Ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ δήλωσε σχετικά τα εξής: «Με την ενσωμάτωση στο εθνικό μας δίκαιο της κοινοτικής οδηγίας 2004/35/ΕΚ για την περιβαλλοντική ευθύνη κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Υπογραμμίζω εξαρχής ότι η οδηγία αυτή είναι η 35η οδηγία για το περιβάλλον που ενσωματώνουμε στο εθνικό μας δίκαιο τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια. Πρόκειται για ένα τεράστιο και επίπονο νομοθετικό έργο που έγινε από το ΥΠΕΧΩΔΕ ώστε ναεκσυγχρονιστεί πλήρως και να γίνει αυστηρότερη η περιβαλλοντική νομοθεσία μας και να εναρμονιστεί απόλυτα με το κοινοτικό δίκαιο.
Σήμερα η Ελλάδα στον τομέα της περιβαλλοντικής νομοθεσίας έχει καλύψει πλήρως το χαμένο έδαφος και δεν έχει εκκρεμείς υποθέσεις.
Με την οδηγία 2004/35/ΕΚ για την περιβαλλοντική ευθύνη που ενσωματώνουμε, οργανώνουμε πλήρως το θεσμικό μας πλαίσιο για την εφαρμογή της αρχής ο «ρυπαίνων πληρώνει» καθορίζοντας διαδικασίες και μέτρα τόσο για την ενίσχυση της πρόληψης όσο και για την αποκατάσταση των περιβαλλοντικών ζημιών. Στο πλαίσιο αυτό εισάγεται στην ελληνική έννομη τάξη η αρχή της ευθύνης που εφαρμόζεται για τις περιβαλλοντικές ζημιές αλλά και για τις επικείμενες απειλές τέτοιων ζημιών από επαγγελματικές δραστηριότητες.
Ως περιβαλλοντικές ζημιές ορίζονται οι άμεσες ή έμμεσες ζημιές που προκαλούνται στο υδάτινο περιβάλλον, στα προστατευόμενα είδη και τους οικοτόπους και η άμεση ή έμμεση μόλυνση του εδάφους η οποία δημιουργεί σοβαρό κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.
Την ευθύνη για την εφαρμογή της οδηγίας έχει το ΥΠΕΧΩΔΕ και οιΠεριφέρειες βάσει των κριτηρίων του άρθρου 6 του Προεδρικού Διατάγματος. Για την αποτελεσματική εφαρμογή της συστήνεται στο Υπουργείο αυτοτελές Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών επικουρούμενο από ειδική γνωμοδοτική επιτροπή στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι Υπουργείων και επιστημονικών και άλλων φορέων. Η σύσταση αντίστοιχης Επιτροπής προβλέπεται και σε επίπεδο Περιφέρειας.
Η αρμόδια αρχή,ΥΠΕΧΩΔΕ ή Περιφέρεια, έχει την αρμοδιότητα :
Πρώτον, εφόσον εμφανίζεταιμία άμεση απειλήπεριβαλλοντικής ζημιάς, να υποχρεώνει το φορέα εκμετάλλευσης (δυνητικά ρυπαίνων) να λάβει προληπτικά μέτρα
Δεύτερον, όταν επέρχεται η ζημιά, υποχρεώνει το φορέα εκμετάλλευσης να λάβει τα κατάλληλα μέτρα αποκατάστασης (τα οποία καθορίζονται βάση κανόνων και των αρχών που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ της Οδηγίας)
Επίσης, η αρμόδια αρχή και στις δύο περιπτώσεις έχει το δικαίωμα να λάβει η ίδια τα προληπτικά μέτρα ή τα μέτρα αποκατάστασης και στην συνέχεια να ανακτήσει τα έξοδα από τους φορείς εκμετάλλευσηςπου εμπλέκονται στην υπόθεση».
Συνοπτική Παρουσίαση του Προεδρικού Διατάγματος
1.Σκοπός του συγκεκριμένου Προεδρικού Διατάγματος είναι η θέσπιση περιβαλλοντικής ευθύνης βάσει της αρχής «ο ρυπαίνων πληρώνει» με τον καθορισμό μέτρων και δράσεων, ώστε ο κάθε φορέας εκμετάλλευσης, που προκαλεί περιβαλλοντική ζημιά να είναι καταρχήν υπεύθυνος για τη λήψη των απαραίτητων μέτρων πρόληψης και αποκατάστασης της ζημιάς.
2.Αρμόδια αρχή για την εφαρμογή του Π.Δ είναι το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι Περιφέρειες. Επιπλέον, για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή της οδηγίας συγκροτείται στο ΥΠΕΧΩΔΕ αυτοτελές συντονιστικό γραφείο, που θα φέρει την επωνυμία «Συντονιστικό Γραφείο Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών» και το οποίο θα υποστηρίζεται από μία κεντρική γνωμοδοτική επιτροπή, που θα φέρει την επωνυμία «Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών» και από αντίστοιχες επιτροπές σε επίπεδο Περιφέρειας, που θα φέρουν την επωνυμία «Περιφερειακή Επιτροπή Αντιμετώπισης Περιβαλλοντικών Ζημιών».
3. Ως πεδίο εφαρμογής του παρόντος Διατάγματος ορίζονται οι περιβαλλοντικές
ζημιές που προκαλούνται άμεσα ή έμμεσα στο υδάτινο περιβάλλον, στα προστατευόμενα είδη και στους οικοτόπους τους, καθώς και οι περιβαλλοντικές ζημιές που προκαλούν μόλυνση στο έδαφος.
4. Σύμφωνα με το παρόν Προεδρικό Διάταγμα, καθεστώς ευθύνης θα εφαρμόζεται σε περιβαλλοντικές ζημιές που οφείλονται σε επαγγελματικές δραστηριότητες, εφόσον έχει αποδειχθεί η αιτιώδης συνάφε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr