Αναρωτώμενος ποια είναι τα αίτια της κρίσης δανεισμού μιας χώρας, ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε σε 3 αίτια: Υψηλό χρέος και υψηλό έλλειμμα - Πτώση της ανταγωνιστικότητας - Αδυναμία διαχείρισης από την εκάστοτε κυβέρνηση.
«Τη μία παρομοίαζε την ελληνική οικονομία με το μοιραίο υπερωκεάνιο «Τιτανικός». Την άλλη υπουργοί της διακήρυσσαν ότι «δεν υπάρχει σάλιο» για να πληρωθούν οι τρέχουσες πληρωμές συντάξεων (...) Την άλλη ενέπλεξαν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να εκβιάσουν ευρωπαϊκή στήριξη. (...) Κι όλο αυτό το διάστημα δίσταζαν και αργούσαν να πάρουν στοιχειώδη μέτρα περιστολής του ελλείμματος», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα, μιλώντας για «σφάλματα της νέας διακυβέρνησης».
Ο ίδιος επέρριψε ευθύνες και στη λειτουργία της ευρωζώνης: «Η δική μας κρίση δεν θα γινόταν πανευρωπαϊκή, αν δεν ήταν στρεβλό και το σύστημα της νομισματικής μας ενοποίησης (...) Η νομισματική μας Ένωση δεν διέθετε μηχανισμούς στήριξης ενός κράτους-μέλους της ευρωζώνης που θα βρεθεί σε κρίση δανεισμού. Τον μηχανισμό αυτό τώρα τον απέκτησε - έστω σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο - και με αρκετά ακόμα λειτουργικά προβλήματα, που είδαμε να τα λύνει τα τελευταία εικοσιτετράωρα και υπό τον πίεση των αγορών».
Διατυπώνοντας προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, μίλησε για «μέτρα τόνωσης» και σημείωσε: «Εκτός από την περιουσία του δημοσίου, η Ελλάδα έχει και πολλαπλά αναξιοποίητα συγκριτικά πλεονεκτήματα. Μοναδική φύση, μοναδική θέση, μοναδική Ιστορία, παράδοση και κληρονομιά. Και το ταλέντο των ανθρώπων της. Που διαπρέπουν παντού στον κόσμο και μαραζώνουν μόνο στον τόπο τους». Ο κ. Σαμαράς υπερασπίστηκε και τη μείωση των βουλευτών σε 200.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr