Στο επίμαχο άρθρο συνοψίζονται τα εξής:
«Το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της Ελλάδας ως ποσοστού του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερο από αυτό των ΗΠΑ, ακόμη και από αυτό της Ισπανίας, δύο εκ των οικονομιών που αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο κίνδυνο οξείας οικονομικής διόρθωσης τους προσεχείς μήνες.
Τα περσυνά επίπεδα, της τάξης του 14% του ΑΕΠ, μοιάζουν με ποσοστά που συναντά κανείς στις αναδυόμενες βαλκανικές αγορές, που γειτνιάζουν με την Ελλάδα και όχι με αυτά των εταιρών της στην Ευρωζώνη.
Ο κίνδυνος οδυνηρής διόρθωσης έχει ταλαιπωρήσει τις κυβερνήσεις της χώρας επί σειρά ετών, και παρόλα αυτά το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνέχισε να αυξάνεται. Η είσοδος στην ευρωζώνη θα μπορούσε να είχε βοηθήσει τη χώρα να θωρακιστεί από οικονομικές κρίσεις. Ωστόσο, η τύχη της Ελλάδας ίσως αλλάξει σύντομα, εκτιμούν οι αναλυτές.
«Βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον όπου οι χώρες με ελλείμματα αντιμετωπίζουν πολύ μεγαλύτερη πίεση προσαρμογής», υποστηρίζει ο Julian Callow της Barclays Capital. «Υπό αυτή τη λογική, η Ελλάδα είναι στην ίδια μοίρα με την Τουρκία, την Ισπανία ή τις ΗΠΑ..».
«..Η Ελλάδα έχει διατηρήσει μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 4% την περασμένη δεκαετία, εν μέρει χάρις στη γενναία βοήθεια της ΕΕ για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών..
..Η ανάπτυξη του ΑΕΠ έχει επιβραδυνθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, με την κυβέρνηση ωστόσο να αναμένει φέτος αύξησή του κατά 3,5% , πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.»
Και ο αρθογράφος των Financial Times καταλήγει: «Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι μια οξεία επιβράδυνση θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα κύμα εξόδου Ελλήνων εργατών στη Δυτική Ευρώπη για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 60».
Η επιστολή του Γ. Αλογοσκούφη στους Financial Times
Για λανθασμένες εντυπώσεις που αδικούν την ελληνική οικονομία κάνει λόγο ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης στην επιστολή που απέστειλε στην διεύθυνση της εφημερίδας των Financial Times «διαμαρτυρόμενος» για το σημερινό αρνητικό δημοσίευμα της τελευταίας.
Στο υπουργείο Οικονομίας εκτιμούν ότι το δημοσίευμα «αδικεί κατάφωρα την πορεία της ελληνικής οικονομία» αφού εκτός του δείκτη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, υπάρχει μία σειρά άλλων μεγεθών που αποτελούν αισιόδοξη «νότα» των περαιτέρω προοπτικών της.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της επιστολής του κ. Αλογοσκούφη έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Διευθυντά,
Με αφορμή σημερινό δημοσίευμα της έγκριτης εφημερίδας σας, που υπογράφεται από τον κ. Ralph Atkins, θα ήθελα να κάνω ορισμένες επισημάνσεις, διότι δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις που αδικούν την ελληνική οικονομία.
Εκτός από τον δείκτη του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών, που αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπάρχει μία σειρά άλλων δεικτών που καταγράφουν μία θετική πορεία και αισιόδοξες προοπτικές για την ελληνική οικονομία.
Ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 4% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και, παρά την διεθνή οικονομική αναταραχή, προβλέπεται να διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα και τα επόμενα χρόνια. Η ανεργία μειώθηκε με σταθερό ρυθμό τα τελευταία χρόνια και αναμένεται να συνεχίσει την πτωτική της τάση.
Οι θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνονται, άλλωστε, από τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των άλλων Διεθνών Οικονομικών Οργανισμών. Στις εαρινές της προβλέψεις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα διαμορφωθεί φέτος στο 3,4% έναντι 1,7% κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη, θα είναι δηλαδή διπλάσιος σε σχέση με την ευρωζώνη.
Για το 2009 προβλέπεται να διατηρηθεί στο υψηλό επίπεδο του 3,3%. Επίσης, η Επιτροπή προβλέπει ότι θα συνεχίσει να αυξάνεται η απασχόληση, ενώ θα μειωθεί περαιτέρω η ανεργία στην Ελλάδα φέτος και το 2009 κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε επίπεδο κάτω από το 7,5%, σε αντίθεση με ό,τι αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Το πιο σημαντικό είναι ότι είχαμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και καθοδική τάση της ανεργίας, παράλληλα με τη σημαντική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr