Ωστόσο αυτό αφορά το αισθητικό μέρος, το οποίο θα πρέπει να προσπεράσουμε για να θίξουμε το θέμα με πολιτικά επιχειρήματα. Η διαφήμιση αυτή, δεν κάνει τίποτα άλλο παρά να κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι καταστροφολογεί. Είναι λογικό γιατί αντίπαλος της Κυβέρνησης είναι η αντιπολίτευση. Θα βρει κάθε τρόπο να την απαξιώσει και να την υποβαθμίσει. Αγώνας δρόμου για τη διεκδίκηση της εξουσίας είναι, όχι ολυμπιακό αγώνισμα με fair play.
Τι συμβαίνει όμως όταν αυτά που λέει η αντιπολίτευση, τα λένε επιστημονικοί και ακαδημαϊκοί φορείς σε εξειδικευμένα συνέδρια ; Τι συμβαίνει όταν τα λέει η τράπεζα της Ελλάδας και το ΔΝΤ, η S&P ; Μήπως και αυτοί καταστροφολογούν; Αλλά το πιο αστείο της υπόθεσης είναι τι συμβαίνει ότι τα λέει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της χώρας. Από διάφορες ομιλίες του σταχυολόγησα αποσπάσματα, με τα οποία περιγράφει διάφορες καταστάσεις. Σας τα παραδίδω προς ανάγνωση.
«Με απλά λόγια: Είναι μια εποχή που λαμβάνονται δύσκολες αποφάσεις. Όποιος λέει ότι η κρίση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί - είτε στο συνολικό, διεθνές της επίπεδο, είτε στα ξεχωριστά γνωρίσματα και χαρακτηριστικά της κάθε χώρας - με ευχολόγια ή με ανώδυνες λύσεις, θα σας το πω ευθέως, λέει ανακρίβειες. Ψεύδεται»
Κωνσταντίνος Καραμανλής Βρυξέλλες, 20 Μαρτίου 2009
Η οικονομική κατάσταση, σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα. Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών, για το επόμενο διάστημα χειροτερεύουν. Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης. Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση. Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προβλέπει την απόλυση, μέσα στο χρόνο, 50 εκ. εργαζόμενων, από τους οποίους 3,5 εκ. στην Ευρώπη. Υπάρχει, σε όλες τις χώρες, έντονη ανησυχία και αίσθημα ανασφάλειας. Οι συνέπειες της κρίσης πλήττουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας. Κωνσταντίνος Καραμανλής Αθήνα, 5 Μαρτίου 2009
Διατρέχουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά. Σε όλο τον κόσμο υπάρχει ραγδαία επιδείνωση στα οικονομικά δεδομένα. Σ ολόκληρη την Ευρώπη η ανησυχία εντείνεται ακόμη περισσότερο. Η χώρα μας δέχεται ολοένα και πιο έντονες επιπτώσεις. Δυνατότητα ασφαλούς πρόβλεψης δεν υπάρχει από κανέναν, ούτε για τη διάρκεια, ούτε για την ένταση της κρίσης. Σχεδόν κάθε μέρα διαπιστώνουμε πως τίποτα δεν είναι ίδιο με χτες. Αναδεικνύεται, άλλωστε, η αλήθεια αυτή από την αντίφαση ανάμεσα στα σημερινά φαινόμενα και όσα συνέβαιναν πριν από μόλις λίγους μήνες. Οι εξελίξεις σήμερα δεν έχουν καμιά σχέση με τα σημάδια της κρίσης, που εμφανίζονταν στο ξεκίνημά της. Όλοι οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί «εντόπιζαν» τότε τον κίνδυνο στη ραγδαία αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου, των πρώτων υλών και των βασικών τροφίμων. Έδειχναν ως κεντρικό πρόβλημα την άνοδο του πληθωρισμού και την έκρηξη της ακρίβειας. Σήμερα όλα αυτά αποτελούν παρελθόνΗ κρίση άλλαξε τροπή και πήρε ανεξέλεγκτη διάσταση. Οι κραδασμοί του χρηματοπιστωτικού συστήματος πέρασαν τον Ατλαντικό και έπληξαν ολόκληρη την Ευρώπη. Οι συνέπειες έγιναν από τη στιγμή εκείνη καταιγιστικές. Η εμπιστοσύνη στη διατραπεζική αγορά κλονίσθηκε. Η ρευστότητα στις οικονομίες περιορίστηκε. Η πραγματική οικονομία μπήκε σε τροχιά διαρκούς επιδείνωσης. Δημιουργήθηκε έτσι ένας φαύλος κύκλος με αρνητικές αλληλεπιδράσεις ανάμεσα στο πιστωτικό σύστημα και την πραγματική οικονομία. Όλες οι χώρες δέχονται διαρκώς αυξανόμενες πιέσεις. Περιορίζεται η κατανάλωση, η παραγωγή, το εμπόριο, οι επενδύσεις, η κατασκευαστική δραστηριότητα, οι εξαγωγές, η ναυτιλία, ο τουρισμός. Οικονομικά μεγαθήρια καταρρέουν ή περιορίζουν τις δραστηριότητές τους. Μικρομεσαίες επιχειρήσεις ασφυκτιούν. Οι απολύσεις εργαζόμενων παίρνουν μαζικό χαρακτήρα. Από μήνα σε μήνα, οι εκτιμήσεις για όλες τις οικονομίες αλλάζουν προς το δυσμενέστερο.
Κωνσταντίνος Καραμανλής Αθήνα, 12 Φεβρουαρίου 2009
«Τον τελευταίο χρόνο, η ακρίβεια ήταν το πιο έντονο κοινωνικό πρόβλημα. Θυμίζω, όμως, ότι η ακρίβεια είχε καταγράψει ρεκόρ δεκαπενταετίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα, ήταν σοβαρό, καίριο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr