Αναφερόμενος στην επικείμενη επίσκεψη Νίμιτς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας υπογράμμισε ότι ο μεσολαβητής του ΟΗΕ έχει κληθεί στην περιοχή με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, και επισήμανε ότι θα είναι η πρώτη επίσημη συνάντηση γνωριμίας που θα έχει η ελληνική πλευρά μαζί του.
Μιλώντας από τις Βρυξέλλες, όπου συνεδρίασε τη Δευτέρα το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο Δ.Δρούτσας επανέλαβε ότι χωρίς προηγούμενη επίλυση του θέματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ δεν μπορεί να τεθεί θέμα έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με τη χώρα.
Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα ότι η πλευρά της ΠΓΔΜ και ιδιαιτέρως ο πρωθυπουργός της χώρας Νίκολα Γκρουέφσκι να καταλάβουν ότι δεν έχει νόημα η κωλυσιεργία.
Εν όψει της άφιξης του Μάθιου Νίμιτς πραγματοποιήθηκε στην ΠΓΔΜ συνάντηση της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας.
«Συμφωνήσαμε στις συναντήσεις που θα έχουμε με τον κ. Νίμιτς, να επιδείξουμε εποικοδομητική και δραστήρια διάθεση, με στόχο να συμβάλλουμε το προσεχές διάστημα στην εξεύρεση λύσης ή τουλάχιστον στην επίτευξη προόδου για το διμερές θέμα που επέβαλε η Ελλάδα και το οποίο σχετίζεται με το συνταγματικό όνομα της 'Δημοκρατίας της Μακεδονίας'» δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι.
Ο ίδιος ανέφερε ότι αναμένει από την Ελλάδα να επιδείξει ανάλογη εποικοδομητική διάθεση για την υπέρβαση της εκκρεμότητας της ονομασίας.
Σε ερώτηση αν αναμένεται ο κ. Νίμιτς να κομίσει νέα πρόταση για το ζήτημα της ονομασίας, ο κ. Μιλόσοσκι ανέφερε ότι κάτι τέτοιο εναπόκειται στον ίδιο τον Μάθιου Νίμιτς και προσέθεσε ότι η ΠΓΔΜ θα καλωσορίσει και θα εξετάσει σοβαρά οποιεσδήποτε ιδέες και πρωτοβουλίες οι οποίες κινούνται προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης στο θέμα του ονόματος.
Μετά την επίσκεψή του στα Σκόπια ο Μάθιου Νίμιτς θα έλθει στην Αθήνα για συνομιλίες με την ελληνική κυβέρνηση, στις 26 Φεβρουαρίου. Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ είχε βρεθεί τελευταία φορά σε Αθήνα και Σκόπια τον Ιούλιο του 2009.
Η τελευταία γραπτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ κατατέθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και σε αυτήν, μεταξύ άλλων, προτεινόταν το όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» για διεθνή χρήση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr