«Φτάσαμε στο σημείο να ακούμε ευφάνταστα σενάρια εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Πρόκειται περί αστειότητας, που μόνο θυμηδία μπορούν να προκαλέσουν. Σήμερα η Ελλάδα, δεν είναι το πρόβλημα. Είναι μια αξιόπιστη χώρα που μπορεί να αναμετριέται υπεύθυνα με τα δικά της προβλήματα. Δεν είμαστε, ούτε δέχεται κανένας Έλληνας να είναι επαίτης. Δεν έχουμε ζητήσει εμείς χρήματα. Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι με όλα αυτά που κάνουμε, η χώρα μας θα τα καταφέρει» διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός κατά την προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, για το Πρόγραμμα Σταθερότητας.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι λόγω της δημοσιονομικής της κατάστασης, της διεθνούς συγκυρίας αλλά και του ελλείμματος αξιοπιστίας, η χώρα ήταν εύκολο να γίνει «το μαύρο πρόβατο, το πειραματόζωο στη νέα φάσης της διεθνούς κρίσης» και άφησε αιχμές για όσους, όπως είπε, θέλησαν «να γίνει η Ελλάδα ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων».
«Δυστυχώς, μερικοί πολιτικοί και κάποια ΜΜΕ, θέλησαν, παίζοντας με τον λαϊκισμό και τις προκαταλήψεις των ψηφοφόρων τους, να γίνει η Ελλάδα το εξιλαστήριο θύμα, ο αποδιοπομπαίος τράγος για τα δεινά των υπολοίπων. Αυτή η κατάσταση, δεν θα ανατρεπόταν με ευχολόγια, ξόρκια, καταγγελίες, ή με τον φόβο του πολιτικού κόστους. Για να πείσουμε, ήταν επιβεβλημένο να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις, για να ανατρέψουμε την κακή εικόνα όπου βρεθήκαμε» τόνισε.
«Η στήριξη που χρειαζόμαστε για να τις κάνουμε αυτές τις μεγάλες αλλαγές -αυτή τη στήριξη ζήτησα- στήριξη όχι για bail out, όπως λένε, αλλά για να έχουμε την απαραίτητη ηρεμία και σταθερότητα για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα, ώστε χωρίς επιβάρυνση, να κάνουμε τα μεγάλα βήματα για τη χώρα» τόνισε.
«Θα τα καταφέρουμε, αλλά θα είναι πολύ χρήσιμο να είναι εμφανές ότι η ΕΕ έχει ένα ισχυρό όπλο και μάλιστα οπλισμένο πάνω στο τραπέζι, ικανό να αποτρέψει κερδοσκοπία και κερδοσκόπους, κάτι που είναι έξω και πάνω από τις δυνάμεις τις δικές μας, τις δυνάμεις μιας οικονομίας του μεγέθους της δικής μας, της ελληνικής οικονομίας» πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι τα μέτρα ήταν επίπονα, τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση αναλαμβάνει το πολιτικό κόστος, αλλά και τις ευθύνες «απέναντι στην πατρίδα, για τη διάσωση της οικονομίας και τη διάσωση της χώρας». Από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ζήτησε πνεύμα συνεργασίας στις δεύτερη και κρίσιμη φάση, όπως είπε, που θα καταστήσει τη χώρα ικανή να μην βρεθεί ξανά σε αυτή τη θέση.
«Για την ΝΔ, έχω μιλήσει για τις ευθύνες της, και δεν θα επαναλάβω τα όσα έχω πει. Ας αποφασίσει η ίδια πως θέλει να σταθεί μπροστά στις αποφάσεις μας και θα αξιολογηθεί -όχι από εμένα αλλά από τον ελληνικό λαό».
Όσον αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ, με πρωτοβουλία του οποίου έγινε η συζήτηση, «όταν βρέθηκα κατ’ ιδία με σας κ. Τσίπρα, αλλά και με τους άλλους αρχηγούς των κομμάτων, δεν σας έβαλα καν στο δίλημμα να στηρίξετε τα συγκεκριμένα μέτρα. Δεν θα περίμενα να μου πείτε ότι θέλετε να κόψουμε μισθούς, να βάλουμε ΦΠΑ, να μειώσουμε επιδόματα ως έκτακτα μέτρα. Ούτε ζήτησα στήριξη αυτών των συγκεκριμένων μέτρων από εσάς κα Παπαρήγα ή από τον κ. Καρατζαφέρη. Σας απήλλαξα, αν θέλετε.
»Τα μέτρα ξέρουμε πως πονάνε και πόνεσαν και μας καθώς τα αποφασίσαμε. Θα περίμενα αυτό να το αναγνωρίσετε κε Τσίπρα, αλλά ούτε και αυτό το απαιτώ. Αυτό το οποίο όμως ζητώ, είναι σε αυτή την δεύτερη και πιο κρίσιμη φάση να υπάρξει πνεύμα συνεργασίας. Μπροστά μας είναι μια πιο σημαντική και θα έλεγα και πιο δημιουργική και ελπιδοφόρα μάχη. Είναι οι μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος, ώστε ποτέ ξανά να μην βρεθούμε σε αυτή την θέση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου διαβεβαίωσε ότι «θα πετύχουμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους» και διαβεβαίωσε ότι «η κρίση δεν μας κάνει να ξεχνάμε τις δεσμεύσεις μας. Ότι είπαμε προεκλογικά ισχύει». Αναπτύσσοντας τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε «μία πραγματική επανάσταση σε σχέση με όσα γνωρίζαμε μέχρι τώρα».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr