Ακόμη επισήμανε πως "αυτές οι αλλαγές που κάνει σήμερα το ΠΑΣΟΚ (όπως την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων) ήταν απαραίτητες να γίνουν διότι είναι καρκινώματα τα οποία δημιουγήθηκαν επί Μεταξά και δεν έφυγαν ποτέ από πάνω μας. Όμως έπρεπε να γίνουν το '81 που το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωνε το 47 % και είχε μαζί του την Αριστερά και απεναντί του μία μουδιασμένη Δεξιά. Τώρα αυτές οι αλλαγές είναι εγχείρηση χωρίς αναισθητικό και λειτουργούν εναντίον του λαού."
"Πρέπει ν' αλλάξει την πολιτική του ο Γιώργος Παπανδρέου. Η πολιτική της τρόικα φέρνει μόνο δεινά και η επόμενη χρονιά θα είναι χειρότερη από τη φετινή" συμπλήρωσε. Ο συνθέτης μεταξύ άλλων ανέφερε ότι είχε το μεγάλο προνόμιο να ζήσει χρόνια ολόκληρα σε φυλακές και εξορίες, τα οποία ήταν και τα ωραιότερα της ζωής του. Όπως δηλώνει θεωρεί τον εαυτό του ακόμα ουτοπικό κομμουνιστή που έχει ως μοναδικό κριτήριο τη συνείδησή του.
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου Γ. Μαλούχου για την το κλίμα κατάθλιψης και ανασφάλειας που επικρατεί στη χώρα μας σήμερα και για την ποιότητα της δημοκρατίας στις μέρες μας, ο Μίκης Θεοδωράκης θεωρεί ότι "η σημερινή κατάσταση είναι το απόγειο μίας διαδικασίας που έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Από τον εμφύλιο και πέρα, η χώρα μας ζει κάτω από μία αμερικάνικη εξάρτηση. Οι Αμερικάνοι ήρθαν για να μείνουν". Μιλώντας για τη χώρα και το ελληνικό λαό τόνισε ότι "η Ελλάδα είχε μία ιδιαιτερότητα ανέκαθεν που την ξεχωρίζει από τον υπόλοιπο κόσμο: αγάπη για την ανεξαρτησία που καμιά φορά αγγίζει και τα όρια της αναρχίας, η οποία όμως είναι προτιμότερη από την δουλικότητα". Πρόσθεσε δε, ότι "ο ελληνικός λαός είναι ένας ιός που δεν εξοντώνεται με τίποτα. Σήμερα όμως είναι διαλυμένος. Αν δεν ενωθεί δεν γίνεται τίποτα. Δεν υπάρχει λαός που να πηγαίνει αυθόρμητα μπροστά, πρέπει να έχει όραμα και μία ηγεσία που να τον εμπνέει".
Αναφερόμενος στο έργο που έχει προσφέρει στον ελληνικό λαό, παραδέχτηκε ότι "σήμερα ζει σε απόλυτη απομόνωση. Έχω φθάσει σε σημείο πλέον να θεωρώ την Ελλαδα φυσική μου πατρίδα, αλλά καλλιτεχνική πατρίδα να είναι για μένα η Γερμανία". Ο κ. Μαλούχος με τη σειρά του ανέφερε ότι σε αντίθεση με την Ελλάδα, για τα 85 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη που συμπληρώνονται φέτος στην Γερμανία αλλά και σε όλο τον κόσμο έχουν διοργανωθεί πολλές εκδηλώσεις και συναυλίες, ενώ έχουν γραφτεί βιβλία που έγιναν μπεστ σέλερ. "Δεν έχω ένα χώρο σήμερα για να παίζω το Άξιον Εστί. Αν μπορούσα θα το έπαιζα κάθε εβδομάδα για να έρχεται ο κόσμος" συμπλήρωσε ο συνθέτης. Για τη νεολαία θεωρεί "ότι πρέπει να βγει μπροστά και να πολεμήσει για μια χώρα ανεξάρτητη, δυναμική, που θα έχει τον δικό της πολιτισμό. Εδώ ο τόπος καίγεται και όλες οι εκπομπές στην τηλεόραση δείχνουνε φαγάδικα." Σε ότι αφορά στα μέσα ενημέρωσης δήλωσε ότι "δεν είναι δυνατόν να έχουμε τόσους ραδιοφωνικούς σταθμούς και να μην παίζουν ένα κομμάτι του Χατζηδάκι ή του Ξαρχάκου σήμερα".
Ο Μίκης Θεοδωράκης μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα Δεκεμβριανά, το ΕΑΜ, το κίνημα των Λαμπράκηδων, την Αριστερά, την Εθνική αντίσταση, τον εμφύλιο, τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, το Αιγαίο και την οικονομία. Την προχθεσινή συνέντευξη την χαρακτήρισε "ένα είδος απόψυξης", καθώς θεωρεί ότι τον έχουν βάλει χρόνια στην κατάψυξη και στη ναφθαλίνη. "Είναι καλό αυτό γιατί όταν είσαι στο ψυγείο χρόνια, διατηρείσαι φρέσκος". Όπως έγινε γνωστό στην εκδήλωση, στις 25 Νοεμβρίου στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 260), θα γίνει η παρουσίαση της αυτοβιογραφικής διήγησης του Μίκη Θεοδωράκη, "Άξιος Εστί" που επανεκδίδεται από τον εκδοτικό οργανισμό Κυριακίδη και το ΣΚΑΪ, με αφορμή τα 85 χρόνια του διεθνή Έλληνα συνθέτη. Στο βιβλίο έχει προστεθεί και ένα καινούριο κεφάλαιο, που σύμφωνα με τον Γιώργο Μαλούχο, θα συζητηθεί πολύ. Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο τραγουδιστής Ντέμης Ρούσος, ο καθηγητής Φιλοσοφίας, Θεολογίας και συγγραφέας Χρήστος Γιανναράς, ο τραγουδιστής Αντώνης Καλογιάννης και πολλοί άλλοι. Ν.Μπακοπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr