Στην επιστολή παραίτησής της, η κυρία Γκερέκου αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Στη μέχρι τώρα πορεία μου στην πολιτική, ποτέ δεν διεκδίκησα την κατοχή του «αλάθητου». Ενδεχομένως να μπορεί κανείς να συμφωνεί ή και να διαφωνεί με τις πολιτικές μου κρίσεις. Δεν θα επιτρέψω όμως σε κανέναν και για τον οποιοδήποτε λόγο, να μου καταλογίσει ατομική ιδιοτέλεια με σκοπό το προσωπικό όφελος. Πολύ δε περισσότερο, δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να επιτρέψω, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη στιγμή, η υπόθεση αυτή του συζύγου μου, να αποτελέσει τη βάση για γενικευμένες κατηγορίες κατά της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού. Για το λόγο αυτό, υπέβαλα άμεσα την παραίτησή μου». Όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, «ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου, έκανε αποδεκτή την παραίτηση» , προσθέτοντας ότι «η Άντζελα Γκερέκου υπέβαλε την παραίτησή της για λόγους ευαισθησίας και ευθιξίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή αφορμή για να πληγεί η Κυβέρνηση, παρά το ότι, όπως ενημέρωσε τον πρωθυπουργό, ουδεμία εμπλοκή έχει στις φορολογικές εκκρεμότητες του συζύγου της».
Οι Οφειλές του κ. Βοσκόπουλου
Της παραίτησης είχε προηγηθεί ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με το οποίο ο κ. Βοσκόπουλος φέρεται να χρωστάει στην εφορία 5,5 εκατ. Ευρώ από φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Στην απάντησή του, ο ίδιος ο καλλιτέχνης δεν αρνείται ότι υφίσταται ζήτημα με τη φορολογική του ενημερότητα, αλλά διατείνεται ότι η υπόθεση δεν έχει τελεσιδικήσει: «Σημερινό δημοσίευμα που αναφέρεται σε δήθεν «φορολογική μου ασυλία», έχει εμένα ως εμφανή στόχο αλλά ουσιαστικώς άλλον πλήττει. Γι’ αυτό, εκτός από την ύποπτη για τη σκοπιμότητά της επισήμανση, ότι υποβάλλω δήλωση μαζί με τη σύζυγό μου την ιδιότητα της οποίας παραθέτει, στο δημοσίευμα περιέχονται ανακρίβειες κρίσιμης σημασίας. Επισημαίνω χαρακτηριστικά: Η φορολογική υποχρέωση, η οποία εκκρεμεί ακόμη στα δικαστήρια, γεννήθηκε σε χρόνο κατά τον οποίο δεν γνώριζα καν τη σημερινή σύζυγό μου και δεν σχετίζεται ούτε κατ’ ελάχιστον με την ίδια. Άλλη ήταν τότε η συζυγική μου σχέση. Δεν εισέπραξα ο ίδιος, δεν καρπώθηκα και δεν απέκτησα ουσιαστικώς ποτέ, τα εισοδήματα στα οποία αντιστοιχεί ο φόρος που μου καταλογίστηκε. Η φορολογική αρχή που επιλήφθηκε εξαιτίας αντιδικίας και είναι γνωστή από τη δημοσιότητά της και τα αντίστοιχα δικαστήρια, προσδιορίζουν το πρόσωπο που απόλαυσε όσα ως «εισοδήματά μου» υπολογίστηκαν. Δεν ζήτησα ποτέ διαγραφή του χρέους. Ζήτησα τη διαγραφή των προσαυξήσεων που διπλασιάζουν την οφειλή και την άρση των βαρών, ώστε να πωληθούν τα ακίνητά μου και να εισπράξει η Εφορία το τίμημα, αντί του μικρότερου που ο πλειστηριασμός θα απέφερε. Δεν έχω τέσσερα αυτοκίνητα, όπως γράφεται αλλά μόνο ένα και μάλιστα μοντέλο του 1977, το οποίο έχει εγκαταλειφθεί και δεν κυκλοφορεί. Έχω μόνο τα κατεσχημένα από το δημόσιο ακίνητα. Κατέβαλα όσα μου ήταν δυνατό να καταβάλω, ενόψει του ότι όπως ευρέως είναι γνωστό, εδώ και πολλά χρόνια έχω παύσει να εργάζομαι. Επομένως, το δημοσίευμα που αναφέρεται σε γεγονότα που μόνο στο πρόσωπό μου αφορούν, ουσιαστικώς με αδικεί».
Προσωρινή Κάλυψη
Η κυβέρνηση αρχικά προσέφερε κάλυψη στην κ. Γκερέκου, έως ότου διευκρινιστούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης. Ωστόσο, η ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών που ακολούθησε δεν άφησε κανένα περιθώριο ελιγμών: «Σε συνέχεια σχετικού δημοσιεύματος στη σημερινή έκδοση της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, προκύπτει ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο κ. Τ. Βοσκόπουλος οφείλει περίπου 5,5 εκατομμύρια ευρώ στην Εφορία από φόρους εισοδήματος, πρόστιμα και προσαυξήσεις. Για το λόγο αυτό η αρμόδια Δ.Ο.Υ. έχει εγγράψει πέντε υποθήκες σε ακίνητά του για την εξασφάλιση των απαιτήσεων του Δημοσίου, ενώ έχουν ήδη ασκηθεί και δύο ποινικές διώξεις για χρέη προς το Δημόσιο κατά τα έτη 2006 και 2009, οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμα εκδικασθεί λόγω αναβολών στα δικαστήρια. Παράλληλα η Δ.Ο.Υ. έχει προβεί στη δέσμευση ακινήτων του κ. Βοσκόπουλου. Το Υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι τα μέτρα που είχαν ληφθεί για την είσπραξη της μεγάλης αυτής οφειλής προφανώς δεν υπήρξαν επαρκή. Είναι γνωστό δε το ευρύτερο πρόβλημα των ανείσπρακτων οφειλών πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς το Δημόσιο, οι οποίες διογκώθηκαν σε πρωτοφανή βαθμό τα προηγούμενα χρόνια λόγω διάλυσης των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, πρόβλημα το οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με διοικητικά μέτρα καθώς και με το νέο φορολογικό σύστημα που τίθεται σε εφαρμογή. Όσον αφορά στην καθυστέρηση της είσπραξης των οφειλών του κ. Βοσκόπουλου, διατάχθηκε σήμερα Ένορκη Διοικητική Εξέταση για τη διερεύνηση τυχόν παραλείψεων. Παράλληλα, το Υπουργείο Οικονομικών θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για τις άμεσες ενέργειες προς αναγκαστική είσπραξη των απαιτήσεων μέσω πλειστηριασμών. Επισημαίνεται ότι με τον πρόσφατο νόμο 3842/2010 «Αποκατάσταση φορολογικής δικαιοσύνης και αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής» θεσπίζονται συγκεκριμένες ρυθμίσεις για τη συντόμευση των χρόνων είσπραξης των απαιτήσεων και την επιτάχυνση της εκδίκασης σε παρόμοιες δικαστικές διενέξεις. Έτσι, επιτυγχάνεται η γρήγορη τελεσιδικία για τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις και οι οφειλέτες του Δημοσίου δεν θα μπορούν να αποφεύγουν τις υποχρεώσεις τους προς το Ελληνικό Δημόσιο μέσω διαδικαστικών καθυστερήσεων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να αποκαταστήσει την πλήρη τήρηση των νόμων και να αντιμετωπίζει όλους του πολίτες ως ίσους σχετικά τόσο με τα δικαιώματά τους όσο και με τις υποχρεώσεις τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση μεγαλοοφειλέτη, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο».
Παραίτηση και Αντιδράσεις
Κατόπιν τούτων, η παραίτηση της κυρίας Γκερέκου κατέστη εκ των πραγμάτων αναπόφευκτη, χωρίς όμως να κοπάσουν οι αντιδράσεις. Ενδεικτική είναι άλλωστε η σκληρή ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της Νέας Δημοκρατίας: «Με μεγάλη καθυστέρηση, ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου απομάκρυνε από την κυβέρνηση την υφυπουργό κα Α. Γκερέκου. Όμως, το μεγάλο πολιτικό θέμα, που έχει προκύψει για την κυβέρνηση παραμένει. Σε μία περίοδο κατά την οποία ο κ. Γ. Παπανδρέου προχωρεί, με την πολιτική του σε δραματική οικονομική αφαίμαξη των Ελληνικών νοικοκυριών, διεκδικώντας για τον εαυτό του το ρόλο του δημοσίου εισαγγελέα έναντι των πάντων, αποδεικνύεται ότι δεν είναι σε θέση να εγγυηθεί και να διασφαλίσει τη διαφάνεια στο κόμμα του, ούτε καν μεταξύ των υπουργών του».
Σημειώνεται, τέλος, ότι η είδηση της παραίτησης Γκερέκου επανέφερε στο προσκήνιο τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης, χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο επισήμως.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr