Το νέο ρυθμιστικό σχέδιο έχει ορίζοντα 20ετίας και ουσιαστικά ανοίγει τον δρόμο για εντάξεις στο σχέδιο πόλης συνολικά περίπου 250.000 στρεμμάτων αστικής γης, κυρίως στην Ανατολική, τη Βορειοανατολική και τη Νοτιοανατολική Αττική. Πρόκειται για εκτάσεις που στην πλειονότητά τους αποτελούν προεκτάσεις του ήδη υπάρχοντος πολεοδομημένου αστικού ιστού της Αττικής.
Σύμφωνα με τα Νέα, το νέο ρυθμιστικό σχέδιο προσδιορίζει τις περιοχές όπου μπορούν να πολεοδομηθούν, καθώς επίσης και εκείνες όπου «θα υπάρχει απόθεμα γης» για μελλοντική οικιστική ανάπτυξη (Δυτική Αττική), ενώ προβλέπει και τη μείωση των συντελεστών δόμησης στις εντός σχεδίου περιοχές.
Συγκεκριμένα, προκειμένου να ελεγχθεί η πυκνότητα ορισμένων περιοχών, ο ανώτατος συντελεστής δόμησης στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας δεν μπορεί να υπερβαίνει το 4,0 (σήμερα φτάνει έως 8,0). Οι συντελεστές δόμησης που υπερβαίνουν το όριο αυτό μειώνονται στο 4,0.
Αναλογική μείωση θα γίνει και στους ισχύοντες συντελεστές δόμησης που έχουν σήμερα τιμές μεταξύ 2,0 και 4,0. Επιπλέον, προβλέπεται ότι από τους εκάστοτε ισχύοντες συντελεστές δόμησης άμεσα χρησιμοποιήσιμο από τους ιδιώτες θα είναι ποσοστό 90%. Το υπόλοιπο 10% επιτρέπεται να χρησιμοποιηθεί μόνο στο πλαίσιο οργανωμένων αναπλάσεων περιοχών με γηρασμένα κτίρια.
Όπως διευκρίνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, δεν αλλάζουν οι αρτιότητες για τα εκτός σχεδίου οικόπεδα της Αττικής. Παραμένουν, δηλαδή, τα 20 στρέμματα εφ΄ όσον πρόκειται για οικόπεδο εκτός σχεδίου και τα τέσσερα στρέμματα εφ΄ όσον πρόκειται για οικόπεδο που προέρχεται από κατάτμηση.
Το νέο σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία Ειδικής Υπηρεσίας Αυθαιρέτων, η οποία θα αναλάβει αποκλειστικά το έργο της υλοποίησης των αποφάσεων για τις κατεδαφίσεις των αυθαιρέτων.
Οι αναπλάσεις
Tο νέο ρυθμιστικό σχέδιο προβλέπει τη μερική πεζοδρόμηση κεντρικών δρόμων της Αθήνας, όπως οι λεωφόροι Πανεπιστημίου, Βασιλίσσης Όλγας και Αμαλίας, καθώς και τμήματα των λεωφόρων Σταδίου, Ακαδημίας, Βασιλίσσης Σοφίας, Πειραιώς, Πατησίων και Αγίου Κωνσταντίνου. Προωθούνται, δε, διαμορφώσεις των οδών Μητροπόλεως, Κολοκοτρώνη, Αθηνάς, αναπλάσεις πλατειών και ελεύθερων χώρων.
Στον Πειραιά προωθείται η μερική ή ολική πεζοδρόμηση αξόνων στις ακτές Θεμιστοκλέους, Μουτσοπούλου και Κουντουριώτη και τη Λεωφόρο Βασιλέως Γεωργίου. Επίσης προωθούνται οι μελέτες ανάπλασης των πλατειών Τερψιθέας, Δημαρχείου και Ωρολογίου και της περιοχής Δραπετσώνας- λιμανιού. Αναδεικνύονται τα αρχαία τείχη και το τοπίο των ακτών του Πειραιά, οργανώνεται το αρχαιολογικό πάρκο και ο περίπατος των τειχών της Πειραϊκής.
Στην Κηφισιά προωθείται μελέτη για τη διεύρυνση των ορίων του ιστορικού κέντρου, προκειμένου σε αυτό να περιληφθούν τα Αλώνια και περιοχές της Κάτω Κηφισιάς και του Κεφαλαρίου. Προωθείται η μερική ή ολική πεζοδρόμηση στις οδούς Κασσαβέτη, Κυριαζή, Αδριανού, Ηρώδου του Αττικού, Στροφυλίου, Δεληγιάννη, Μουσών, Πατριάρχου Μαξίμου και Πεσματζόγλου, καθώς και τμήματα των οδών Λεδίβου, Κολοκοτρώνη, και Όθωνος.
Στο Λαύριο προωθείται μελέτη για τον επανακαθορισμό των ορίων του ιστορικού κέντρου του Λαυρίου και τη θέσπιση διατάξεων σε χρήσεις γης και όρους δόμησης που θα εξασφαλίζουν την προστασία των παραδοσιακών κτιρίων του πολεοδομικού ιστού. Προωθείται η διαμόρφωση και ανάπλαση της κεντρικής πλατείας, του χώρου της σιδηροδρομικής γραμμής του Λαυρίου και των ελευθέρων χώρων του λιμανιού και του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού.
Στην Ελευσίνα προωθείται η μελέτη για την οριοθέτηση του ιστορικού κέντρου της Ελευσίνας. Εντός του ορίου περιλαμβάνονται ο αρχαιολογικός χώρος, τμήμα της Ιεράς Οδού, μέχρι τη γέφυρα του Αδριανού, τμήμα του λιμανιού και τμήμα της νεώτερης πόλης που συγκεντρώνει στοιχεία από τη σύγχρονη ιστορία της.
Στα Μέγαρα προωθείται η οριοθέτηση του ιστορικού κέντρου. Προστατεύονται και αναδεικνύονται τα μνημεία και οι αρχαιολογικοί χώροι και αναδεικνύονται το αρχαίο τείχος και τα μακρά τείχη. Επεκτείνεται το δίκτυο πεζοδρόμων και συσχετίζεται με τα μνημεία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr