Όπως είπε ο κ. Καραμανλής, οι ηγέτες της Ε.Ε. συμφώνησαν να πάρουν όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος αλλά και τη συνέχιση της ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαραίτητο τον συντονισμό σε επίπεδο Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Πιο συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η ίδρυση μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης και ανταλλαγής πληροφορίων μεταξύ των χωρών - μελών της Ε.Ε., καθώς επίσης η καθιέρωση τακτικής συνάντησης των εθνικών εποπτικών αρχών.
Επιπρόσθετα τέθηκε και το θέμα των κινήτρων - αμοιβών - μπόνους των κεντρικών στελεχών τραπεζών και όπως σημείωσε ο πρωθυπουργός, αποφασίστηκε να υπάρξει έλεγχός τους.
Συμφωνήθηκε επίσης, η Ε.Ε. μαζί με τους διεθνείς εταίρους, να επιδιώξει τη ριζική μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος βάσει συγκεκριμένων αρχών.
Τέλος, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στην Ισλανδία που πλήττεται πολύ οξύτερα από τη διεθνή κρίση.
Η Ελλάδα -υπογράμμισε ο πρωθυπουργός- έχει υποστεί σε πολύ μικρότερη έκταση τους κραδασμούς της κρίσης, θέσαμε ως προτεραιότητα την προστασία των ασθενέστερων στρωμάτων. Παρακολουθούμε στενά την κατασταση για να επέμβουμε όποτε και αν χρειαστεί, στο πνεύμα των αποφάσεων που ελήφθησαν σε επίπεδο Ε.Ε.
Το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει υγιές και ανθεκτικό, έχει υγιείς βάσεις, τόνισε ο κ. Καραμανλής και διαβεβαίωσε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι εκτεθειμένο σε τοξικά προιόντα. Έχει όμως σαφως επηρεαστεί από τις διεθνείς συνθήκες, σημείωσε και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση θα συμβάλει στην ομαλοποίηση της κατάστασης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr