Μιλάμε για ντόμινο απωλειών, σε μικρά και μεγάλα επενδυτικά funds, είτε αυτά είναι ανεξάρτητα, είτε υπάγονται σε κάποιο μεγάλο όμιλο. Οι απώλειες αυτές αφορούν πάσης φύσεως προϊόντα, από σύνθετα ομόλογα, μέχρι απλές μετοχικές επενδυτικές συμμετοχές.
Αλλά και στις ασφαλιστικές που είναι φορτωμένες λόγω των αμοιβαίων τους με πολλά τέτοιου είδους προϊόντα, η κατάσταση δεν είναι καλύτερη. Μία μετά την άλλη σπεύδουν να ανακοινώσουν το πόσο εκτεθειμένες ήταν.
Δεν είναι τυχαίο πως σε πολλά αμερικανικά χρηματοικονομικά blogs, άπειρα σχόλια χαρακτηρίζουν σε αυτή τουλάχιστον τη φάση , κάθε επένδυση στον χρηματοοικονομικό τομέα ως τοξική.
Δεν είναι παράλογο λοιπόν όλοι να σπεύσουν να πουλήσουν, είτε για κλείσουν επιζήμιες θέσεις, είτε για να αντλήσουν μετρητά για να κλείσουν κάποιες άλλες τρυπες, ενός άλλου αδελφού αμοιβαίου που χρειάζεται άμεση οικονονομική ενίσχυση.
Εν τω μεταξύ, αυτές στις μέρες πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ΄όψη το πόσα δισεκατομύρια δολάρια χάθηκαν σε Ασία και αναδυόμενες αγορές όπου αναμφίβολλα πολλοί επενδυτικοί οίκοι, χρηματιστηριακές και επενδυτικά κεφάλαια, είχαν εναποθέσει αρκετές ελπίδες για αντιστάθμιση κινδύνου και συμψηφισμό απωλειών.
Σαν να μην έφθαναν όμως τα σοβαρότατα συστημικά προβλήματα του χρηματοοικονομικού τομέα, μέσα στη γενική αναμπουμπούλα ήρθαν και ειδήσεις που υπό κανονικές συνθήκες επίσης θα έστελναν τις αγορές στο βαθύ κόκκινο, αφού αφορούν δεικτοβαρείς κλάδους.
Η DELL ανακοίνωσε πως αναμένει χαλαρή ζήτηση, με άλλα λόγια επιβράδυνση. Η HP ανακοινώνει απολύσεις 23.000 ατόμων. Ειδήσεις που δημιουργούν ανησυχία στον ευρύτερο κλάδο της πληροφορικής, είτε κατασκευαστών, είτε παροχής υπηρεσιών, είτε κατασκευαστών ημιαγωγών και πάει λέγοντας.
Αλλά δεν γλύτωσε ούτε ο κλάδος των κατασκευαστών τηλεπικοινωνιακού υλικού, αφού και η Nortel ανακοίνωσε ότι βλέπει επιβράδυνση στον κλάδο, εκτιμώντας πως οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, είτε κόβουν είτε αναθεωρούν ο ένας μετά τον άλλο την ανανέωση του εξοπλισμού τους και τα αναπτυξιακά τους σχέδια, γιατί η χρηματοδότηση είναι πλέον ακριβή.
Όμως και οι δεικτοβαρείς πετρελαϊκές , βλέπουν το πετρέλαιο να γκρεμίζεται και αναμφίβολλα αυτό θα έχει αρνητική αποτύπωση στα κέρδη τους, ενώ άσχημα τα πράγματα και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, και το λιανικό εμπόριο, ενώ απογοήτευση ήρθε και από την Dupont, τον γίγαντα των χημικών, η οποία λίγο πολύ λέει πως η ανάπτυξη της θα έλθει από τις αναδυόμενες αγορές. Δηλαδή εμμέσως πλην σαφώς αφήνει να εννοηθεί πως δεν περιμένει και πολλά από την εγχώρια αγορά.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο πανικός δείχνει να εξαπλώνεται. Οι ενέσεις ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες δεν καθησύχασαν, ενώ η σωτηρία της AIG μόνο τις αμφιβολλίες ενέτεινε.
Ο φόβος και η αβεβαιότητα έχουν ριζώσει για τα καλά. Από τον απλό τηλεθεατή που βλέπει πρώην καλοπληρωμένους υπαλλήλους να μαζεύουν τα πράγματα τους και να φεύγουν κλαίγοντας, έως τον έμπειρο και πολυδοκιμασμένο σε έντονες διακυμάνσεις, trader, που κοιτά πλέον έκπληκτος και αμήχανος. την οθόνη του υπολογιστή του, μην πιστεύοντας την αιματοχυσία που διαδραματίζεται μπροστά του.
Τι θα γίνει σήμερα ή αύριο; Κανείς δεν ξέρει πραγματικά.
Καλημέρα λοιπόν και καλή τύχη
Τάκης Λαϊνάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr