"Τα πάντα ήταν ανοικτά και θα είναι ανοικτά μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση. Εκείνο όμως που έχουμε εμείς να πούμε είναι ότι έχουμε λογικά επιχειρήματα για την μη περικοπή μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Αυτό όμως είναι θέμα διαπραγμάτευσης", είπε ο υπουργός στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ.
"Στο δημόσιο τομέα πήραμε αποφάσεις και μέτρα έτσι ώστε να μην μπορεί να μας ζητήσεις κανείς πλέον άλλα μέτρα για το 2010", είπε. "Για τον ιδιωτικό τομέα γνωρίζουμε και γνωρίζουν όλοι ότι οι περικοπές μισθών είναι και περικοπές ασφαλιστικών εισφορών. Συνεπώς τα ταμεία μας δύσκολα αντέχουν περικοπή 13ου και 14ου μισθού".
Ο Πεταλωτής εξέφρασε την αισιοδοξία ότι η Γερμανία θα συμμετάσχει τελικά στην παροχή βοήθειας στην Ελλάδα, παρά τις όποιες αντιρρήσεις στο γερμανικό κυβερνητικό συνασπισμό ενόψει των τοπικών εκλογών της 9ης Μαΐου.
"Μία αναστάτωση οικονομική στην Ελλάδα δεν θα την άντεχε κυρίως κανένα ευρωπαϊκό κράτος", είπε ο Πεταλωτής. "Εγώ λέω ότι στο τέλος η Γερμανία θα συμμετέχει σε αυτόν τον ευρωπαϊκό μηχανισμό...γιατί γνωρίζουν και οι Γερμανοί ότι η Ελλάδα πλέον έχει τις προϋποθέσεις, ώστε να μπορεί να καταβάλλει το χρέος της, εφόσον της δοθούν δανεικά από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό".
Υπό την ασφυκτική πίεση των αγορών, η κυβέρνηση ζήτησε επίσημα την Παρασκευή την ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ωστόσο, οι αγορές είναι επιφυλακτικές για το πόσο γρήγορα θα μπορέσουν να απελευθερωθούν τα πρώτα χρήματα ενόψει της 19ης Μαΐου, όπου το Δημόσιο θα χρειαστεί ποσό ελαφρά χαμηλότερο των 10 δις ευρώ περίπου για αναχρηματοδότηση χρέους που λήγει και κάλυψη δανειακών αναγκών.
Λοβέρδος: Υπό αίρεση ο 13ος -14ος μισθός και κατώτατο ημερομίσθιο
Την εμμονή της Τρόικας στην κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα επιβεβαίωσε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Τα Νέα ο υπουργος Εργασίας, κ. Α. Λοβέρδος. Σύμφωνα με τον υπουργό, στη συνάντηση που είχε με στελέχη της λεγόμενης Τρόικας, συζητήθηκε κατάργηση του 14ου και του 13ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, αλλαγή στο καθεστώς των απολύσεων και μείωση του κατώτατου μισθού που σήμερα ανέρχεται στα 780 ευρώ. Ακόμη, στην συνάντηση εξετάσθηκαν ζητήματα σχετικά με το σύστημα διαιτησίας, το νομικό καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων, το καθεστώς των απολύσεων, την περικοπή της αποζημίωσης για απόλυση στον ιδιωτικό τομέα, την κατάργηση του ποσοστού των απολύσεων του 2% μηνιαίως, αλλά και το ενδεχόμενο να μειωθεί ο κατώτατος μισθός. Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Λοβέρδο τα θέματα αυτά δεν ετέθησαν ως προϋποθέσεις εφαρμογής του μηχανισμού υποστήριξης της Ελλάδας.
Ο υπουργός αποσαφήνισε πως το υπουργείο Εργασίας είναι αντίθετο σε τέτοιες επιλογές, καθώς η κατάργηση των επιπλέον δύο μισθών θα είναι μια απολύτως καταστροφική επιλογή για τους εργαζομένους, την αγορά, και τα ασφαλιστικά Ταμεία, σημειώνοντας πως κάθε μισθός σημαίνει για τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης 2 δισ. ευρώ.
Για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα τόνισε πως ανταποκρίνονται στα κριτήρια της ΕΕ και στις συστάσεις πολιτικής που έδωσε το Εcοfιn με την απόφασή του, της 16ης Φεβρουαρίου, καθώς οι προωθούμενες παρεμβάσεις σχεδιάστηκαν με βάση τα όσα υπάρχουν στην πρόσφατη ευρωπαϊκή εμπειρία, όπου 17 χώρες άλλαξαν το σύστημά τους.
Σήμερα η συνάντηση Λοβέρδου - ΓΣΕΕ
Με φόντο τις πιέσεις του ΔΝΤ για πιο σκληρά μέτρα που θα επηρεάσουν μισθούς και συντάξεις, θα ξεκινήσουν σήμερα οι συναντήσεις του υπουργού Εργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους για το Ασφαλιστικό και ενώ το υπουργείο περιμένει το ‘’πράσινο φως’’ για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο από την Κομισιόν. Για σήμερα έχει προγραμματιστεί η συνάντηση με τη ΓΣΕΕ, ενώ αύριο θα οριστικοποιηθούν οι νέες πιο επώδυνες ‘’μεταρρυθμίσεις’’ στη συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Κομισιόν, ενόψει της ένταξης στο μηχανισμό στήριξης.
Το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης πάντως κρίνεται αμφίβολο, καθώς η ΓΣΕΕ έχει δηλώσει ξεκάθαρα την αντίθεσή της στο νέο ασφαλιστικό σύστημα – αποχώρησε άλλωστε και από τις εργασίες της Επιτροπής των Ειδικών – και οι νέες αλλαγές στις συντάξεις δεν θα ‘φτιάξουν’ το κλίμα.
Στις αλλαγές που ήδη έγιναν, η επαναφορά του ΛΑΦΚΑ (Λογαριασμός Αλληλεγγύης Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης) στις συντάξεις άνω των 1400 ευρώ θα ισχύσει από το Σεπτέμβριο και όχι από το Νοέμβριο που προβλέπει το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό που συζητείται στη Βουλή.
Επιπλέον, από το 2011 και όχι από το 2013 θα ξεκινήσει ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων στον ΟΑΕΕ. Ο ίδιος ο υπουργός, άλλωστε, δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο ο τρόπος υπολογισμού της σύνταξης να αλλάξει νωρίτερα από το 2018, ίσως και από το 2013, ανάλογα και με τις πιέσεις του ΔΝΤ.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, κ. Γ. Παναγόπουλος δήλωσε σχετικά με τη ένταξη της χώρας στο μηχανισμό στήριξης: ‘’Αναμφίβολα πρόκειται για μια εξαιρετικά δυσάρεστη και επώδυνη εξέλιξη, ως αποτέλεσμα ενός πρωτοφανούς δημοσιοοικονομικού εκτροχιασμού που έχει οδηγηθεί η χώρα από μια άφρονα πολιτική.
Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει καθήκον και αυτό θα πράξει, μέσα σε πρωτοφανείς και αντίξοες συνθήκες να υπερασπιστεί την απασχόληση και τα δικαιώματα των εργαζομένων, των ανέργων και των συνταξιούχων που βρίσκονται στην κλίνη των Νεοφιλελεύθερων απαιτήσεων.’’
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr