Περιμένουμε να ακούσουμε πώς είδε ο κ Νίμιτς τα πράγματα κατά την επίσκεψή του στην ΠΓΔΜ, ελπίζουμε ότι θα δούμε έναν πιο εποικοδομητικό πρωθυπουργό (Γκρούεφσκι) και ελπίζουμε ότι θα προχωρήσουμε σε μια λύση στο θέμα της ονομασίας, ώστε να απελευθερωθεί η ευρωατλαντική προοπτική της γειτονικής χώρας και η Ελλάδα να παίξει τον ρόλο ενός φίλου, ο οποίος θα τη βοηθήσει να προχωρήσει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ερωτηθείς για την επίσκεψη του μεσολαβητή.
Ο κ. Δελαβέκουρας υπενθύμισε τις προσπάθειες της νέας κυβέρνησης, και του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου προσωπικά, «να δημιουργήσουμε καλύτερο κλίμα, αλλά δεν συναντάμε πάντα την ανταπόκριση που θα θέλαμε». «Αυτή τη στιγμή ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ αρνείται να διαπραγματευτεί. Έχει χρησιμοποιήσει διάφορες δικαιολογίες, αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί το θέμα της ταυτότητας», είπε χαρακτηριστικά.
«Ο κ. Γκρούεφσκι επιλέγει τη μη λύση, την αδράνεια, τη στασιμότητα, επιλέγει να ορθώνει εμπόδια στην προσπάθεια που κάνουμε να φτάσουμε σε λύση» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.
Ο κ. Γκρούεφσκι, μιλώντας στη Βουλή της ΠΓΔΜ σχετικά με το τι νεώτερο υπάρχει από την τελευταία επίσκεψη του μεσολαβητή του ΟΗΕ ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Οι συνομιλίες με τον κ. Νίμιτς ήταν συμβουλευτικού χαρακτήρα, ενώ καθοριστικό θα είναι το αποτέλεσμα από την επίσκεψη του κ. Νίμιτς στην Ελλάδα, η οποία, υπογραμμίζει την κόκκινη γραμμή της, κάτι που πρακτικά σημαίνει ότι δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις».
«Η Ελλάδα διατυπώνει δημόσια τη θέση της για αλλαγή της ονομασίας της χώρας μας με την προσθήκη γεωγραφικού προσδιορισμού στον όρο Μακεδονία. Αναφέρει συχνά τους όρους 'Βόρεια' ή 'Ανω', ενίοτε και τον όρο 'Νέα'. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που προσφέρουν. Πέραν αυτού, η θέση της είναι ότι το όνομα που προτείνει πρέπει να ισχύει έναντι όλων: τόσο εντός όσο και εκτός των συνόρων της Μακεδονίας. Παράλληλα αμφισβητεί την μακεδονική εθνική ταυτότητα, και αρνείται να αποδεχθεί την ύπαρξη μακεδονικής γλώσσας», ανέφερε ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι.
«Από την πλευρά μας ενδιαφερόμαστε να βρούμε λύση, διότι αυτό θα δώσει ώθηση στις διαδικασίες ένταξης της χώρας μας στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, κάτι που αποτελεί το στρατηγικό μας στόχο. Ταυτόχρονα, προσέχουμε ώστε επιλύοντας ένα πρόβλημα να μην δημιουργήσουμε άλλο, μεγαλύτερο» πρόσθεσε ο κ. Γκρούεφσκι.
O κ. Νίμιτς, ολοκληρώνοντας τις επαφές του στα Σκόπια, και ιδιαίτερα με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, τόνισε ότι το βασικό αντικείμενο της διαπραγματευτικής διαδικασίας είναι το θέμα του ονόματος.
«Από τη δική μου οπτική γωνία, το κύριο ζήτημα των συνομιλιών είναι το όνομα της χώρας, όπως αυτό αναφέρεται στα Ψηφίσματα του ΟΗΕ και στην Ενδιάμεση Συμφωνία. Όλα τα άλλα ζητήματα, που προέκυψαν κατά τη διάρκεια των
διαπραγματεύσεων όλα αυτά τα χρόνια, πιστεύω ότι, μπορούν να θεωρηθούν ως δευτερεύοντα», δήλωσε ο κ. Νίμιτς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr