Από το νέο έτος, όλες οι πρόσθετες παροχές ( bonus κλπ.), ειδικά επιδόματα αποζημιώσεις ακόμη και μερισματικές αποδόσεις που λαμβάνουν: νομάρχες, δήμαρχοι, αθλητές, τραπεζικοί και δημόσιοι υπάλληλοι, ανώτερα διευθυντικά στελέχη, σύμβουλοι επιχειρήσεων, αλλά και πλήθος άλλων εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα θα δηλώνονται στην φορολογική κλίμακα μαζί με τα υπόλοιπα εισοδήματα.
Μάλιστα, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν το ενδεχόμενο ακόμη και οι τόκοι των καταθέσεων οι οποίοι σήμερα φορολογούνται αυτοτελώς με συντελεστή 10% να πάρουν και αυτοί με την σειρά τους τον δρόμο... της κλίμακας.
Ακόμη και αν μην περάσει η συγκεκριμένη σκέψη και εφαρμοσθούν οι υπόλοιπες θωρείται σίγουρο ότι ο φόρος εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν από το νέο έτος όλοι οι προηγούμενοι υπόχρεοι θα ανέβει κατακόρυφα. Και αυτό γιατί οι ισχύοντες συντελεστές φορολόγησής τους κυμαίνονται σήμερα από 10% έως 20%, ενώ αν πάνε στην κλίμακα θα αυξηθούν τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που φέτος το εισόδημα τους ενισχύθηκε από τις προηγούμενες ύφους παροχές θα νοιώσουν από το 2009 τις «απειλητικές» διαθέσεις της Εφορίας, η οποία δεν θα διστάσει να τους φορολογήσει ακόμη και με συντελεστή 40%, εφόσον τα συνολικά τους εισοδήματα «αναρριχηθούν» στο συγκεκριμένο φορολογικό κλιμάκιο.
Οι τελευταίες «ασκήσεις επί χάρτου» τις οποίες έχουν κάνει αρμόδιοι στελέχη του υπουργείου Οικονομικών που «δουλεύουν» το θέμα της αυτοτελούς φορολόγησης, έδειξαν ότι ακόμη και αν αρκετοί φορολογούμενοι γλιτώσουν από τον φορολογικό συντελεστή του 40% ( σ.σ. εισοδήματα άνω των 75.000 ευρώ) θα «πιαστούν» από αυτόν του 37%.
Στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η αλλαγή του τρόπου φορολόγησης, από την οποία θα αποκλειστούν όλα τα κοινωνικά επιδόματα (πολυτέκνων, εξωιδρυματικό σε τυφλούς ή ανάπηρους κ.λπ.) θα δημιουργήσει μία τεράστια «δεξαμενή» εσόδων, ικανή να μεταμορφώσει την κατάσταση στο πεδίο του ελλείμματος.
Στελέχη που πρότειναν στον υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη το σχέδιο της κατάργησης της αυτοτελούς φορολόγησης, προκειμένου ο προϋπολογισμός του 2009 να ξεφύγει από την ελλειμματική κατάσταση που λόγω δημοσιονομικών αστοχιών βιώνει ο υφιστάμενος, θεωρούν ότι θα δώσει «πόντους» στην κυβέρνηση στις συνεχείς εξετάσεις που περνάει από την Κομισιόν για το έλλειμμα.
«Ποντάρουν» δε σε μια πιο «γλυκιά» ανακοίνωση από την Eurostat τον προσεχή Οκτώβριο αναφορικά με τον «αστερίσκο» που έχουν βάλει τα κοινοτικά στελέχη για το έλλειμμα του 2007 και του κινδύνου που ελλοχεύει για υπαγωγή της ελληνικής οικονομίας σε καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης για δεύτερη φορά.
Η απόφαση για την εφαρμογή των μέτρων αυτών θα τύχει ιδιαίτερης εκτίμησης στο στρατηγείο των Βρυξελλών που συντάσσεται προς αυτή την κατεύθυνση βλέποντας την Ελλάδα να προσπαθεί να ευθυγραμμιστεί με την κοινοτική δέσμευση για μηδενικό έλλειμμα το 2010.
Κι αν τα μέτρα μπορεί να ακουστούν ευχάριστα στην Κομισιόν για το βαλάντιο των Ελλήνων φορολογουμένων θα αποτελέσουν άκρως δυσάρεστη είδηση με την καθολική εφαρμογή όλων των εισοδημάτων στην φορολογική κλίμακα.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών το ποσό των 2,4 δις. ευρώ χωρίς σε αυτό να προσμετράτε τα κέρδη των επενδυτών από τις συναλλαγές στο Χρηματιστήριο τα οποία θα ανέβουν και αυτά στην φορολογική κλίμακα θα προέλθει από:
* Την φοροδοτική συνεισφορά των 2 εκατ. περίπου μισθωτών οι οποίοι πλήττονται περισσότερο από την εφαρμογή του μέτρου. Τα πρόσθετα ποσά που θα κληθούν να πληρώσουν του χρόνου στην Εφορία φθάνουν τα 812,17 εκατ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr