- Παροχή εγγύησης διάρκειας 3-5 ετών για ποσά μέχρι 15 δισ. ευρώ υπό τη μορφή δανείων ή τίτλων για νέα ή υφιστάμενα δάνεια των τραπεζών με καταληκτική ημερομηνία το 2009. Η προμήθεια του Δημοσίου από την παροχή εγγύησης θα είναι της τάξης του 1 - 1,5%.
- Εκδοση ειδικών ομολόγων μέχρι 8 δισ. ευρώ διάρκειας 2, 3 και 5 ετών με προμήθεια Δημοσίου που θα φτάνει το 0,5 - 1%.
- Ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών με ανώτατη οροφή τα 5 δισ. ευρώ, με χορήγηση προνομιακών μετοχών στο Δημόσιο. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη στις τράπεζες που θα "μπει" μέσα το ελληνικό Δημόσιο διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει βέτο για τις αμοιβές των στελεχών.
Οπως διευκρίνισε ο υπουργός το σχέδιο αυτό σε καμία περίπτωση δεν επιβαρύνει το έλλειμμα του προϋπολογισμού παρά μόνο το Δημόσιο Χρέος με αλλαγή στο πρόγραμμα δανεισμού τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος. Μάλιστα όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομιας και μόνο ως προς το τελευταίο μέτρο δηλαδή της έκδοσης ομολόγων μέχρι ποσού 5 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες που θα αποταθούν στο ελληνικό Δημόσιο προκειμένου να τους χορηγηθεί η εγγύηση για κάποιο ομόλογο που τους λείπει ή για κάποιο δάνειο θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στο υπουργείο Οικονομίας.Αυτή θα εξεταστεί από την Τράπεζα της Ελλάδας και θα εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομίας. Σύμφωνα με τον κ. Αλογοσκούφη στόχος αυτού του σχεδίου που θα πάρει τη μορφή νόμου και θα κατατεθεί σύντομα στη Βουλή θα είναι η δανειοδότηση ή ενίσχυση των τραπεζικών ιδρυμάτων με χαμηλά επιτόκια προκειμένου το κόστος με μην περάσει στο δανειολήπτη.
Μ. Χριστοδούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr