Κυκλοφορούν ήδη φήμες ότι κάτι τέτοιο συζητείται έντονα στους ηγετικούς κύκλους του ΠΑΣΟΚ και δεν αποκλείεται τη στιγμή που διαβάζονται αυτές οι γραμμές κάποιοι από τους παραπάνω ή και άλλοι να βρίσκονται ήδη εκτός κόμματος. Αν συμβεί βέβαια και αυτό, θα μπορούμε να μιλάμε με απόλυτη σιγουριά για ΠΑπανδρεϊκό ΣΟσιαλιστικό Κόμμα και όχι για ΠΑνελλήνιο Σοσιαλιστικό Κόμμα. ΠΑΣΟΚ το ένα ΠΑΣΟΚ και το άλλο
Επειδή όμως δεν έχει και πολύ νόημα να ασχολούμαστε συνεχώς μετις τελευταίες εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ και ό,τι είναι να γίνει θα δείξει, πρώτα στις δημοσκοπήσεις που ήδη διεξάγονται και αργότερα στις ευρωεκλογές -αν δεν γίνουν ταυτόχρονα με τις εθνικές- μεγαλύτερη ίσως σημασία για το παρόν και το μέλλον μας έχει το «Όχι» των ιρλανδών στη Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Στη Συνθήκη δηλαδή που αντικατέστησε το Ευρωσύνταγμα γιατί ήταν δυσκολοχώνευτο, μόνο που φαίνεται ότι και πάλι η Ευρωπαϊκή ΄Ενωση μπαίνει σε περιπέτειες και καθυστερήσεις.
Η Ιρλανδία είναι η μοναδική χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ήταν υποχρεωμένη από το Σύνταγμά της να πει «ναι» ή «όχι» στη Συνθήκη με δημοψήφισμα και όχι με κύρωση του Κοινοβουλίου της. Η κυβέρνηση λοιπόν πήγε το θέμα στον ιρλανδικό λαό, χωρίς να φροντίσει να το υποστηρίξει με καμπάνια, ενώ από την άλλη πλευρά κινητοποιήθηκαν έντονα ένα μικρό κόμμα με επικεφαλής κάποιον εκατομμυριούχο που οι πληροφορίες λένε ότι διασυνδέεται με τις ΗΠΑ, η καθολική εκκλησία και οι άφθονοι παπάδες μαζί με τις άφθονες καλόγριες που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί κίνδυνο για τους θεοσεβούμενους ιρλανδούς και ένα ποσοστό των αγροτών. Ψήφισε τελικά το 40% των ιρλανδών και από αυτούς το 55% περίπου είπε υπερήφανα «όχι» για να μην πάνε, λέει, τα ιρλανδόπουλα στον ευρωπαϊκό στρατό, γιατί έπαιζε και αυτό... Φυσικά, κανείς δεν ήξερε το περιεχόμενο της Συνθήκης, αλλά τώρα το 1% των ευρωπαίων πολιτών τόσοι είναι οι ιρλανδοί ως ποσοστό του συνόλου του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης- δημιουργεί νέο τεράστιο πρόβλημα για την Ευρώπη.
Ο πρώτες αντιδράσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες φανερώνουν απογοήτευση και θυμό. Αναμένεται κοινή γαλλογερμανική αντίδραση και αρκετοί πιστεύουν ότι το θέμα μπορεί να διευθετηθεί με διεξαγωγή νέου δημοψηφίσματος. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να ανακύψει νέο πρόβλημα, με τη Βρετανία αυτή τη φορά και τότε θα είναι πολύ σοβαρό. Γιατί τώρα ο κ. Μπράουν, στριμωγμένος όπως είναι από τις δημοσκοπήσεις, ενδέχεται να καταφύγει και αυτός σε δημοψήφισμα και να μην περάσει την Συνθήκη από κύρωση στη Βουλή. Και τότε το «Όχι» θα είναι σίγουρο, καθώς είναι δεδομένος ο αντιευρωπαϊσμός πολύ μεγάλης μερίδας των βρετανών και το Συντηρητικό Κόμμα είναι στα πάνω του.
Θα ρωτήσει κάποιος και τι μας νοιάζει εμάς όλη αυτή η ιστορία. Μας νοιάζει και μας παρανοιάζει, τουλάχιστον όσους από εμάς πιστεύουμε στην πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης, στην οποία έχουμε εναποθέσει τις ελπίδες για το μέλλον μας. Η Μεταρρυθμιστική Συνθήκη είναι ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση και θα είναι καταστροφή αν δεν υιοθετηθεί επειδή λένε «όχι» μερικές εκατοντάδες χιλιάδες (ευεργετηθέντες από την Ευρωπαϊκή Ενωση) ιρλανδοί. Με αυτή τηνέννοια, για φανταστείτε να έκανε κανένα αστείο προχθές ο κ. Καραμανλής και να δεχόταν την θέση των «προοδευτικών» κ.κ. Παπανδρέου, Αλαβάνου και της κας Παπαρήγα και να πήγαινε τη Συνθήκη για έγκριση στο λαό με δημοψήφισμα. Θα τρέχαμε και δεν θα φτάναμε τώρα, γι αυτό και του κ. Σημίτη του ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι, του ανθρώπου!
Αγγελος Στάγκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr