Χαρακτηριστικό είναι το σχόλιο της επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της «Κουρίρ» Μαργκαρέτα Κοπάινιγκ, η οποία τονίζει πως, η απόρριψη από την κυβερνητική πλειοψηφία στην Μπρατισλάβα, της συμμετοχής της Σλοβακίας στο Μηχανισμό Στήριξης για την Ελλάδα, «ενισχύει την εθνικιστικο-λαϊκιστική πελατεία του τετρακομματικού δεξιού κυβερνητικού συνασπισμού και της επικεφαλής του». Ομως, αυτή η αρνητική στάση της πρωθυπουργού Ιβέτας Ραντιτσόβα και των σημερινών κυβερνητικών εταίρων της - ήδη από τον προεκλογικό τους αγώνα για τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου - «θα έχει μέσα στην ΕΕ καταστροφικές πολιτικές συνέπειες, όχι βέβαια για την Ελλάδα ή για τις χώρες της Ευρωζώνης, αλλά για την ίδια την χώρα της, τη Σλοβακία», επισημαίνει η κα Κοπάινιγκ.
Σύμφωνα με ανάλυση της συντηρητικής, διεθνώς έγκυρης, ελβετικής εφημερίδας «Νόιε Τσιούρχερ Τσάιτουνγκ», οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να ξεχάσουν την τωρινή στάση της επίσημης Μπρατισλάβας, όταν στο μέλλον η ίδια χρειαστεί τη βοήθειά τους, μιας επίσημης Μπρατισλάβας, δηλαδή της σημερινής κυβέρνησης, η οποία, ακόμη και έξι χρόνια μετά από την ένταξη της χώρας στην ΕΕ, δεν έχει ακόμη αντιληφθεί τους κανόνες που ισχύουν στην Ενωση.
Κάτι που, εξ άλλου, είχε διαμηνυθεί εμμέσως πλην σαφώς από τις Βρυξέλλες, προς τους μελλοντικούς κυβερνώντες - ήδη μετά από τις σχετικές αρνητικές διακηρύξεις της κας Ραντιτσόβα παραμονές του σχηματισμού της κυβέρνησής της - πως δηλαδή η Σλοβακία, σε περίπτωση προβλημάτων της, θα αφεθεί στις τύχες της.
Ομως, όπως γράφει στην εφημερίδα «Κουρίρ» ο Μπέρναντι Γκάουλ, η κα Ραντιτσόβα ξεχνά το γεγονός πως τότε η Σλοβακία δεν ήταν καν μέλος της ΕΕ και πως η χώρα της λάμβανε, παρόλα αυτά, κοινοτικές επιδοτήσεις πολύ πριν την ένταξή της το 2004 στην ΕΕ.
Αστοχη θεωρούν οι αναλυτές και την επίκληση της «πτωχής Σλοβακίας» από κυβερνητικά στελέχη στη Μπρατισλάβα, σημειώνοντας ότι ως «πτωχή», μια χώρα δεν έχει καν θέση μέσα στην Ευρωζώνη, στην οποία η Σλοβακία ανήκει, ως το νεότερο μέλος της, από την 1 η Ιανουαρίου του 2009.
Προκλητικό από την άλλη, χαρακτηρίζεται, σε συζητήσεις με άλλους αναλυτές, το επιχείρημα του υπουργού Οικονομικών Ιβαν Μίκλος, πως «όταν ζητείται η αλληλεγγύη πτωχών προς πλούσιους και υπεύθυνων προς ανεύθυνους, τότε ο ίδιος δεν βλέπει ότι τίθεται θέμα αλληλεγγύης».
«Η Ελλάδα και οι Έλληνες» ήταν μόνιμα στο στόχαστρο της κας Ραντιτσόβα στη διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα, επιδιώκοντας η ίδια να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά το θέμα απόρριψης της βοήθειας προς την Αθήνα, επισημαίνει στο σχόλιό της η επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της «Κουρίρ».
Βέβαια, μπορεί η κα Ραντιτσόβα να εκμεταλλεύτηκε το θέμα, όμως τελικά αυτό δεν της απέδωσε τα προσδοκώμενα οφέλη, καθώς το κόμμα της σημερινής Σλοβάκας πρωθυπουργού, η συντηρητική Χριστιανική Δημοκρατική Ενωση, καταποντίστηκε στη δεύτερη θέση, συγκεντρώνοντας ποσοστό μόλις 15,4%, ούτε το μισό εκείνου του αντιπάλου της, του σοσιαλδημοκρατικού ΣΜΕΡ του απερχόμενου πρωθυπουργού Ρόμπερτ Φίτσο, που ξεπέρασε το 34%.
Παρά το γεγονός της νίκης του, ο Ρόμπερτ Φίτσο, του οποίου η απερχόμενη κυβέρνηση είχε εγκρίνει και συναποφασίσει σε κοινοτικό επίπεδο τη συμμετοχή της χώρας του στο Μηχανισμό Στήριξης για την Ελλάδα, δεν κατόρθωσε τελικά να βρει εταίρο για την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 76 εδρών (στο σύνολο των 150 της σλοβακικής Βουλής) και τη διατήρηση της μέχρι τώρα κεντροαριστερής κυβέρνησής του.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr