Οι αλλαγές, προϊόν συζήτησης με τους κοινωνικούς εταίρους σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, είναι οι εξής τέσσερις:
- Μείωση του κόστους εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας. Μέχρι σήμερα για την αναγνώριση οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν το 20% του συντάξιμου μισθού για κάθε μήνα. Το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 30% από 1-1-2011 έως 31-12-2014, ενώ από 1-1-2015 η μείωση θα ανέβει στο 50% του σημερινού ποσού.
- Εγγύηση από το κράτος ενός αξιοπρεπούς επιπέδου συντάξεων
- Ανάληψη από το κράτος της υποχρέωσης χρηματοδότησης του ασφαλιστικού συστήματος
- Ανοιχτό ενδεχόμενο αύξησης του επιδόματος των 800 ευρώ, που δίνεται στους συνταξιούχους για την περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης. Σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο " καταγράφουμε με συγκεκριμένη ρύθμιση ότι θα μπορούμε να το αναπροσαρμόσουμε με αποφάσεις των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας, στο βαθμό που τα δημοσιονομικά της χώρας το επιτρέψουν".
Η Νέα Δημοκρατία αποφάσισε να ζητήσει ονομαστική ψηφοφορία επί των άρθρων για τα οποία εγείρεται θέμα αντισυνταγματικότητας ή έχουν εκφράσει ενστάσεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Επισημαίνεται ότι η διαδικασία της Πέμπτης περιπλέκεται και από την απόφαση των υπαλλήλων του κοινοβουλίου να συμμετάσχουν (για πρώτη φορά στα χρονικά της Μεταπολίτευσης) στην απεργία που έχουν κηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.
Πριν την ψηφοφορία επί της αρχής, μίλησε στη Βουλή ο Γιώργος Παπανδρέου. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "αν δεν γίνει αυτή η παρέμβαση, το σύνολο της ελληνικής οικονομίας θα τιναχτεί στον αέρα". Ως εκ τούτου, κάλεσε όλους τους βουλευτές να λάβουν ιστορικές αποφάσεις. Επίσης, δεσμεύτηκε προσωπικά ότι το επίδομα που αντικαθιστά την 13η και 14η σύνταξη, θα αναπροσαρμοστεί επί τα βελτίω μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες της ελληνικής οικονομίας. Τέλος, "παρότρυνε" τον αρμόδιο υπουργό να προβεί σε αλλαγές (στα όρια του δυνατού) μέχρι και την τελευταία στιγμή αύριο, σύμφωνα με τις υποδείξεις και τις παρατηρήσεις των βουλευτών της συμπολίτευσης, αλλά και της αντιπολίτευσης.
Ο υπουργός Εργασίας, μίλησε στη Βουλή για μια πολύ σημαντική διαρθρωτική αλλαγή "που ανατρέπει ένα νοσηρό κλίμα δεκαετιών, χωρίς να υπολογίζει την έννοια του πολιτικού κόστους".
Ο κ. Λοβέρδος παραδέχθηκε ότι τόσο η βίαιη αλλαγή των ορίων ηλικίας, όσο και η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης "κατέστησαν όροι των δανειστών", κι αφού η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να παγώσουν οι αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2010. Διαβεβαίωσε όμως ότι "όταν η χώρα τα καταφέρει και ορθοποδήσει, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα πολλές από τις αδικίες να τις άρουμε".Απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του κόμματός του, ο κ. Λοβέρδος μίλησε "για μία νέα σχέση εμπιστοσύνης που σφυρηλατείται και η οποία προκύπτει μέσα και από τον πολιτικό και επιστημονικό διάλογο που προηγήθηκε, αλλά και συνεχίζεται σε επίπεδο κοινωνίας".
Άγνωστο πάντως παραμένει αυτή τη στιγμή αν έπεισε τους βουλευτές του για την αναγκαιότητα των αλλαγών, μολονότι οι βασικές διατάξεις του ασφαλιστικού προβλέπονται ρητά από το Μνημόνιο, το οποίο είχαν οι ίδιοι υπερψηφίσει. Υπενθυμίζεται ότι υπέρ του ασφαλιστικού ψήφισαν επί της αρχής ο αποχωρήσας από τη Νέα Δημοκρατία βουλευτής Κώστας Κιλτίδης και η διαγραφείσα από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ντόρα Μπακογιάννη. Αντιθέτως, κατά του ασφαλιστικού ψήφισε η διαγραφείσα βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα και παρών οι Γιάννης Δημαράς και Βασίλης Οικονόμου.
Φωτεινή ΠούληΔείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr