρματα μάχης. Αυτό δεν το περιγράφουν το 1973. Παρανομούν και δεν εξυπηρετεί την Ελλάδα. Τους δώσαμε 4 «αβύθιστα αεροπλανοφόρα», τις τέσσερις βάσεις. Αν αύριο στριμωχτεί ο Καντάφι, ξέρετε το βεληνεκές των πυραύλων του κι ας μην κοροϊδευόμαστε ότι δεν μας ακουμπάνε. Δεν θέλω να σκεφτώ τη διαδικασία. Ποια είναι τα οφέλη; Γιατί δεν έκανε το ίδιο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ στα 21 ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας που έγραψε η Τουρκία στα παλιά της τα παπούτσια;»
Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, κατηγόρησε την Δύση για «φαρισαϊσμό», υπενθυμίζοντας πως «1,5 εκατομμύριο ανθρώπους άφηναν να σκοτώνονται επί χρόνια στη Ρουάντα και δεν σηκώθηκαν τα F-16. Ποιοι επιχειρούν; Οι ίδιοι και οι ίδιοι, οι Αμερικάνοι με τους Άγγλους. Είναι σε αντιπαλότητα ο κ. Ομπάμα με τον Στρος Καν και ήθελε να κάνει follow up με τον Σαρκοζί για να κερδίσει πόντους. Και θα δείτε τον Σαρκοζί να είναι πάνω. Και ο Σαρκοζί, ανεβάζει τα Ραφάλ που δεν τα αγοράζει μέχρι σήμερα κανείς…», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ.
«Γίναμε ξέφραγο αμπέλι. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάποτε κάποιος είπε το όχι», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, κατά τη δευτερολογία του στη συζήτηση στη Βουλή για τις εξελίξεις στη Λιβύη. Επανερχόμενος στο ζήτημα της συμμετοχής της ελληνικής φρεγάτας «Θεμιστοκλής» είπε πως θέλει να αποδεχθεί την εξήγηση του πρωθυπουργού ότι δεν συμμετέχει στις επιχειρήσεις, αλλά δεν μπορεί.
Απευθυνόμενος προς τον αντιπρόεδρο της ΝΔ Δημήτρη Αβραμόπουλο και σχολιάζοντας την προσπάθειά του να υποβαθμίσει τη σημασία των εγγράφων που ήρθαν στη δημοσιότητα από τον ιστότοπο Wikileaks, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ανέφερε ότι «ο υπαλληλίσκος που τα έγραψε αυτά είναι ο πρώην πρεσβευτής της Αμερικής και είναι πρόεδρος ελληνικής τραπέζης γιατί προφανώς είχε φτιάξει τόσο καλά τις σχέσεις του», για να προσθέσει: «Κάποιοι από το πολιτικό σύστημα πιστεύουν πως η ανέλιξή τους περνάει από την αμερικάνικη πρεσβεία. Εγώ δεν πήγα ποτέ στις δεξιώσεις, οι ίδιοι κι οι ίδιοι πάνε».
Τσίπρας: 'Ανεύθυνη η επιλογή της κυβέρνησης»
Την κατηγορηματική αντίθεσή του τόσο με την στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη «της νέας συμμαχίας των προθύμων», όπως είπε, όσο και με την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο αυτό, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή.
Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «ανεύθυνη επιλογή της κυβέρνησης» και χαρακτήρισε «υποκριτικό» το ενδιαφέρον των δυτικών για την δημοκρατία στη Λιβύη, τονίζοντας ότι «στόχος τους είναι να πατήσουν το πόδι τους στη περιοχή, ώστε να ελέγξουν τις εξελίξεις που μπορεί να πυροδοτήσουν οι αυθόρμητες λαϊκές εξεγέρσεις».
«Τι δουλειά έχουμε να παραχωρούμε βάσεις, αεροδρόμια, εναέριο και θαλάσσιο χώρο; Ποιο το εθνικό συμφέρον, το όφελος της χώρας; Απολύτως κανένα. Είναι απλά μια ανεύθυνη επιλογή στο πλαίσιο της προσφιλούς σας επιλογής να δίνετε στους ισχυρούς πολύ περισσότερα από όσα σας ζητήσουν», ανέφερε ο κ. Τσίπρας
Στη συνέχεια έθεσε θέμα συνταγματικής νομιμότητας σε ότι αφορά τη συμμετοχή της χώρας μας στις επιχειρήσεις στη Λιβύη, υποστηρίζοντας ότι χωρίς νόμο δεν γίνεται δεκτή ξένη στρατιωτική δύναμη.
«Είμαστε στο πλευρό του λιβυκού λαού, δεν είμαστε όμως στο πλευρό των δυτικών εταιρειών πετρελαίου. Όπως δεν ζητήσαμε να βομβαρδιστεί ο Μουμπάρακ, έτσι και τώρα δεν το ζητάμε για τη Λιβύη», τόνισε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και το ανθρωπιστικό ενδιαφέρον για τις κυρίαρχες δυνάμεις και τους προθύμους των Παρισίων, ανάμεσα τους και ο Έλληνας πρωθυπουργός, είναι αλά κάρτ».
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός, άργησε να ανακαλύψει πόσο δικτάτορες και δυνάστες των λαών τους ήταν οι σύντροφοι του στην Σοσιαλιστική διεθνή, Μπεν Αλί και και Μουμπάρακ και συμπλήρωσε: «Έχουμε πικρή πείρα από την Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν. Και οι τρεις στρατιωτικές επεμβάσεις έγιναν με πρόσχημα την ανθρωπιστική στήριξη, προκειμένου να κατοχυρώσουν τα ενεργειακά και γεωπολιτικά συμφέροντα τους οι κυρίαρχες δυνάμεις και για να τροφοδοτήσουν την πολεμική τους βιομηχανία. Δεν είναι τυχαίο που η Μέση Ανατολή απορροφά το 30% των όπλων τους»
«Η Ελλάδα από μέρος του προβλήματος συμμετοχής σε πολέμους, πρέπει να γίνει μέρος της λύσης, να πάρει πρωτοβουλίες για άμεση κατάπαυση του πυρός, για διαπραγματεύσεις, για διπλωματική λύση - να αξιοποιήσουμε τις θέσεις του αραβικού συνδέσμου, της Ρωσίας, ακόμα και της Γερμανίας» ανέφερε στην δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα έγινε ουραγός των εξελίξεων».
«Είπατε πως τα διεθνή συμφέροντα είχαν κάθε λόγο να στηρίξουν τον Καντάφι. Μα αυτό κάνουν τα διεθνή συμφέροντα - δεν κρατάνε φιλίες, αρχές, ηθική. Βρήκαν ευκαιρία να ρίξουν τον Καντάφι και θέλουν να πατήσουν πόδι στην ευρύτερη περιοχή» είπε απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
«Ήταν δυσάρεστο για όλους μας, να σας βλέπουμε να είστε ουραγός των εξελίξεων, να έρχεστε και να μας ανακοινώνετε τηλεγραφήματα που πήρατε λίγα λεπτά πριν, που να μιλάνε για τις πρωτοβουλίες του Ερντογάν για διπλωματική λύση και ανθρωπιστική βοήθεια. Δυστυχώς, ο κ. Ερντογάν και η Τουρκία, αναγνωρίζονται ως δύναμη με ισχυρό ρόλο στην περιοχή. Ούτε στον χειρότερο εφιάλτη σας δεν θα μπορούσατε να διανοηθείτε, ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να μπλοκάρει την συμμετοχή του ΝΑΤΟ στην επέμβαση αυτή» ανέφερε ο Α. Τσίπρας και κατέληξε:
«Πρέπει να απεμπλακούμε από την πολεμική αυτή επιχείρηση και να γίνουμε πρωταγωνιστές σε προσπάθειες ανθρωπιστικής βοήθειας - όχι να γινόμαστε «πρόθυμοι» κι εμείς, ουραγοί της συμμαχίας των προθύμων».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr