Σήμερα, Δευτέρα, ο Γ. Παπανδρέου μεταβαίνει στο Βερολίνο, όπου αύριο θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και την επομένη στο Ελσίνκι, όπου θα συναντηθεί με τη Φιλανδή ομόλογό του.
Ένα από τα προβλήματα που θα συναντήσει ο Πρωθυπουργός, είναι πως η συνάντηση του με τη Γερμανίδα καγκελάριο, αύριο το απόγευµα στην καγκελαρία, θα γίνει υπό την σκιά της χθεσινής συντριβής των Χριστιανοδηµοκρατών στις τοπικές εκλογές του Αµβούργου. Ο Πρωθυπουργός θα ζητήσει – σύµφωνα µε έγκυρες πηγές – από την κ. Μέρκελ να αποσυνδεθεί η λύση στο ελληνικό πρόβληµα από το Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας, το οποίο προωθεί µε επίµονη η κ. Μέρκελ µε τη στήριξη του γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Το αίτηµα – σύµφωνα πάντα µε τις ίδιες πηγές – θα συνοδευτεί από επίκληση των στοιχείων της ελληνικής προσπάθειας, από τα οποία αποδεικνύεται ότι η χώρα έχει επιτύχει για το 2010 τους όρους που της επιβλήθηκαν από την τρόικα και προχωρεί µε γοργά βήµατα στην υλοποίηση και των λοιπών δεσµεύσεων που έχει αναλάβει. Ο κ. Παπανδρέου θα τονίσει ότι πρόθεση της κυβέρνησής του είναι να συνεχίσει χωρίς παρεκκλίσεις το Πρόγραµµα ∆ηµοσιονοµικής Προσαρµογής που άρχισε να εφαρµόζει πέρυσι τον Μάιο. Όπως εξηγούσαν παράγοντες της Κοµισιόν, ο κ. Παπανδρέου έχει τα περισσότερα από όλους επιχειρήµατα για να πείσει την καγκελάριο να υποχωρήσει στο ζήτηµα της ενίσχυσης και ευελιξίας του προσωρινού µηχανισµού στήριξης, του EFSF. Κατ’ αρχάς, είναι από τους ηγέτες που δεν αντιδρούν στο προτεινόµενο από την κ. Μέρκελ και τον κ. Σαρκοζί Σύµφωνο Ανταγωνιστικότητας αφού – κατά παραδοχή του Βερολίνου – είναι από τις χώρες που εφαρµόζουν αυστηρό πρόγραµµα δηµοσιονοµικής προσαρµογής και λιτότητας. Από την άλλη, όµως, αν η κ. Μέρκελ εµµείνει στην άρνησή της για ουσιαστική ενίσχυση του EFSF, η Ελλάδα θα είναι από τις χώρες που θα υποστούν τις σοβαρότερες συνέπειες. Πριν από τη συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά συναντήσεων με εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Παπανδρέου θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρόεδρο του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος Φράνκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, με τον συμπρόεδρο των Πρασίνων, Τζεμ Έτσντεμιρ, με τον υπουργό Εξωτερικών και πρόεδρο του συγκυβερνώντος κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP), Γκίντο Βεστερβέλε, καθώς επίσης και με την Συμπρόεδρο των Πρασίνων, Κλαούντια Ροτ.
Στρος-Καν: "Από το Δεκέμβρη του 2009 είχε ζητήσει παρέμβαση Δ.Ν.Τ. ο Παπανδρέου"
Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο επικεφαλής του Δ.Ν.Τ. Σε ντοκιμαντέρ του γαλλικού καναλιού Canal+ που θα μεταδοθεί τον επόμενο μήνα, το οποίο συνθέτει το προφίλ του Γάλλου πολιτικού ακολουθώντας τον από την κουζίνα του σπιτιού του στην Ουάσιγκτον μέχρι τις επίσημες επισκέψεις του στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σύμφωνα με τον κ. Στρος-Καν, όταν ο Ελληνας πρωθυπουργός του έθεσε πριν από 14 μήνες την ιδέα προσφυγής στο ΔΝΤ, εκείνος απάντησε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα δεχτούν σε καμία περίπτωση τη μονομερή παρέμβαση του Ταμείου σε μία χώρα της Ευρωζώνης. Η εκτίμηση του Γάλλου πολιτικού επιβεβαιώθηκε στη Σύνοδο Κορυφής της 11ης Δεκεμβρίου 2009, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα στους ομολόγους του, για να εισπράξει την κατηγορηματική τους άρνηση. Αντ’ αυτού, του ζήτησαν διαβεβαιώσεις ότι η Ελλάδα δεν θα κηρύξει στάση πληρωμών.
Ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Αντ. Σαμαράς σχολίασε για το θέμα, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου:
"Την κυβέρνηση τη ρωτήσαμε. Τους ρωτήσαμε και δεν απάντησαν. Και δεν χρειάζεται πια να απαντήσουν. Όλοι έχουν καταλάβει."΄
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος τόνισε ότι ήταν "ιδιωτική συζήτηση» όσα ειπώθηκαν μεταξύ του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος Καν. Μιλώντας στo MEGA, ο κ. Πάγκαλος είπε ότι το Δ.Ν.Τ. έχει λιγότερες απαιτήσεις από εμάς από την Ευρωπαϊκή Ενωση, απ’ ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr