Σύμφωνα με την δημοσκόπηση της GPO τα δύο μεγάλα κόμματα αυξάνουν τη συσπείρωσή τους σε βάρος των μικρότερων κομμάτων, με το ΠΑΣΟΚ να μηδενίζει σχεδόν τις «διαρροές» ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εμφανίζεται στο όριο εισόδου στη Βουλή.
Στην πρόθεση ψήφου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 34,9%, η ΝΔ 29%, το ΚΚΕ 6,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 3%, ο ΛΑΟΣ 5,9% και οι Οικολόγοι-Πράσινοι 2%. Η διαφορά ΝΔ-ΠΑΣΟΚ στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας ήταν 5,5%.
Η συσπείρωση της ΝΔ ανέβηκε στο 64,1% (από 60%) εξακολουθεί όμως να έχει μεγάλες απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ (9%) και προς το ΛΑΟΣ (6%).
Υψηλή, στο 81%, παραμένει η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ με μικρές απώλειες προς τη ΝΔ (2,8%) και σχεδόν μηδενικές προς το ΣΥΡΙΖΑ (0,9%).
Ενδιαφέροντα είναι επίσης τα αποτελέσματα της έρευνας μεταξύ όσων δεν ψήφισαν στις περασμένες ευρωεκλογές, όπου το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 36% και η ΝΔ 22,4%, ενώ υψηλή παραμένει η «δεξαμενή» των αναποφάσιστων (29,8%).
Η παρουσία των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων στην 74η ΔΕΘ φαίνεται να βγάζει «νικητή» τον κ. Παπανδρέου, αφού το 54,8% κρίνει συνολικά θετικά την εμφάνισή του. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Καραμανλή ήταν 42%.
Με ποσοστά σημαντικά άνω του 50% οι ερωτηθέντες αξιολόγησαν την ειλικρίνεια των θέσεων του Γ.Παπανδρέου (53,1%), τις θέσεις του για την οικονομία (57,4%), το ρεαλισμό των μέτρων που εξήγγειλε (53,7%) και το εάν αυτά ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση (56,7%).
Ο απόηχος της ΔΕΘ φαίνεται και στη μέτρηση για τον «καταλληλότερο πρωθυπουργό» όπου το προβάδισμα 0,5% του κ. Παπανδρέου στην προηγούμενη μέτρηση της GPO αυξήθηκε στο 2% (Κ.Καραμανλής 35,5% - Γ.Παπανδρέου 37,5%).
Στο ερώτημα για το ποιος είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση, οι δύο πολιτικοί αρχηγοί εμφανίζονται απολύτως ισοδύναμοι με 35,9%.
Τέλος, ως προς τη μη συμμετοχή του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη στα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ, οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 19,7% είπε ότι για αυτήν την εξέλιξη ευθύνεται ο Γ.Παπανδρέου, το 31,8% πιστεύει ότι ευθύνεται ο Κ.Σημίτης (50,1% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ) και το 33,8% και οι δύο.
Το 33,2% θεωρεί ότι η απουσία Σημίτη από τα ψηφοδέλτια θα ωφελήσει το ΠΑΣΟΚ (41,7% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ), το 27,2% ότι θα βλάψει και το 31,2% ότι δεν θα έχει καμία επίδραση.
Προβάδισμα έως και 7,9%
Περαιτέρω άνοιγμα της ψαλίδας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία δείχνει και η νέα δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από την εταιρεία Metron Analysis για λογαριασμό της τηλεόρασης του ΑΝΤ1. Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ προηγείται με ποσοστό 37,6%, ενώ η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 29,7%, με τη διαφορά να βρίσκεται στο 7,9%.
Το ΚΚΕ, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, είναι τρίτο κόμμα με ποσοστό 7,5%, ενώ τέταρτο κόμμα ο ΛΑΟΣ με 5,5%. Σε πτώση ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος συγκεντρώνει ποσοστό 3,4%, ενώ οι Οικολόγοι-Πράσινοι είναι κάτω από το όριο εισόδου στη Βουλή, με ποσοστό 2,4%.
Θετική εντύπωση από τα μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Παπανδρέου αποκόμισε το 63,2% των ερωτηθέντων σε έρευνα της MRB για λογαριασμό της εφημερίδας Real News και του ραδιοσταθμού Realfm. Αντίθετα, σκληρά χαρακτηρίζονται τα μέτρα που εξήγγειλε ο Κ.Καραμανλής από το 71,4%, αν και το 63,5% των πολιτών βρίσκει πως είναι απαραίτητα.
Τέλος, σύμφωνα με το Βαρόμετρο του ΣΚΑΪ, τo 71% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η διακυβέρνηση της ΝΔ ήταν μάλλον αποτυχημένη, έναντι 23% που τη θεωρεί μάλλον επιτυχημένη. Mάλιστα, στο ποσοστό αυτών που έκαναν λόγο για αποτυχημένη διακυβέρνηση το 44% είναι ψηφοφόροι της Ν
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr