Ερωτηθείς αν είναι εφικτή η επιτυχία της πρωτοβουλίας είπε ότι δημιουργείται δυναμική, σημείωσε ότι δεν είπαμε πως όλοι θα μπουν μονομιάς ή θα υπάρξει σταδιακή ένταξη και υπενθύμισε την αντίστοιχη συζήτηση που είχε γίνει για την διεύρυνση της ΕΕ με δέκα χώρες μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, όπου τελικά αποφασίστηκε να ενταχθούν ταυτόχρονα και οι δέκα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι με την σερβική ηγεσία συζήτησε επίσης τις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και θέματα τουριστικής ανάπτυξης, επισημαίνοντας μάλιστα ότι όπως τον πληροφόρησε η σερβική πλευρά, σε δημοσκόπηση που διεξήχθη μετά την κατάργηση της βίζας για τις χώρες της Ε.Ε., το 65% των Σέρβων δήλωσαν ότι προτιμούν ως πρώτη χώρα επίσκεψης την Ελλάδα.
Επίσης ο κ. Παπανδρέου είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα του Κοσόβου, της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, της ΠΓΔΜ, του Κυπριακού καθώς και ζητήματα της ευρύτερης περιοχής.
Απαντώντας σε διευκρινιστική ερώτηση σχετικά με το τι μπορεί να εννοούσε ο πρόεδρος της Σερβίας με τη δήλωση του ότι «ελπίζει πως το 2010 θα ολοκληρωθεί η συνεργασία της Σερβίας με τη Χάγη», ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι ο Σέρβος πρόεδρος εννοούσε την απόφαση που εκκρεμεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σχετικά με το Κόσοβο και μάλιστα πιστεύει ότι η απόφαση θα εκδοθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2010. Πάντως, επειδή εκκρεμεί και η σύλληψη του στρατηγού Ράτκο Μλάντιτς που καταζητείται από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για την πρώην Γιουγκοσλαβία, ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι δεδομένη η βούληση της σερβικής κυβέρνησης για τη σύλληψή του.
Σε ότι αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ο πρωθυπουργός είπε ότι είναι πάρα πολύ κρίσιμο ειδικά τα κράτη τα οποία συναπάρτιζαν την πρώην ενιαία Γιουγκοσλαβία, να ξέρουν πολύ καλά τις ελληνικές θέσεις διότι γνωρίζονται καλά μεταξύ τους και μπορούν και αυτοί να πάρουν πρωτοβουλίες. Σε κάθε περίπτωση τόνισε ότι το μήνυμα προς την ΠΓΔΜ είναι πως είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.
Ερωτηθείς αν ασκούνται πιέσεις για επίλυση του Κυπριακού και αν η λύση είναι κοντά ή μακριά ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θέλει να κάνει προβλέψεις για ένα τόσο σύνθετο ζήτημα πρόσθεσε ότι εμείς ζητάμε από την διεθνή κοινότητα και την ΕΕ να συμβάλλει με διπλωματικές πιέσεις προς την Τουρκία και τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η επίλυση του προβλήματος για τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και για την Ευρωπαϊκή πορεία της γείτονος.
Ερωτηθείς τέλος αν υπάρχει περίπτωση και τώρα «λαϊκιστές» στην Ελλάδα να τον κατηγορήσουν ως «προδότη» με αφορμή την εξωτερική του πολιτική, όπως ανέφερε στη διάρκεια της ομιλίας του στο διπλωματικό σώμα της Σερβίας ότι έγινε τα προηγούμενα χρόνια, ο πρωθυπουργός είπε ότι η ενεργητική και δυναμική εξωτερική πολιτική πάντα βοηθά την Ελλάδα ενώ δεν την βοηθά το κλείσιμο στον εαυτό της και επισήμανε ότι δεν υπάρχει μαγικό ραβδί αλλά σκληρός και αποτελεσματικός αγώνας για την επίλυση των προβλημάτων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr