Στο ΠΑΣΟΚ πάντως πιστεύουν ότι οι βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν οπωσδήποτε ταυτόχρονα με τις ευρωεκλογές , εφόσον η κυβέρνηση και η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρουν να αποτρέψουν την παραπομπή του κ. Παυλίδη και ακόμη περισσότερο, αν συνηγορήσουν υπέρ αυτής. Αυτό θα φανεί μέχρι τις 4 Μαϊου γιατί τότε λήγει η προθεσμία για την προκήρυξη βουλευτικών εκλογών στις 7 Ιουνίου.
Σύμφωνα με ένα δεύτερο σενάριο, η κυβέρνηση επιθυμεί τηνδιεξαγωγή των εκλογών τον Σεπτέμβριο, πιστεύοντας ίσως ότι αν ηττηθεί με μικρή διαφορά στις ευρωεκλογές (και ακόμη περισσότερο αν κερδίσει) έχει πιθανότητες να ανατρέψει την αρνητική τηςεικόνα και τα προβλήματα θα μετακινηθούν στο ΠΑΣΟΚ. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, θα αναγκαστεί να αναζητεί στήριξη μέχρι τις εκλογές στην πλευρά του ΛΑ.Ο.Σ. αν παραπεμφθεί ο κ. Παυλίδης.
Το τρίτο σενάριο μιλάει για εκλογές τον Μάρτιο του 2010, με αφορμή την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει γνωστό ότι είναι αποφασισμένο να προκαλέσει εκλογές τότε και είναι πολύ απίθανο το ενδεχόμενο όλα τα άλλα κόμματα της Αντιπολίτευσης να συμφωνήσουν με τη Νέα Δημοκρατία στην επιλογή κοινού προσώπου (του κ. Παπούλια μάλλον), για να αποφευχθούν τότε οι εκλογές.
Στα τρία αυτά σενάρια θα πρέπει να ληφθεί υπ΄ όψιν και η κατάσταση της οικονομίας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση βάζει την Ελλάδα σε καθεστώς επιτήρησης και η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει μέτρα για την μείωση του ελλείμματος (5% του ΑΕΠ) μέχρι το 2010 κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Τα μέτρα αυτά θα πρέπει να ανακοινωθούν ως τον Οκτώβριο, να είναι διαρθρωτικά και μόνιμα και αναπόφευκτα θα προκαλέσουν κομματικό κόστος (το ονομάζουν «πολιτικό κόστος», αλλά στην πραγματικότητα είναι κομματικό κόστος). Επιπλέον θα πρέπει να ληφθούν και μέτρα για τη μείωση του χρέους που σύμφωνα με τη Γιούροστατ έχει φθάσει περίπου στο 98% του ΑΕΠ.
Κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να πάρει τα αναγκαία μέτρα μέσα στον Ιούνιο, ειδάλλως θα της ξεφύγει τελείως η κατάσταση στην οικονομία. Ηδη, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας κ. Παπαθανασίου έχει δηλώσει ότι τον Ιούνιο θα έχει μία πιο καθαρή εικόνα για την κατάσταση της οικονομίας και αν χρειάζεται, η κυβέρνηση θα πάρει τα απαραίτητα μέτρα αδιαφορώντας για το κομματικό κόστος. Με αυτή την έννοια, η λογική λέει ότι αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να πάρει τα μέτρα τον Ιούνιο, θα πρέπει να καταφύγει στις διπλές εκλογές, αν περιμένει ως τον Οκτώβριο, τότε το σενάριο του Σεπτεμβρίου είναι ισχυρό. Γιατί είτε στη μία , είτε στην άλλη περίπτωση, η επόμενη κυβέρνηση θα κληθεί να αναλάβει το κομματικό κόστος.
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr