Σύμφωνα με την έκθεση, ο ΕΦΕΤ ενεργοποιήθηκε στις 6 Μαΐου 2008 αντί στις 25 Απριλίου, καθώς αγνοήθηκε το έγγραφο του ευρωπαϊκού συστήματος ταχείας προειδοποίησης, το οποίο ενημέρωνε για την άφιξη στην Ελλάδα επιμολυσμένης παρτίδας δύο μήνες νωρίτερα.
Η έκθεση κάνει λόγο για «μεγάλη σύγχυση σχετικά με την αρμοδιότητα ελέγχου διάφορων τροφίμων» από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και το Γενικό Χημείο του Κράτους.
«Καθόλη τη διάρκεια της κρίσης οι πληροφορίες για την επικινδυνότητα του επιμολυντή [ορυκτέλαιο] προέρχονταν από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν έγινε καμιά ενέργεια για τον προσδιορισμό της επικινδυνότητας από υπηρεσίες ή όργανα του εσωτερικού της χώρας, ενώ παράλληλα αγνοήθηκαν και οι υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, οι οποίες θα μπορούσαν να συνδράμουν προς αυτή την κατεύθυνση».
Το κλιμάκιο σημειώνει επίσης ότι «στο κρίσιμο θέμα της επικινδυνότητας ή μη του επιμολυντή, όμως, η πληροφόρηση είχε προβλήματα σαφήνειας και χρονικής υστέρησης».
Τονίζεται ακόμα ότι η ολιγωρία θα είχε σοβαρές επιπτώσεις αν το ηλιέλαιο ήταν επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία, γεγονός που ευτυχώς διαψεύστηκε οριστικά στις 27 Μαΐου από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.
Πάντως η ενημέρωση του καταναλωτικού κοινού κρίνεται ικανοποιητική όσον αφορά τις πληροφορίες για τα αποσυρόμενα, ανακαλούμενα και δεσμευόμενα προϊόντα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr