Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας, Αντόνιο Μιλόσοσκι ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η Ελλάδα «δεσμεύεται να μην εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ». Για το λόγο αυτό τα Σκόπια αποφάσισαν να απευθυνθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που αποφαίνεται για τις διαφορές μεταξύ κρατών, ώστε η Ελλάδα να σεβαστεί αυτή τη συμφωνία, όπως είπε.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ. Όμως, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία».
Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο έχει ως μόνο κίνητρο την προστασία των δικαιωμάτων της ΠΓΔΜ όπως αυτά προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία με την Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μιλόσοσκι και πρόσθεσε: «σκεφτήκαμε πολύ πριν δρομολογήσουμε την εν λόγω διαδικασία, αλλά δεν βλέπουμε άλλο τρόπο για να έχουμε δικαιοσύνη και να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας». «Ελπίζουμε -κατέληξε- η κίνηση αυτή να ενθαρρύνει την Ελλάδα να εναρμονίσει τις ενέργειές της με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της».
Για συνέχιση της «παρελκυστικής τακτικής» της κυβέρνησης Γκρούεφκσι κάνει λόγο ο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Γιώργος Κουμουτσάκους, σημειώνοντας πως η πΓΔΜ προσέφυγε στο δικαστήριο αποκρύπτοντας ότι η ίδια έχει προηγουμένως κατάφωρα παραβιάσει σειρά θεμελιωδών άρθρων-υποχρεώσεών της που προβλέπονται ρητά από αυτήν τη Συμφωνία, αλλά και την θεμελιώδη αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας.
<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" /><o:p></o:p>
Ο κ. Κουμουτσάκος προσθέτει πως κατά τη διάρκεια της δικαστικής διαδικασίας «θα έχουμε την ευκαιρία να υποβάλουμε σχετικά υπομνήματα, αναπτύσσοντας λεπτομερώς τις ελληνικές θέσεις για τις απροκάλυπτες και συνεχείς παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας».
<o:p></o:p>
Επισημαίνει ακόμη πως με αυτή της την κίνηση επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι δεν ενδιαφέρεται για ταχεία επίλυση της διαφοράς για το όνομα και τονίζει πως η χώρα μας θα προσέλθει στο Διεθνές Δικαστήριο «με την αυτοπεποίθηση και την αποφασιστικότητα που της δίνουν η πληρότητα, η σαφήνεια και η ουσία των επιχειρημάτων της». <o:p></o:p>
Καταλήγοντας αναφέρει πως η Ελλάδα «παραμένει προσηλωμένη στην υπό τον ΟΗΕ διαδικασία για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, σταθερή στις γνωστές σε όλους θέσεις της».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr