Για την υπόθεση των ομολόγων, μεταξύ άλλων, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν «τη διερεύνηση των πολιτικών ευθυνών των κυβερνητικών παραγόντων της περιόδου 2004-2007 που σχεδίασαν, υλοποίησαν ή ανέχτηκαν το σκάνδαλο των ομολόγων».
Για την υπόθεση της Siemens, στην πρόταση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ γίνεται λόγος για «χειραγώγηση της υπόθεσης από την προηγούμενη κυβέρνηση με στόχο τη συγκάλυψη ευθυνών» και ζητείται διερεύνηση «στο σύνολό της και σε βάθος χρόνου για να φωτιστούν όλες οι πτυχές και να καταλογιστούν οι πολιτικές ευθύνες σε όλους όσοι ενέχονται ή συνήργησαν με οποιοδήποτε τρόπο, τόσο στις παράνομες δραστηριότητες της εταιρίας, όσο και στην προσπάθεια συγκάλυψης των ευθυνών για την μετά το 2004 περίοδο».
Για την υπόθεση του Χρηματιστηρίου, γίνεται λόγος για «συναλλαγές της περιόδου 1998 - 2008 που απασχόλησαν την κοινή γνώμη εξαιτίας ακραίων συμπεριφορών και πρακτικών που επέδειξαν και μεταχειρίστηκαν επαγγελματίες της χρηματιστηριακής κερδοσκοπίας και εξαιτίας των οποίων πολλοί μικροεπενδυτές υπέστησαν οικονομικές ζημιές». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν εντοπισμό ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση και αποκάλυψη των αδυναμιών και κενών του νομοθετικού και θεσμικού πλαισίου και της λειτουργίας των εποπτικών και ελεγκτικών αρχών.
Σύμφωνα με το άρθρο 144 του Κανονισμού της Βουλής, οι τρεις προτάσεις θα εγγραφούν στην ημερήσια διάταξη συνεδρίασης κοινοβουλευτικού ελέγχου, πιθανότατα μετά την επανάληψη των εργασιών της Βουλής τον Ιανουάριο. Για να αποφασιστεί η συγκρότηση των επιτροπών απαιτείται η απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών, που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 120 θετικές ψήφους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr