- Η νέα διοικητική δομή περιλαμβάνει τη δραστική μείωση των 1.034 ΟΤΑ που υπάρχουν σήμερα σε λιγότερους από 370 δήμους.
- Θεμελιώνεται η δευτεροβάθμια περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
- Καθιερώνεται ο θεσμός του αιρετού περιφερειάρχη, καθώς και εκείνη του θεματικού και τοπικού αντιπεριφερειάρχη και της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής.
- Στη θέση των 76 Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου που σήμερα αποτελούν τις Νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις δημιουργούνται αιρετές περιφέρειες σε αριθμό ανάλογο των 13 κρατικών σημερινών περιφερειών (καταργούνται οι νομαρχίες), εκ των οποίων οι δύο μητροπολιτικές ( Αθήνα- Θεσσαλονίκη).
- Ταυτόχρονα, τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων μειώνονται σε λιγότερα από 2.000, καταργούνται δηλαδή περίπου 4.000 Νομικά Πρόσωπα και Δημοτικές Επιχειρήσεις των Δήμων.
- Επίσης, η κυβέρνηση προχωρά στη θεμελίωση έως 7 Γενικών Διοικήσεων που αντικαθιστούν τις 13 σημερινές κρατικές περιφέρειες ως τις αποκεντρωμένες κρατικές οντότητες την ύπαρξη των οποίων επιβάλει το Σύνταγμα.
- Θα υπάρξει πρόβλεψη για την κατανομή των πόρων με γεωγραφικά, οικονομικά και πληθυσμιακά κριτήρια.
- Οι πόροι της τοπικής αυτοδιοίκησης θα συνδεθούν με το ΦΠΑ για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής.
- Θα υπάρξει αλλαγή του τρόπου ελέγχου των πόρων, θα υπάρξει υποχρεωτική ανάρτηση των διοικητικών αποφάσεων στο Διαδίκτυο, ενώ θα συσταθεί αυτοτελής υπηρεσία ελέγχου των ΟΤΑ.
- Κονδύλια ύψους 650 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ αναθεωρούνται και προσαρμόζονται για να στηριχθεί η αλλαγή αυτή αλλά και να προσληφθεί το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό από νομικούς, οικονομολόγους και μηχανικούς που θα στελεχώσουν την τοπική αυτοδιοίκηση υπό τον όρο ότι τα στελέχη αυτά θα παραμένουν επί δεκαετία στους δήμους στους οποίους θα εργάζονται.
- Θα δημιουργηθούν ηλεκτρονικά δημοτικά ΚΕΠ, θα αρχίσει να αξιοποιείται η «έξυπνη» κάρτα δημότη, ενώ οι δήμοι θα εξοπλιστούν με ATM τα οποία θα συνδεδεμένα με το ηλεκτρονικό ΚΕΠ και θα παρέχουν υπηρεσίες στους πολίτες 24 ώρες το 24ωρο επί 365 μέρες.
- Θα δημιουργηθεί διοικητική «βοήθεια στο σπίτι» για τους δημότες που δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στις δημοτικές υπηρεσίες και θα θεσμοθετηθεί ο «δημοτικός ανταποκριτής», δηλαδή υπάλληλος που θα εξυπηρετεί τους κατοίκους με αξιοποίηση και των νέων τεχνολογιών.
Ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ριζοσπαστική δομική αλλαγή που βάζει νέα θεμέλια στη λειτουργία και τη δομή της πολιτείας. Υπογράμμισε ότι η νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, ώστε στις 14 Νοεμβρίου του 2010 να διεξαχθούν οι δημοτικές εκλογές για τους νέους ισχυρούς δήμους και τις περιφέρειες.
Ξεκινά, όπως τόνισε, η υλοποίηση του μεγάλου οράματος του κόσμου της αυτοδιοίκησης, χαρακτηρίζοντας εξαιρετικά δύσκολο το έργο αυτό για το οποίο, υπογράμμισε, απαιτείται η συναίνεση όλων, την οποία η κυβέρνηση θα αναζητήσει.
Πρέπει να αφήσουμε στην άκρη όλες τις σκοπιμότητες, επισήμανε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι όλοι οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Παρουσιάζοντας στο Υπουργικό Συμβούλιο το νομοσχέδιο για τη «Νέα αρχιτεκτονική για την Αυτοδιοίκηση και την αποκεντρωμένη Διοίκηση», ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης τόνισε ότι στόχος της «πρωτόγνωρης αυτής δομικής αλλαγής» είναι η οικοδόμηση για τη χώρα και τους πολίτες ενός καλύτερου κράτους.
Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι το Μάιο και οι εκλογές της 14ης Νοεμβρίου 2010 θα γίνουν με τους νέους δήμους και περιφέρειες.
Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι η χωροθέτηση θα πραγματοποιηθεί στη δεύτερη φάση της διαβούλευσης του νομοσχεδίου.
Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Ραγκούσης η περιφερειακή αυτοδιοίκηση θα αποτελέσει το «όχημα» για την πράσινη ανάπτυξη. Θα αναλάβει τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της περιφέρειας, θα διαχειρίζεται πόρους των ΠΕΠ και ΕΣΠΑ και θα αντιμετωπίζει τα περιφερειακά προβλήματα, ενώ ειδικά για την Αττική και τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις για ζητήματα μητροπολιτικού χαρακτήρα.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που υπάρχει σήμερα, είπε ότι μόνο 213 δήμοι έχουν πιστοποίηση για διαχειριστική επάρκεια των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, 250 δεν διαθέτουν ούτε ένα οικονομολόγο, και 500 περίπου λειτουργούν με ένα μόνο μηχανικό, ενώ στην Αττική επιβιώνουν 20 κοινότητες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr