Η ομολογία του πρώην Υπουργού Μεταφορών του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη, ότι δέχθηκε χρήματα από τα διαβόητα μαύρα ταμεία της Γερμανικής εταιρείας Siemens και οι μαρτυρίες που εμπλέκουν πρώην υπουργούς της Νέας Δημοκρατίας στις αμφιλεγόμενες ανταλλαγές ακινήτων μεταξύ του δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου, πυροδοτούν εξελίξεις στα δύο μεγάλα κόμματα.
Ο Σαμαράς διώχνει «τα βαρίδια»
Από τη μία πλευρά, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντώνης Σαμαράς, έθεσε ουσιαστικά εκτός κόμματος, τους κυρίους Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο, σημειώνοντας ότι δεν θα απολογείται στο εξής για τη συμπεριφορά τους και τοποθετώντας τους στην ίδια μοίρα με τον διαγραμμένο, πρώην Υπουργό Αιγαίου, Αριστοτέλη Παυλίδη: «Αν δεν το έχετε καταλάβει, εγώ έχω πάρει εντολή να χτίσω μια καινούργια Νέα Δημοκρατία. Δεν απολογούμαι για το χθες, δεν θα απολογούμαι για νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου Παυλίδη ή Βουλγαράκη ή Ρουσόπουλου» δήλωσε το μεσημέρι της Παρασκευής ο κ. Αντώνης Σαμαράς και προσέθεσε: «Όποιος -το ξεκαθαρίζω- έχει βλάψει την παράταξη, δεν θα είναι μαζί μας. Αλλά και δεν πρόκειται να αφήσω ποτέ κανέναν να στοχοποιηθεί άδικα. Τίποτε άλλο».
Κατόπιν τούτων, καθίσταται σαφές ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. παίρνει εμμέσως αποστάσεις και από τον κ. Καραμανλή, την κυβέρνηση του οποίου αποδοκιμάζει σταδιακά, διαχωρίζοντας τη θέση του. Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται και από την επισημοποίηση της συγκρότησης Επιτροπής Αξιολόγησης Στελεχών στη Ν.Δ., την οποία είχε προαναγγείλει ο κ. Σαμαράς εδώ και αρκετές ημέρες. Στόχος της Επιτροπής, όπως αναφέρουν παράγοντες της Ρηγίλλης, είναι να απαλλαχθεί η Ν.Δ. «από τα βαρίδια του παρελθόντος» και «στελέχη που πλήγωσαν την παράταξη». Όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, «η Επιτροπή Αξιολόγησης αναλαμβάνει την αποστολή της διαρκούς αξιολόγησης και της ανανέωσης των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, με στόχο ένα κόμμα αξιών. Στην Επιτροπή μετέχουν, υπό τη θεσμική τους ιδιότητα, ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής, ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, η Γενική Διευθύντρια του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Παράλληλα με την διαγραφή στελεχών «που προκάλεσαν με τη συμπεριφορά τους», ο κ. Σαμαράς ενδέχεται να προχωρήσει άμεσα και στις εκκαθαρίσεις όσων πρόσκεινται στην ήδη διαγραμμένη πρώην εσωκομματική του αντίπαλο, Ντόρα Μπακογιάννη. Αν και πολλά από τα στελέχη αυτής της τάσης αποχωρούν από μόνα τους, όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή στην Κρήτη, η Ρηγίλλης φοβάται ότι η παραμονή βουλευτών από το στενό πυρήνα της κας. Μπακογιάννη στην κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. θα μπορούσε να λειτουργήσει ως «5η φάλαγγα» μέσα στο κόμμα.
Μεγαλώνει το χάσμα Παπανδρέου - Εκσυγχρονιστών
Σε αντίθεση με τον κ. Σαμαρά, ο Γιώργος Παπανδρέου είχε ήδη διαγράψει από καιρό τους κυρίους Μαντέλη και Τσουκάτο, πρώην στενούς συνεργάτες του Κώστα Σημίτη, οι οποίοι παραδέχθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση Siemens. Ταυτόχρονα έχει θέσει και τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό ουσιαστικά εκτός Κινήματος. Οι αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών φαίνεται να δικαιώνουν – επικοινωνιακά τουλάχιστον - τις αποστάσεις που πήρε από το «εκσυγχρονιστικό» παρελθόν: Εναντίον του κ. Μαντέλη ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, με την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, μετά την ομολογία του ότι η Siemens κατέθεσε 200.000 μάρκα σε λογαριασμό που διατηρούσε στην Ελβετία. Του απαγορεύθηκε η έξοδος από την Ελλάδα, δεσμεύθηκαν τραπεζικοί του λογαριασμοί, ζητήθηκε η δέσμευση της περιουσίας του μέχρι του προαναφερθέντος ποσού, ενώ η ΥΠΕΕ πραγματοποιεί έρευνες σχετικά με την υπόθεση, στα γραφεία της Siemens στην Αθήνα. Ταυτόχρονα, αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και του πόθεν έσχες, τόσο του κ. Μαντέλη, όσο και του κ. Τσουκάτου, παρ’ ότι ο τελευταίος δεν έχει κληθεί ακόμη από την εξεταστική επιτροπή. Ο κ. Παπανδρέου δεν δίστασε μάλιστα να παραδεχθεί και τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ στα σκάνδαλα: «Όλοι έχουμε ευθύνη για πρακτικές του παρελθόντος, αλλά σήμερα έχουμε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη να αλλάξουμε αυτές τις πρακτικές» δήλωσε την Παρασκευή από την Κομοτηνή, την ώρα που η Ν.Δ. ζητούσε την κλήτευση του κ. Σημίτη στην εξεταστική επιτροπή για τη Siemens.
Η απαραίτητη αυτοκάθαρση
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι Παπανδρέου και Σαμαράς θεωρούν τη διαδικασία αυτοκάθαρσης απαραίτητη, προκειμένου να αμυνθεί το πολιτικό σύστημα απέναντι στην πλήρη απαξίωσή του. Η απόδοση δικαιοσύνης, έστω και σε συμβολικό επίπεδο, πιθανόν να εκτονώσει σε ένα βαθμό τις πιέσεις που δέχονται τα δύο μεγάλα κόμματα από την εξαγριωμένη, λόγω των σκληρών οικονομικών μέτρων, κοινή γνώμη. Ταυτόχρονα, οι δύο αρχηγοί έχουν την ευκαιρία να δώσουν το στίγμα τους και να επιβάλουν – μια και καλή – την κυριαρχία τους στις παρατάξεις τους. Όπως συμβαίνει όμως συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, ελλοχεύει ο κίνδυνος μαζί με τα «ξερά» (τους ανεπαρκείς και τους διεφθαρμένους) να καούν και τα χλωρά (π.χ. ικανά στελέχη της εποχής του εκσυγχρονισμού).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr