Η έκθεση αποτελεί τον " τρίτο κύκλο αξιολόγησης " που διεξήγαγε η GRECO ( Groupe d'Etats contre la Corruption- Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς) , ειδικό όργανο του Συμβουλίου της Ευρώπης που παρακολουθεί τη βελτίωση των χωρών-μελών στα θέματα της διαφθοράς.
" Περισσότερη διαφάνεια ", " απλοποίηση του ιδιαίτερα περίπλοκου νομικού πλαισίου ", " κατάργηση των προθεσμιών διαγραφής για την άσκηση ποινικών διώξεων πρώην πολιτικών ή πολιτικών εν ενεργεία ", είναι μερικές από τις συνολικά 27 συστάσεις του ΣτΕ προς την Ελλάδα.
Η GRECO πρόκειται να επανέλθει το 2012, για να ελέγξει κατά πόσο οι συστάσεις αυτές ακολουθήθηκαν από την χώρα.
Η έκθεση αναφέρεται ξεχωριστά σε δύο θέματα : " την ενοχοποίηση της διαφθοράς " και " τη διαφάνεια στη χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων".
Σε ό,τι αφορά στην " ενοχοποίηση της διαφθοράς ", στο κείμενο αναγνωρίζεται ότι η ελληνική ποινική νομοθεσία καλύπτει μεν όλους τους τύπους των παραβάσεων, είναι όμως τόσο " υπερβολικά περίπλοκη ", που επηρεάζεται σοβαρά η " αποτελεσματική και με συνέπεια " εφαρμογή της.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι υπάρχει μία σειρά ελλείψεων σε ό,τι αφορά " στη διαφθορά των δικαστών, εθνικών και διεθνών, των διαιτητών, των ενόρκων, ενώ παράλληλα υπάρχουν εμπόδια στις διαδικασίες για μια αποτελεσματική καταπολέμηση της διαφθοράς ".
Η GRECO συνιστά μεταξύ άλλων :
- Την κατάργηση της προθεσμίας ειδικής διαγραφής για την άσκηση διώξεων στα μέλη της κυβέρνησης και στα πρώην κυβερνητικά μέλη.
- Την κατάργηση της δυνατότητας αναβολής ή διακοπής των διώξεων για " πολιτικές δράσεις " και " αδικήματα που θα μπορούσαν να ζημιώσουν τις διεθνείς σχέσεις του κράτους ".
- Την αλλαγή της νομοθεσίας που υποχρεώνει τους κατοίκους του εξωτερικού να ταξιδεύσουν στην Ελλάδα για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματα, διότι ορισμένα κόμματα μοιράζουν δωρεάν εισιτήρια, πράξη ικανή να επηρεάσει την απόφαση του εκλογέα.
Σε ό,τι αφορά " στη διαφάνεια της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων " η GRECO αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα αρκετά επαρκές νομοθετικό πλαίσιο, παρ'ολα αυτά συμπεραίνει ότι απαιτείται μεγαλύτερη διαφάνεια και πιο ακριβείς λογιστικούς υπολογισμούς για τις οικονομικές δραστηριότητες κατά τη διάρκεια των προεκλογικών εκστρατειών.
Ζητείται από την Ελλάδα να καταργήσει τα ανώνυμα κουπόνια για ορισμένες δωρεές. Για δωρεές που υπερβαίνουν τα 600 ευρώ να γίνονται μέσω τραπεζικών καταθέσεων, η δε ενημέρωση για τη χρηματοδότηση να γίνεται στα χρονικά όρια που επιβάλλονται.
Ζητά η καλυτέρευση του συστήματος ελέγχου να αποτελέσει προτεραιότητα, ενισχύοντας την ανεξαρτησία της Επιτροπής Ελέγχου που έχει τη σχετική ευθύνη.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr